След Цацаров и подчинените му се обявиха против изваждане на прокуратурата от съдебната власт

След срещата си с президентът Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че мнението му за изваждането на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно.

© Юлия Лазарова, Shutterstock / Дневник

След срещата си с президентът Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че мнението му за изваждането на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно.Асоциацията на прокурорите изрази в писмо до медиите несъгласието си с опитите отново да се инициира дебат за изваждането на държавното обвинение от съдебната власт. От организацията определят това като провокация "към обществена и политическа нагласа, насочена срещу Прокуратурата на Република България и възможността ѝ при условията за независимост да изпълнява конституционните си права".


Според управителния ѝ съвет такова решение "ще разруши едно от най-добрите достижения на най-новото ни държавно устройство, възведено, за да се гарантира най-пълно разделението на властите". От асоциацията допълват, че тяхното дългогодишно становище е, че подобни намерения носят риска прокуратурата да бъде поставена в зависимост от конюнктурни фактори, доминирани от моментни обществено политически влияния.


В писмото си прокурорите изразяват подкрепата си към позицията на ръководството на прокуратурата и изразените аргументи на главния прокурор, че мястото на държавното обвинение е в съдебната власт.
"Противопоставяме се на усилията на определени среди, които до сега не намериха обществен консенсус за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, да внесат раздор, конфронтация и разцепление между магистратите", се казва още в писмото. В него се допълва, че тезата за изваждането на прокуратурата от съдебната власт не почива на принципна основа, не е съпроводена с обективен анализ и не посочва какви евентуални негативи за българските граждани и общество биха произлезли от подобна промяна.


"Изказваме нашата твърда увереност, че българските Съд и Прокуратура трябва като част от съдебната власт да работят в дух на взаимно зачитане и уважение, при съблюдаване на техните конституционни и законови правомощия и функции и ще продължим да отстояваме тази позиция", завършва писмото си асоциацията.


Темата за промяна мястото на прокуратурата влезе в публичното пространство отново след като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от президента Румен Радев консултации за свикване на Велико народно събрание и иницииране на дебат за изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Повече за срещата на Панов и Радев четете тук.


Ден след това при президента бе и главния прокурор Сотир Цацаров като част от поредица срещи, които държавният глава проведе с представители на съдебната власт за продължаване на реформата в системата. След срещата Цацаров заяви, че мнението му за изваждането на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно. Повече за казаното от главния прокурор четете тук.


От ГЕРБ пък съзряха "полиическа дейност" в идеята на Панов.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Прокуратурата е ДЪРЖАВНО ОБВИНЕНИЕ. То не е част от съдебната система, а страна. Също както адвокатите. Единия обвинява другия защитава. Кво се праят на ощипани.
  Ама ако са извън съдебната система за да станат съдия ще трябва да държат изпит, а не да са преназначавани.

  Питали циганина - Искаш ли да влезеш в затвора за извършената каржба = НЕ
  така и с нашата прокуратура

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако минат прокурорите към изпълнителната власт по трудно ще мърсуват, за това ритат

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Проблемът е толкова прост, че може да се опише само с едно изречение:
  Прокуратурата би трябвало да е в съдебната власт само и ако адвокатурата е там.

 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 245 Неутрално

  А кой е за изваждането на прокуратурата?
  Освен Лозан Панов...

 5. 5 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Цитат - "прокуратурата е адвокат на държавата в съда".Тя е страна по делата в един безпристрастно работещ съд.В нормалните държави прокурата е към полицията или към правителството.

 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално
 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Ето го най-хубаво силният силният аргумент, че цацаратурата не бива да бъде част от съдебната власт. Тези много добре знаят, че излязат ли от съдебната система ще се лишат от огромна власт.
  Затова - цацаратурата вън от съдебната власт и под държавен контрол.
  Лошото е, че към момента на Територията липсва Държава.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Прокуратурата ,ако е нормална ,сама ще види ,че тя е едната страна в процеса ,а съдът е арбитър. Но....тя иска да влияе на арбитъра и това е удобно на управляващите ,защото „ти си го избра“

 9. 9 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Не бих казал, че има изненада

 10. 10 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 460 Неутрално

  То бивало и да не го подкрепят. Нали от утре ще трябва нова работа да си търсят.

 11. 11 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Дали ще е част от съдебната система, или не, е широко дебатиран въпрос. След падането на тоталитарната комунистическа власт, идеята прокуратурата да е зависима от политически сили, би срещнала масови кървави недоволства. По онова време, политическите репресии и убийства бяха държавна политика, после станаха статистика на неразкрити (но все пак!) престъпления. В момента не искат да извядат прокуратурата от съдебната система, защото това е инструмент за контрол. Де факто, едната страна в процеса влияе върху кариерното израстване на съдията, който го решава. Безконтролността на главния прокурор е друга голяма беля. Очевидно, всеки прокурор (който е готов да загуби препитанието си и да поеме риска да се раздели с живота си) има правото да образува наказателно преследване срещу Цацаров, а Цацаров разполага с правото да му отнеме разследването и да го прекрати. То ест, става дума за тотална власт и за хора, които са системно поставени извън закона. В комбинация с няколко други системи, може главният прокурор (и този с/за когото той е готов да работи) да контролира всички в държавата, включително депутати, министри, съдии. Казано с други думи, България не е правова държава, в която върховенството на закона е безалтернативно кредо на всички, които участват в тази игра. Ако беше, Конституцията и законите на страната щяха да премахнат тези проблеми. Ако ГЕРБ и БСП наистина бяха демократични партии, те нямаше да отказват да реформират Конституцията. Провалът на Конституционните промени в предишното народно събрание и демонстративното отмятане от "историческия компромис" ясно показва, че Българската държава е пленница на сили, които нямат нищо общо с демокрацията.

 12. 12 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Проблемът с нашата прокуратура е, че винаги е била и винаги ще бъде "пробита" от задкулисието, което в момента се олицетворява от пеевски и доган. Дали ще бъде във или извън съдебната власт прокуратурата бинаги ще бъде подчинена на мафията в България.

  Според мен най-добрият модел е румънския - специализирана прокуратура която следи дали прокурорите и най-вече главния прокурор не нарушават закона. Така ще се наложи пеевски, доган и бъдещите им наследници да "пробият" още една институция. Но колкото повече институции се опитват да пробиват, толкова повече се увеличават шансовте да не успеят.

 13. 13 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Аз не разбирам как институция с 3 до 5 % доверие в обществото ще проявява наглостта да твърди, че изваждането ѝ от съдебната власт било "провокация към обществена и политическа нагласа, насочена срещу Прокуратурата на Република България и възможността ѝ при условията за независимост да изпълнява конституционните си права".
  Прокуратурата не е нищо повече от адвокат на държавата!!!
  Само че у нас ЦАЦАРАТУРАТА е еманация на организираната престъпност и основен криминогенен фактор! Примери? Ами от вчера оня плевенски прокурор, тартор на група за рекет...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":
  До коментар [#11] от "Димитров":
  +++++++++++++
  Другата възможност е Вишински...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 724 Весело

  такаааа..., щом натам вървят нещата...
  и аз, като изразител на частни! и "корпоративни" интереси! искам вкарването в съдебната власт на достойна част от форума на Дневник, дори ще пледирам за отпускане на 25% квота за тролове и мурзилаж...
  освен това искам и ефективно представителство на европейски структури, не само да пишат доклади и да ходят по проверки.
  и с прокуратурата сме реми!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Да ги извадят не от системата, ами от държавата.
  Хайде, да не е всички, ама главните действащи лица си го заслужават.

 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1938 Весело

  Строй се! По др. Цацаров равнис, мирно!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9736 Неутрално

  Интересното е, че всички са забравили историята на днешното състояние на прокуратурата.
  Първото предложение за промяна преди повече от 20 години е било това на Лозан Панов, от което сега се учудват всички прокурори и управляващи в държавата.
  Сегашното положение на прокуратурата е било предложение, необсъждено преди и учудило всички преди да го приемат. Предложението е било направено от Гиньо Радев, който си е сменил позицията (не за пръв път).
  Та така...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Защо, какво им пречи ако са извън съдебната система. Нали пак същото ще вършат.

 20. 20 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 549 Весело

  хахаха, каква "изненада"

  it comes from inside, just listen ...
 21. 21 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":
  „Ама ако са извън съдебната система за да станат съдия ще трябва да държат изпит, а не да са преназначавани.”

  Най-много ги е страх, че ще трябва да постигат резултати срещу престъпността и корупцията, като рано или късно ще се задават въпроси кой и защо не ги постига! Защото прокуратурата е страна, държавно обвинение и се изискват активни действия и резултати.

 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1015 Неутрално

   Царов е едно от най-добрите достижения на най-новото ни държавно устройство. Пазете го.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах