Слави Трифонов към депутатите: Извършихте държавен преврат и ще бъдете изхвърлени от властта

Слави Трифонов към депутатите: Извършихте държавен преврат и ще бъдете изхвърлени от властта

© Анелия НиколоваЖивеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. В европейската история аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение, това се казва в писмо до медиите от Слави Трифонов. То е предизвикано от днешното решение на парламента да не подкрепи на първо четене промените в изборното законодателство, които да въведат мажоритарен елемент при избора.


Телевизионният водещ, който предизвика референдума по темата, допълва, че депутатите не са признали волята на народа и практически са извършили държавен преврат. Трифонов посочва също, че народните представители са суспендирали конституция, в която пише че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко.


Той завършва писмото си с две красноречиви поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша – зъл прът".
На 4 май Слави Трифонов започна протест пред парламента срещу неприемането на резултатите от инициирания от него референдум от депутатите. Седмица по-късно той спря да идва пред парламента, след като депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе "пълен мажоритарен вот в два тура", като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района.


На 30 май Върховният административен съд пък постанови, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. В отговор водещият обяви, че магистратите са узаконили лъжата и са оправдали нарушаването на закона.


Ето и пълния текст на писмото:


Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската конституция. В конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си.


Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем.


В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.


И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.


Затова ще завърша с две поговорки.


"Каквото повикало - такова се обадило."
И
"На зла круша – зъл прът."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK