"Антикорупционен фонд" ще приема сигнали за корупция, дори и анонимни

Активистът и журналист Николай Стайков е един от основателите на фондацията.

© Надежда Чипева, Капитал

Активистът и журналист Николай Стайков е един от основателите на фондацията.Екип от юристи, икономисти, журналисти и експерти създадоха нова платформа, до която могат да се подават сигнали за корупция, включително и анонимни. Фондацията "Антикорупционен фонд" ще проверява сигналите и ако намери достатъчно данни за съмнения за корупция, ще ги изпраща на компетентните органи. От организацията заявиха, че няма да играят ролята на паралелна или гражданска прокуратура, а ще съдействат за връзката между институциите и журналистическите разследвания или граждански сигнали.


Николай Стайков (активист и журналист), Мирослава Петрова (консултант), Йордан Карабинов (експерт по вътрешен одит и анализ на риска), адвокат Грета Ганчева, Лилия Рангелова (журналист) и София Желева (юрист) обявиха днес официално проекта си, като отбелязаха, че датата 14 юни не е избрана случайно. На този ден преди три години за началник на ДАНС бе избран депутатът от ДПС Делян Пеевски, което доведе до масови протести и малко по-късно до сваляне на правителството на Пламен Орешарски.


Сайтът на фондацията е www.acf.bg.
Шестимата обявиха, че вече работят по 20 сигнала, като два са изпратени на прокуратурата


и други институции. За сезирането на компетентните органи само с два от сигналите те посочиха като аргумент, че не са анонимна пощенска кутия, а извършват проверка.


Адвокат Ганева представи и етапите ѝ - проверява се логиката в изложението, след това дали има доказателства за корупция, ако липсват, ще проверява достоверността на информацията и се праща на институциите при преценка от правния отдел на организацията. Ганева отбеляза, че в хода на проверката понякога се сменят нейният център и същност, като се намира друго нарушение, различно от посоченото в сигнала.


Тъй като "единственото по-грозно от корупцията е борбата с нея",


Стайков обясни, че организацията има строго разписани етични правила, сред които е забраната за участие в политическа партия или в избирателни листи. Финансирането е осигурено от фондация "Америка за България" за срок от 27 месеца, а антикорупционният фонд ще си сътрудничи с чуждестранни неправителствени организации и тези в България, се разбра още при представянето на новия проект.


Основателите му разказаха и за двата сигнала, с които са сезирали компетентните институции. Единият е за отпуснати два кредита от Българската банка за развитие на Международния панаир Пловдив и свързана с него фирма. Отпуснатите в края на 2016 г. кредити към двете дружества на обща стойност 31.8 млн евро са в директно нарушение на устава на държавната банка, според който изрично се забранява кредитиране на политически партии и свързани с тях лица, в което условие попада контролираните от члена на ръководството на политическа партия Георги Гергов и членове на неговото семейство дружества. Проверката на фонда е показала съмнения, че не е извършена специалната процедура, при която би следвало да се отпусне такъв кредит, който е повече от 10% от уставния капитал на банката.


Кредитът бил и в нарушение на устава на пловдивското дружество, където изрично е записано изискване за одобрение от общото събрание при случаи на залог на активи в полза на трети лица. В случая активите на панаира се оказват заложени в полза на "Слънчев ден резидънс" АД. Друго нарушение на банковите практики, което е установено при проверката, е, че дружеството не е приемало и публикувало годишни финансови отчети (ГФО) от 2013 г.


В началото на тази година бе прието изменение в Търговския закон, според което непубликуването на ГФО се приема за оборима презумпция, че дружеството е неплатежоспособно и следва кредит да му се откаже. Случаят с панаира в Пловдив е преди промяната, но тя е показателна за логиката в банковата практика и закони.


Сигналът до фонда е изпратен на главния прокурор и управителя на БНБ. От организацията призовават Сотир Цацаров да си подаде отвод и да възложи проверката да се ръководи от негов заместник заради познанството му с Георги Гергов.


Вторият сигнал, изпратен до главния прокурор и НАП е за луксозно парти на кмет и бивш депутат. Проверка на фонда е показала, че той няма декларирани никакви доходи освен заплатата му, която е запорирана от банка заради негови дългове. Средна сметка на събитие от 150 души с шестима изпълнители и 5-степенно меню в луксозен хотел в София се равнява на една-две годишни негови заплати. Името му не е публикувано на сайта, защото това е само индикатор за корупция, а не доказателство за такава, обясни Стайков.


Накрая той заяви, че проверката не е репресия и всеки може да бъде проверяван, и призова гражданите да подават сигнали.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Уау...аргументирането на тези два сигнала е доста сериозно и на прокуратурата само й остава да образува досъдебно и да извърши нужните процесуално-следствени действия. Които по същество биха били да направи нужното да потвърди твърденията в сигнала (а не тепърва да формира позиция).
  Приветствам създаването на подобен фонд.

  VD
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Паралелни структури, паралелна държава.
  Паралелна реалност...

 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Весело

  “Сайтът на фондацията е www.acf.bg."

  Дали да се пробвам да уцеля от три пъти(дори първите два няма да ги броя), кой е спонсора?

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Весело

  До коментар [#1] от "Dimov":
  Поздравявам те за оптимизма.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Още по-голямо Уау...! Невероятен екип от експерти, които призовават, сезирайки главния прокурор, да си даде отвод и да я възложи на свой заместник?! Тези титани на правната мисъл, наясно ли са, че проверките се извършват от териториално и материално /съгласно престъплението/ компетентен прокурор, съгласно принципите на НПК, а не от главният прокурор или неговият заместник? Или те си мислят, като стринка Пена, която пише просба до главния прокурор, че той лично ще й извърши проверката или ще я възложи на конкретен прокурор? Но, важно е, че от Америка за България са дали парите и че народа чете, слуша и верва

 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 669 Неутрално

  “Сайтът на фондацията е www.acf.bg."Дали да се пробвам да уцеля от три пъти(дори първите два няма да ги броя), кой е спонсора?
  —цитат от коментар 3 на 2.5


  До коментар [#3] от "2.5":

  То си е казано в статията - АзБ.

  Пропуснали са само да кажат, че сумата, с която е подпомогната чистак-бърсак новата двестадеветдесетишеста НПО, бореща корупцията, е половин милион долара, дадени още в края на миналата година, само месец и половина след учредяването на въпросния фонд.

 7. 7 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#4] от "bajhuj_2010":

  Подобни инициативи имат нужда от подкрепа, а всички имат нужда от оптимизъм.

  Досега отоговорът от разследващите органи и политиците беше "Никой не ни е информирал." или "Това според мен не е проблем."
  Е, вече има кой да подава съобщение (информира) , а разсл. орган ще трябва да се произнесе има ли основание за образуване на ДСП или не. С това се поема отговорност.
  Чат?

  VD
 8. 8 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#5] от "oliverstone":

  Нали ти казах - паралелна държава...

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  Не бойте се само ще приема сигнали, няма да излъчва нищо, като черна дупка!

  klimentm
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  До коментар [#3] от "2.5":

  Какво значение има кой е спонсорът ,ако работят в полза на обществото.Не важно котката черна ли е или бяла, ако лови мишки.

 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#8] от "DJTrump":

  Ми като интитуционалната си бърка в носа, значи има нужда от паралелно побутване да си върши работата.

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dimov":
  "Протестна мрежа" подаваше сигнали, от прокуратурата отговаряха "при извършената проверка не бяха открити данни за престъпление"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тъй като "единственото по-грозно от корупцията е борбата с нея",

  Предполагам като гражданин не искам да подавам сигнал за корупция, понеже се противопоставям на могъщи сили. И би ми е било нужно анонимност.

  Аз нямам за какво да докладвам, просто размишления. Корумпираните полицаи се пенсионираха, и като такива ми станаха приятели. Така че устата затворена.

  Es muß Geld fließen!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дори и този фонд да си върши съвестно работата, нещата пак отиват в прокуратурата, която е корумпирана, мудна и безполезна.

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Похвално!А това че ги финансира "Америка за България",а не "Русия за България",мен лично не ме притеснява.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Това е добре и зле по няколко причини:
  - добре е, че се приемат всякакви сигнали
  - добре е, че се филтрират с детайлна проверка
  - добре е, че могат да се изпратят анонимните сигнали с име
  - зле е, защото доказва, че официалната власт се е предала или е пленена
  - зле е, защото се налага официалната власт да бъде заместена, защото е корумпирана или неефективна
  - зле е, защото може да е първата стъпка към линчуване, защото държава не раздава правосъдие

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 682 Весело

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Така е, когато институциите не работят, се налага ние да им вършим работата, освен че си вършим и нормалната си работа, че да може да плащаме заплати на неработещите институции.

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Весело

  До коментар [#3] от "2.5":Какво значение има кой е спонсорът ,ако работят в полза на обществото.Не важно котката черна ли е или бяла, ако лови мишки.
  —цитат от коментар 10 на hodounski


  Хахахах!
  Иска ти с е булке Спасов ден!
  Той и Баце е дружка с Пашата, Черепа и Вальо Златев и неуморно бичи на ползу роду!

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на Стефан Ножаров
  Стефан Ножаров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  [quote#19:"2.5"][/quote]

  Направете списък на партийните фирми и го публикувайте.Направете списък на фирмите приближени до властта и го публикувайте.Всичко това с оглед по-малката злоупотреба с власт при обществените поръчки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK