Борисов нареди да отпадне свидетелството за съдимост

Борисов нареди да отпадне свидетелството за съдимост

© Правителствена Информационна СлужбаМного ми се иска свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ, каза премиерът Бойко Борисов след среща с кметове, институции и браншови организации, на която се обсъдиха мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. По време на дискусията Борисов обясни, че вместо държавните институции да изискват удостоверението, биха могли сами да направят проверка в отворения регистър. Свидетелство за съдимост може да отпадне след няколко седмици, ако не са необходими допълнителни нормативни промени, добави вицепремиерът Томислав Дончев. Платформата, която осигурява справки е готова.


"Да, ще се загубят такси, но 26 млн. човекочаса се губят за вадене на удостоверение в държавата. Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получава на фона на огромната загуба в бизнеса или нервите на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет", каза Борисов. От думите му се разбра, че много общини не спазват и сега същестуващите законови разпореждания за намаляване на административната тежест. "Там ще наложим санкции и глоби. В най-кратък срок това, което данъчните вече са качили на платформи и могат да се ползват от общините. Още днес кметовете и данъчните служби поеха ангажимент, за да се спазва това, което е решено", каза Борисов. Той обясни, че целта на срещата е, като гражданско общество, да се окаже огромен натиск върху бюрокрацията.


"Огромни пари са вкарвани през годините в системи, компютри, софтуер, какво ли не, но на много малко места все още това е свързано", каза още премиерът.
Административната тежест създава тревожност


Когато има административна тежест или хората си загубят дни за един документ, всичко това създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото, каза Бойко Борисов. "Нито имаме месеци, нито години. Нито имаме време за анализи. Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките и най-голямо напрежение", каза още Борисов и добави, че където е необходимо, ще се вложат средства. "Въпросът е с общините да постигнем такъв синхрон, че навсякъде това да се получи", каза още премиерът.


Българинът искал документ на хартия


Унаследено е мнението, че българинът трябва да си извади документ на хартия, смята министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той даде пример с изваждането на електронна скица. В София - електронната скица се приемала от колеги и не е нужно разпечатването на хартия. Електронната скица става безсмислена, когато бъде искана на хартия с подпис и печат. В същото време от около 70 000 подадени заявления в София за 2016 г. само 6800 от тях са заявени по електронен път. "Това е една от причините, поради която виждаме ежедневните струпвания и опашки", обясни Нанков. Борисов попита кой не приема скиците по електронен път. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че хората нямат доверие в електронните услуги, повечето хора нямат електронен подпис и се страхуват. Тя смята, че е необходима разяснителна кампания


Администрациятa не иска да губи власт


"Има консенсусна съпротива. Оказа се, че има режими, които могат да отпаднат, но не са отпаднали, защото и дадената администрация губи власт. Когато издаваш документ, си силен", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Други причини според него са, че администрациите губят съществени приходи и че заради достъп по електронен път, трябва да бъдат съкратени служители. Дончев добави и, че справката за липса на задължения също трябва да се прави по електронен път, както и десетки други случаи.


Готов софтуер чака 8 години


Готов софтуер, който трябва да свърже институциите при покупка на автомобил има Нотариалната камара от 8 години, но досега не е работил. "Трябва да се направи необходимата организация за този обмен на данни, респективно от нотариус към КАТ. Впоследствие от КАТ към общината", каза председателят на Агенцията за електронно управление Росен Желязков. "Това нещо от една страна е въпрос на техническа възможност, която не е предпоставка. Второ, на информационна такава, която също не е пречка и трето, организационна, която ще бъде реализирана в най-скоро време. Заявката е да заработи до няколко седмици. Това е въпрос и на организация, но след това и на въпрос на тестване на системата", каза Росен Желязков. От камарата обясниха, че при покупка на автомобил ще може да се избегне чакането на опашка в КАТ за получаване на талон, ако системата заработи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK