Съдийската колегия отказа да защити двама съдии въпреки заключението на инспектората в тяхна полза

Димитър Узунов (вдясно) отказа да бъдат защитени благоевградските съдии Николова и Пензов въпреки заключението на инспектората, че не са извършили нарушение

© Юлия Лазарова

Димитър Узунов (вдясно) отказа да бъдат защитени благоевградските съдии Николова и Пензов въпреки заключението на инспектората, че не са извършили нарушениеПозорен за съдии скандал, поддържан най-енергично от представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, беляза днешното заседание на съдийската колегия. Спорът, ако може да бъде наречен спор, на висок тон и излизащ от време на време извън темата, показа недвусмислено, че съдебните кадровици не искат и не могат да изпълняват една от основните си функции - да защитават доброто име на магистратите от нападки и натиск, когато проверките са установили неоснователността на обвиненията.


Поводът -


предложението да бъде защитено доброто име на двама съдии от Благоевград - Екатерина Николова и Владимир Пензов
които години наред бяха громени в публичните заседания на ВСС, че били в конфликт на интереси по време на обществената поръчка за ремонт на дограмата на Благоевградския районен съд през 2010 г. Накрая двамата съдии поискаха проверка от Инспектората към ВСС и актът на инспектората заключи, че няма достатъчно данни да се приеме конфликт на интереси.
Актът със заключението е бил изпратен на двамата съдии, те на свой ред го изпращат като уведомление на Висшия съдебен съвет, след което трима членове на Съдийската колегия - Юлия Ковачева, Соня Найденова и Калин Калпакчиев, предлагат колегията да се запознае с аргумента, че както публично дълго време е стояло под съмнение доброто им име, по същия начин публично трябва да бъде обявено, че не е имало конфликт на интереси.


След предложение на Галя Георгиева да се отложи точката защото от материалите ставало ясно че Екатерина Николова е завело дело срещу председателя на Окръжния съд в Благоевград Катя Бельова и трябвало да се изчака то да приключи, последваха увъртания, и предложение на главния инспектор Теодора Точкова заседанието по точката да се проведе закрито. Последваха възражения от вносителите, после мнозинството започна да вкарва странични теми, всевъзможни вмятания извън обсъждания въпрос... Дебатът обрасна с разклонения и спорадични реплики към Калин Калпакчиев в стил "а ти защо говореше за листчета и списъци" и заприлича на всичко но не и на дискусия на магистрати по конкретна точка от дневния ред..


Накрая Димитър Узунов показа, че не го интересува актът и заключението на Инспектората, щом си има свое мнение за някого и нещо. От акта на инспектората все пак се разбирало, че роднина на съдията Пензов е изпълнил обществената поръчка за дограмата - заяви той, пропускайки, че не е установен конфликт на интереси. И добави иронично, че трябвало колегията да препоръча председателите на съдилищата да възлагат обществени поръчки на "шуреи, баджанаци, защо не и на братя". Удивително беше за тези които си спомнят, че Узунов, който има брат съдия в Окръжния съд в Благоевград, при това разпределящ търговските дела, а лично гласува преди време против проверка на същия съд, сега без неудобство се произнася за конфликт на интереси на други съдии, и то без да е констатирано от проверката нарушение.


Узунов: Понеже сте приятел на Николова затова я защитавате, но в Благоевград вашата организация (Съюзът на съдиите - бел. ред.) съвсем оредя, остана само с двамата


Думите на Узунов повишиха рязко градуса на дебата, още повече че той започна да говори кой на кого бил приятел (Николова била близка приятелка на Калпакчиев и затова той я защитавал). Аргументите на Узунов паднаха на нивото на махленска свада, изоставяйки съвсем заключението на инспектората: "А вие на какви свидетелства се позовавате като казвате, че се разпространяват листчета, обърна се той към Калпакчиев. - Направихте го умишлено внушението. Затова има голям отлив от вашата любима организация (Съюза на съдиите - бел. ред). Благодарение на вашите действия. Затова посочихте Окръжен съд-Благоевград и ваша близка медия го разпространи. Там всички съдии напуснаха ССБ, само Екатерина Николова и Владимир Пензов останаха. Затова изливате там внушенията, защото знаете, че аз съм от този регион. Ами ако и аз бях отишъл на събранието и бях закарал семейството си?"


Калпакчиев: Ако законът не може да ви накара да се въздържате, проявете елементарна човешка милост, един съдия е подложен на системен тормоз години и не може да се защити


Калпакчиев призова към въздържаност: "Има подтекст, който е изключително позорен. Емблематичен е за това как спрямо един съдия може да бъде упражняван контролиран интензивен натиск и тормоз и уронване на доброто име, без да има възможност да се защити. На това трябва да бъде сложен край. Ако законът не е пречка да се въздържате - обърна се той директно към Узунов, поставете се на мястото на тези двама съдии. Щеше ли да ви е приятно цялата система да се стовари върху вас. Проявете елементарна човешка милост и се въздържайте", заяви Калпакчиев.


С 6 на 6 гласа Съдийската колегия не взе решение да огласи заключението на инспектората официално за да защити името и честта на двамата съдии.


Може да се каже, че Екатерина Николова е един от най-продължително "битите" магистрати в България заради това, че отказва да мълчи: Скъсвана от проверки, клеветена и обругавана от всичките номенклатурни нива на съдебната система - като се почне от председателя на Окръжния съд и се стигне до върховете в лицето на ВСС и конкретно на представляващия съвета Димитър Узунов - както се видя днес.


.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Кенеф - там се намира правосъдието ни.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Разстроено

  Докога този "гения на правото" Д. Уз. ще наглее, правораздава еднолично, със СМС или без!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Срамен скандал от безсрамници! Узунов не заслужава да бъде и портиер на Съдебната палата!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Позорен за съдии скандал, поддържан най-енергично от представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, беляза днешното заседание на съдийската колегия. Спорът, ако може да бъде наречен спор, на висок тон и излизащ от време на време извън темата, показа недвусмислено, че съдебните кадровици не искат да изпълняват една от основните си функции - да защитават доброто име на магистратите от нападки и натиск, въпреки че проверките са установили неоснователността на обвиненията.

  Ами това е нормално - една част от членовете на ВСС са завършили право в Юридическия факултет на СУ, когато конкуренцията беше около 70 кандидати за едно място, а друга част от членовете на ВСС е завършила Академията на МВР в Симеоново, където се приемаха 90% правилни кандидати.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Типично за узуновците във ВСС! Те подкрепят семейни приятелки и си мислят, че и другите го правят! Заседанията на този ВСС приличат на махленска кавга! Позор!

 7. 7 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 448 Гневно

  Д. Узунов, Г. Колев, С. Цацаров - лицето на модела #Кой в съдебната система, сътворяващо скандал след скандал... Докато тези господа са в съдебната система, реална реформа и разбутаване на блатото не може да има...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Кога този позорен сериал ще свърши?
  Димитър Узунов и другите около него имат сериозни проблеми.
  Да отидат да се лекуват...
  После в затовора....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#7] от "alex_8712":

  Първият Му праща sms, а другите двама Той си ги назначи!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  И #Кой ще ги вкара в затвора? Цацаров? Мечти!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Точно - мечтая си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":"Кенеф - там се намира правосъдието ни."

  Визираш, може би Узунов?! Но той не е Правосъдието! Мисля, че трябва да помислиш, преди да хвърлиш обвинението:"Всички са маскари"!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Този ВСС е позор за съдебната система.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":"Докога този "гения на правото" Д. Уз. ще наглее, правораздава еднолично, със СМС или без!?"

  Докогато, електоратът си избира "по-малкото зло", милиционерския слугинаж, катарзисно еволюирал в "управляващ елит". Този, и други подобни, "резултати" на стомашно-чревния тракт на Мафията, притъпяват обонянието на гражданите, на които им е по-лесно да намерят някой, който да им е виновен, без да се замислят, кой овонява общественото пространство! Прасето не се гнуси от кочината си!

 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Направо не ми се коментира.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Следващия ВСС ще бъде същия катун!
  Напълно в унисон с отношенията в обществото ни...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  *Накрая Димитър Узунов показа, че не го интересува актът и заключението на Инспектората, щом си има свое мнение за някого и нещо.*
  И ние имаме ясно мнение за цаца, хамсии, глиганчета и гнили ябълки, ма кво от това?!Свинщините се случват, а невинноста трябва да се доказва - тотално обръщане на правото в безправие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK