България очаква 3 млрд. лева от бюджета на Европейския съюз за 2018 г., обяви евродепутат

Андрей Новаков - евродепутат, ЕНП/ГЕРБ

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Андрей Новаков - евродепутат, ЕНП/ГЕРББюджетът на Европейския съюз за 2018 г. ще бъде рекорден. Това обяви българският евродепутат Андрей Новаков, като уточни, че сумата, с която ще разполага ЕС, ще е над 160 млрд. евро.


Той участва в заседание на Комисията по бюджети на Европейския парламент. На него било обсъдено колко пари ще получи България от ЕС за следващата година. По предварителни очаквания това ще са малко над 3 млрд. лева.


"България е в изгодна позиция, тъй като се предвиждат над 22% ръст в плащанията за кохезионна политика. Предвижданията към този момент показват, че България би получила около три милиарда лева за насърчаване развитието на инфраструктурата, за социални проекти, за създаване на работни места сред младите, за сигурност и отбрана", заяви Новаков.
Той уточни, че след заседанието в Страсбург се разбрало, че за инфраструктура, околна среда, подкрепа на бизнеса и научни изследвания България се очаква да получи над 1.5 млрд. лв. междинни плащания. Част от тях ще се използват за изграждане, рехабилитация и довършване на пътища, железопътни трасета, паркове, водопреносна мрежа и десетки други инфраструктурни проекти в цялата страна и в общините.


Други 360 млн. лв. се очаква да бъдат предназначени за увеличаване на младежката заетост, образование и обучение, социално включване и административен капацитет. Очаква се за развитие на селските райони и агробизнеса България да получи над 730 млн. лв. междинни плащания. За директни плащания към фермерите са предвидени над 1.5 млрд. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Според него България ще успее за кратък период от време да реализира проекти с тези пари, които да подобрят живота на хората."Надявам се да го усетим,а не само да го прочетем.

 2. 2 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 367 Весело

  Разбира се, преди да отваряме шампанското и да точим лиги трябва да покажем напредък в секторните политики (финансов сектор) и спазване на европейските ценности. Все пак резултатите от проверките на ОЛАФ в АПИ и Столичния Метрополитен също ще имат значение особено ако се окаже, че ще има високи финансови корекции, които ще се плащат от бюджета.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6562 Неутрално

  Добра новина за следващата и по-следващите години, докато има такива плащания. А после?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  "Той участва в заседание на Комисията по бюджети на Европейския парламент. На него било обсъдено колко пари ще получи България от ЕС за следващата година. По предварителни очаквания това ще са малко над 3 млрд. евро."

  Къде са ганьовските тикви да ни обяснят за брюкселските зелки и колко кофти е в ЕС?

 5. 5 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 684 Любопитно

  "По предварителни очаквания това ще са малко над 3 млрд. евро."

  Интересно колко ли млрд. ще са за Гърция?

  FILII MARIS SUMUS
 6. 6 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  В този си вид кохезионната политика поражда само корупция в държави като България. Не трябва да съществува или поне не в тоя вид и без никакъв контрол.

 7. 7 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еха, ще падне мощно усвояване. Определени ще напълнят дебелите гушки.

 8. 8 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Еха, ще падне мощно усвояване.
  —цитат от коментар 7 на Andrety

  И на мен това ми беше първата мисъл! :)
  Отсега точат лиги, Ганьовците...

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Любопитно

  Добра новина за България.Именно благодарение на евро фондовете има напредък.И все повече фирми инвестират и откриват производства.Напук на всички каскети които плюят по ЕС......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Колко още селски стадиона ще построим, колко крепости ще "реставрираме"...

 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Интересно ми е путинофилите що не извадят една статистика колко пари сме получили от СССР през соца? А до като не сме били член на ЕС?

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Доста скъпо плащаме за кореспондент на българската преса в комисията по бюджета.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Задайте си въпроса какво точно стимулират тези кохезионни фондове. Инфраструктура (само едни голи пътища за пресичане на България, нищо за модерен ЖП или авио транспорт), социални проекти (WTF?!, разкарване на циганчета по екскурзии?), за сигурност и отбрана (все пак сме им външна граница). Аз не чух нищо за наука и технологии, за стимулиране на предприемачеството (ама не чрез едни готови грантове отгоре), за здравеопазване, за реформи в съдебната система.

  Гърция и Португалия в момента са жертвите на точно такава политика. Хубави празни магистрали, безперспективно младо население, икономика само на услуги с ниска добавена стойност. И на нас това ни отреждат – да развиваме селския туризъм и биоземеделието, докато те строят AirBus, развиват биотехнологии и строят градска инфраструктура от последно поколение.

 14. 14 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 372 Весело

  Ела сега да видиш какво папане ще падне!

 15. 15 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не "България очакава", а чиновниците на Бойко очакват тия пари, защото само те, по условие на задачата, имат право да пипат европейски пари. И да ги раздават на свои фирми.
  Всичката останала България лапа мухите.

 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Ше има пак милярди "от митниците"

  Тъй кат го гледам са го понадули нарочно да гепнат пари за последно от Англия преди онея да избегат. За 3 г има къде 20 милярда евро за клетите бежанци
  http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1430_en.htm

 17. 17 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Гневно

  пак чакаме някой да ни даде пари.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 18. 18 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 257 Гневно

  Успокоих се! Бях се притеснил, че дупетатите и олигарсите няма да има какво да крадат другата година. Щеше да се наложи да харчат от милионите откраднати от предишни години...

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Не "България очакава", а чиновниците на Бойко очакват тия пари, защото само те, по условие на задачата, имат право да пипат европейски пари. И да ги раздават на свои фирми.Всичката останала България лапа мухите.
  —цитат от коментар 15 на sega_007

  Ще има и за основното подразделение на БКП. Достатъчно. Не си ли съгласен. Ще останат и за малките подразделения. И те трябва за съществуват, да подгряват материала.

 20. 20 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Тези 3 млрд. са част от плащанията за 7 годишния период. Просто сега толкова ще получим. Няма лошо. Лошото е в неправилното усвояване. За фермерите са предвидени над 1.5 млрд. лв. Най-голямото перо. Но ако разгледаме някои показатели в селското стопанство, че се види, че имаме проблеми. Например - производство на глава от население: с най-нисък показател от всички съседни страни. За сметка на това след Румъния имаме най-голям дял на производство на зърнени, кореноплодни и грудкови растения - което е по-типично за развиращи се страни. А Румъния произвежда доста захарно цвекло, което обяснява нейните показатели. А ние: само зърнени.

  Миша
 21. 21 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "tall_ship":

  Тъй като нямам прогнозни, ще ви дам данни за 2015 г., когато Гърция е получила нето (за получаване минус вноската) 3, 05 милиарда евро или 280 евро на човек от населението. За България тази сума, ако цитираните данни за 2018г. са достоверни и ако те се усвоят на 100%, ще бъдат нето(защото да не забравяме , че вноската в бюджета на ЕС за страната ни ще е около 560 милиона евро) около 970 милиона евро или около 140 евро на човек от населението.За да бъдем обективни докрай, трябва да отчетем и паритетите на покупателната способност(РРР) в двете страни, която е около 1,8:1. Така преизчислени средствата на България са около 250 евро на човек от населението.

 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Плювалниците не спят.

 23. 23 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  Това момче #Кой го прати в ЕП и с какво е заслужило? Това че е от Пазарджик и е завършил в ЮЗУ до някъде обяснява някои неща, но все пак?

  over the under
 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Весело

  Ех, лапане се очертава! Сичкото олигарх абонирано за "обществени" поръчки е наострило уши и наточило зъби да разбере кога ще се почва и колко бързо може да отхапе част от средстава. Идилия българска елитарна!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 25. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  Тъкмо ще построим АМ Хемус, Струма, А8, и Калотина с 30% държавно съфинансиране?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  От ЕС само очакваме, а от нас очаква Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK