МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати, чакат Горанов да каже с колко и от кога

МВР и синдикатите се разбраха за по-високи заплати, чакат Горанов да каже с колко и от кога

© Юлия ЛазароваРъководството на МВР и синдикатите на полицаите са се разбрали, че увеличение на заплатите в системата трябва да има тази година. С колко и откога обаче ще се разговаря с финансовия министър, който ще бъде поканен на следващото заседание на съвета по социално партньорство.


Това обявиха зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и председателят на най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Днес се проведе първото заседание на новия съвет за социално партньорство, като за председател е избран Балабанов, обяви пред журналисти самият той.


На срещата, която е била извънредна по искане на синдикатите, са обсъждани три точки - повишение на заплатите в системата на полицията; спешни изменения в закона за социалния статут на служителите и подготовката за изцяло нов закон за МВР.
Участниците в съвета са се обединили около темата, че заплатите трябва да бъдат увеличени. Като се предвижда на следващото заседание на съвета, което отново ще е извънредно и ще е твърде скоро да бъдат поканени министърът на финансите и шефът на комисията по бюджет и финанси в парламента, заяви Балабанов. Целта е на участието им е съветът да чуе вижданията им и да разбере какви са възможностите на държавата - откога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите в МВР.


Освен това правителството ще осигури униформеното облекло на полицаите, което те не са получавали от 4-5 години. Дори част от облеклата са вече получени в някои регионални дирекции, коментира зам. вътрешният министър. Той изрази надежда до края на годината или началото на следващата очакват всички полицаи да са с нови униформи.


Съветът постигнал съгласие и по необходимостта от изцяло нов закон. Балабанов каза някои от аргументите, които налагат това - събитията в Европа и в света; динамиката им; променящата се полицейска професия.


"Не е нужно да кърпим тази година два-три члена, догодина три-четири члена, а да направим изцяло нова концепция и да направим нов Закон за МВР. Подчертавам, че в момента текат процедурите по получаване на предложения от дирекциите на МВР в страната, разпоредени от зам.-министъра Красимир Ципов. Сега ги обобщаваме, ще ги коментираме със синдикатите и ще ги подложим на широко обществено обсъждане", допълни Балабанов.


Представителят на СФСМВР Валентин Попов заяви след срещата, че до голяма степен са удовлетворени от нея. "Аз определено съм доволен, че по трите поставени от нас проблема стигнахме до някакъв консенсус, като решението за това ще се предостави на министъра - че трябва да има увеличение на основната заплата на полицаите тази година", коментира Попов.


Допълни, че с колко ще бъде увеличението, откога да влезе в сила, защото има случаи увеличението да е със задна дата, дали то ще е еднакво за всички служители или ще има диференциация - това са въпроси, по които синдикатите са готови да преговарят. Попов се съгласи и с нуждата от спешни промени в няколко текста в закона въпреки ясната позиция за синдикатите, че трябва да се работи по изцяло нов закон.


"Последният Закон за МВР, приет през юли 2014 г., само две от неговите допълнения и изменения през февруари 2015 и октомври 2016 г. го направиха на практика нов закон. Някои от тях бяха направени прибързано, текстове в закона си противоречат, някои проблеми не са решени", заяви още той.


Попов коментира и протестната готовност на синдикатите, като каза, че протестите са част от преговорите. "Докато текат обаче нормални преговори, докато има за какво да разговаряме, докато има около какво да стигаме до консенсус, разбира се, не може да говорим за протести." Все пак направи уговорката, че в момента, в който някой от синдикатите или всички решат, че преговорите са се изчерпали като възможност и не може да се стигне до задоволителни решения, "законът не само не ни забранява, той практически ни принуждава да излезем на протест".


Попов припомни и позицията на СФСМВР за процента на искано от тях увеличение, която е за 15-20%, но те са готови да преговарят по конкретни предложения. "За нас е важно, че съветът принципно реши, че трябва да има увеличение и с това надявам се ще дадем аргумент на министъра (вътрешният министър Валентин Радев, който заяви, че сега не вижда аргументи за увеличение - бел.ред.).


По въпроса за възможни синдикални протести се намеси и Балабанов, който заяви, че ще се постарае към такъв диалог, за да няма протести, "защото всеки един загубен час на протест от полицията е още една баба ограбена и изнасилена, още едно дете, зарибено с наркотици, още един телефонен измамник, който може да върлува, още един ограбен дом".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK