Съюзът на съдиите: Кампанията срещу нас придоби престъпен характер, институциите не реагират

Атанас Атанасов, председател на ССБ

© Юлия Лазарова

Атанас Атанасов, председател на ССБКампанията в няколко издания срещу отделни съдии и ръководители на съдилища, която започна още със старта на законодателните промени за устройството на Висшия съдебен съвет, вече придобива престъпен характер, но компетентните институции не само че не реагират, но и съучастват с мълчанието си или й пригласят. Затова Съюза на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия и международните магистратски организации, в които членува. Защото не може да се нарича правова държава онази, която търпи беззаконие спрямо собствените си съдии.


Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България, оповестено днес.


Поводът за писмото е материал в "Труд" от 12 юни т.г., с части от лична кореспонденция, което е престъпление според българския Наказателен кодекс
Писмото на ССБ припомня, че цяла година почти всеки ден във вестник "Труд" и група от еднотипни издания са публикувани десетки анонимни материали, в които членове на Съюза на съдиите, председателите на Софийския градски съд и на Върховния касационен съд са обругавани, обиждани, клеветени и обвинявани в корупционни схеми и в противодържавна и подривна дейност и това не среща никаква реакция от институциите, напротив: медийните атаки са координирани с изявления на висши представители на изпълнителната власт и съдебната власт и на парламента. Още повече че освен статиите се публикуват незаконно заснети съдии по улиците, и части от лична кореспонденция, което се вмества в съставите на Наказателния кодекс, но прокуратурата не реагира.


"Дневник" помества пълния текст на писмото на ССБ.


ОТВОРЕНО ПИСМО


Повече от година продължава медийна кампания в няколко издания, насочена срещу отделни съдии, ръководствата на определени съдилища и Съюза на съдиите в България. Началото на тази кампания беше поставено при започването на законодателната реформа за промяна на устройството на Висшия съдебен съвет, като освен усилията в тази насока, прицел на медийните атаки на същите издания станаха и председателят на Върховния касационен съд и ръководствата на Софийски градски съд и Софийски районен съд.


В продължение на месеци, почти всекидневно, във вестник "Труд" и група от еднотипни издания, бяха публикувани десетки статии, "анализи" и "мнения", почти всички неподписани, в които отделни магистрати и ССБ бяха обвинявани в подривна и противодържавна дейност, съпричастност към измислени сценарии, отговорност за самоубийството на наш колега, обслужване на корупционни схеми. Нищо от това не беше доказано.


Освен с неверни клеветнически твърдения, същите публикации изобилстваха и с квалификации, засягащи личното и професионално достойнство на български съдии.


Цялата тази кампания не обслужваше единствено конкретните икономически и политически интереси на собствениците на водещите я медии при постановяване на неблагоприятни за тях съдебни решения.


Основната цел беше да бъдат заклеймени всички, които провокират обществения дебат за необходимите промени в управлението на съдебната власт, така че то да осигурява независимост от нелегитимни фактори, да реагира своевременно при случаи на корупция и недобра администрация, да се въздава добро и ефективно правосъдие.


Компетентните български институции не само че не защитиха магистратите, обект на тази кампания, но и мълчаливо или явно я подкрепяха. Нееднократно медийните атаки бяха координирани с действия или изявления на висши представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, засягащи определени съдии и съдилища, поддържащи конспиративните и останали напълно недоказани теории за партийна обвързаност и абсурдни сценарии. Членове на ВСС и различни водещи политици предпочитаха именно издания от групата, разгърнала кампанията за свои медийни участия. Флагманът на тази кампания – вестник "Труд", беше и награден от Висшия съдебен съвет за обективно отразяване на неговата дейност.


В рамките на същата медийна кампания преди няколко месеца бяха публикувани направени тайно снимки на няколко български съдии – бивши и настоящи членове на ръководството на Съюза на съдиите в България, на член на ВСС, на бивш министър на правосъдието и на съветник от представителството на Европейската комисия в България. По време на заседание на ВСС главният прокурор заяви, че не се интересува дали снимките са направени при незаконно следене на някое от заснетите лица. Това значеше, че ръководената от него прокуратура се отнася с безразличие към евентуално престъпно засягане на личната неприкосновеност на дипломатически представител и на български граждани, част от които съдии, разглеждащи наказателни дела за тежки престъпления.


Противозаконността на водената срещу български съдии медийна кампания достигна свой пореден връх с публикуването на 12.06.2017 г. в електронното издание на вестник "Труд" на част от писмо, изпратено между лични електронни пощенски адреси на членове на Съюза на съдиите в България. Нарушаването на тайната на личната кореспонденция е престъпление съгласно българския Наказателен кодекс.


Друго престъпление е неоторизираният достъп до данни, съхранявани в
компютърна система. Така съдържащата събрани по противозаконен начин части от лична кореспонденция публикация е използвана за атака срещу член на Висшия съдебен съвет, поискал обсъждане на информация за оказвано нередно въздействие върху съдии по повод предстоящия избор на членове на следващия състав на ВСС. Информация, с каквато обявиха, че са запознати и кандидати, участващи в кампанията за избора при проведеното на 10.06.2017 г. тяхно изслушване от Общото събрание на съдиите. Публикацията на вестник "Труд" от 12.06.2017 г. явно е координирана с представители на съдебната власт, доколкото съдържа и информация за декларация на председатели на съдилища от района на Благоевградския окръжен съд, каквато към посочената дата не е била обявена нито на интернет-страниците на тези съдилища, нито по друг
начин пред останалите медии.


Съюзът на съдиите в България е организация на български съдии, които извършват възложена им от държавата правосъдна дейност да разглеждат и решават граждански, административни и наказателни дела. Атаките срещу такива съдии представляват и атаки срещу държавата и подкопаване на нейния авторитет. Използването на противозаконни средства при тези атаки налага ангажирането на институциите на българската държава, а не оказване на мълчаливо или явно съдействие на представители на тези институции към ескалиращата всекидневно координирана медийна кампания.


Доколкото обаче посочената, добила вече и престъпен характер кампания не среща дължимия отговор от компетентните български институции, намираме за необходимо да се обърнем и към Европейската комисия, като партньор на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, към Консултативния съвет на Европейските съдии, както и към международните магистратски организации, чиито член е Съюзът на съдиите в България. Не може да се нарича правова държава тази, която търпи беззакония спрямо собствените си съдии.


Управителен съвет на Съюза на съдиите в България
София, 14 юни, 2017 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6832 Неутрално

  Със своята корумпираност и нищоправене съдебната власт сама се докара до състоянието - къде заслужено, къде незаслужено - да бъде обругавана и засипвана с компромати, освен справедливата критика, която заслужава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":
  В случая изобщо не става дума за това. Става дума за препятствията пред опитите да се спре реформата в Съдбената система и да се остави ход пълния контрол на дебелите хора, предсатвялавищ статуквото.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Ами съдете ги, това поне можете.

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#2] от "авторът":

  Това, което някои си представят като "съдебна реформа" е просто овладяване на съдебната система чрез назначаване на свои хора.

  Неслучайно Христо Иванов се провали и като министър и като политик - не просто защото се оказа слаб юрист и посредствен организатор, а защото служеше на корпоративни интереси. Така "реформа" не се прави.

 5. 5 Профил на Миньора
  Миньора
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":
  Абсолютно същите опорки като на блиц, пик, труд, герб

 6. 6 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Милите те, без вина виновни :)

 7. 7 Профил на qzv46524285
  qzv46524285
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Лошото, господа съдии, е че нормалният човек в тази държава реагира автоматично по един и същи начин - у нас съдебна система няма. Има администрация на съдебните власти, и се разпределят едни пари за заплати, а хората, които се наричат съдии, отдавна служат на себе си, а не на обществото... Няма един осъден политик, няма един осъден сериозен престъпник, няма един заловен от тези, които избягаха зад граница... Виж, ако откраднеш нещо за 10 лева, може и да те осъдят... И гръмко да се хвалят с това... А в същото време се крадат фирми, закриват се фирми-длъжници против правилата на закона, хората губят парите си, убийци излизат на свобода предсрочно, България нонстоп губи дела в Страсбург поради некадърността на съдебните власти, а съдиите само пищят, че са претоварени и хората не ги уважават...

  Престъпно е ежедневието на нормалният човек, който няма към коя съдебна власт да се обърне при нужда. А Вашият случай, господа, съгласно всеобщото мнение на хората, е , че Ви е развалена пофтата, дето си папкахте спокойно досега, и затова пищите...

  Тук по никакъв начин не поставям твърдението, че прокуратурата е цвете. Но за обикновеният гражданин между прокуратура и съд няма разлика...

 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Откога заснемането на улицата или на друго обществено място се води за престъпление?
  Наистина ли магистратската клика, заела се да подрива съдебната система не успя да разбере, че това беше краят. Загубихте, подставените ви лица се провалиха. Товае. Приемете го. Ако сте убедени че сте прави има си съдебен ред за осъждане на според вас виновни лица. Ама не ви стиска, нали.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#1] от "neut":

  Всъщност твоят коментар е резултат на именно това внушение, за което говори председателят на ДСБ.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  След журналиста по пантофи и агент Бор - сега в Труд неуморно блъска,Блъсков - журналиста.

 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  Кой точно хабер требва да клеймим, че намерих два. Данее трети?

  http://bit.ly/2tmkiH4
  http://bit.ly/2t23eqA

 12. 12 Профил на vlado33bg
  vlado33bg
  Рейтинг: 388 Разстроено

  съюза на съдиите беше силна организация но и тях ги натириха и им видяха сметката
  това показва че в държавата цари страшен ред и закон никакъв хаос такъв ред не е имало от тодор живков насам

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Не! Не могат! Единстветата институция, която може да повдигне обвинение е прокуратурата, а тя е превзета! Съдиите отсъждат след внесен от прокуратурата обвинителен акт!

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Е чак такава пародия не очаквах ... ССБ плаче на нечие рамо, вместо да заведе съответните дела и вместо да направи каквото пише в закона ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Весело

  Е чак такава пародия не очаквах ... ССБ плаче на нечие рамо, вместо да заведе съответните дела и вместо да направи каквото пише в закона ???!!!
  —цитат от коментар 15 на роджър


  Те ще заведат дело, ама какво ще правят, ако се окаже, че данните в другата медия са истина?

  Няма сами да си вкарват таралеж на едно интимно място, ще се оплачат в Брюксел,ама от това няма никаква файда, по-добре на арменския поп в Истанбул!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 17. 17 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#3] от "Роси":Не! Не могат! Единстветата институция, която може да повдигне обвинение е прокуратурата, а тя е превзета! Съдиите отсъждат след внесен от прокуратурата обвинителен акт!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  Има възможност за частни оплаквания в съда, който се чувства обиден да си търси правата, ама с пари от джоба си, а не на държавни разноски!

  Или не знаете или манипулирате, по-скоро е второто!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Разстроено

  Как ще реагират - мафията не се бори сама със себе си

 19. 19 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Весело

  Това, което някои си представят като "съдебна реформа" е просто овладяване на съдебната система чрез назначаване на свои хора.
  —цитат от коментар 4 на 12345


  Не само вие мислите така, "воплите" за реформи са толкоз неясни, че аз не знам какво точно искат да реформират. Но че искат да седнат до голямата каца с меда в съда е повече от ясно!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#19] от "Кърти Вонегът":

  аз не знам какво точно искат да реформират.

  Искат да управляват България,ама им много слаби коньете - едва докарват 2-3% на избори.

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Групата еднотипни издания на Свиневски.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Чета коментарите тук и ми се плаче, че толкова много уж интелигентни хора в модерна европейска държава не могат да схванат къде е проблема... А той не е в мнението на гражданите. Не те управляват, а са избрали едни уж по-умни и по-оправни хора, да решават вместо тях. Та точно тези по-умни и оправни, трябва да знаят, че това което казват ССБ е огромен проблем и огромна заплаха за демокрацията ни и просперитета на всики в България и трябва да вземат незабавни мерки! Мисълта за лично оцеляване и облагодетелстване очевидно надделява за момента, но се надявам здравия разум все пак да е водещ, както се случвало многократно в трудни за държавата моменти.

  No Pain No Gain
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Добър ход на съюза, но отчаян.
  В пленена държава няма свободни държавни институции, няма свободни медии, няма свободно правосъдие...
  Няма и свободни граждани!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK