Доклад за наводнението в Аспарухово: Регионалното министерство не е изпълнило задълженията си (видео)

Ул. "Горна студена" на 19 юни 2014 г.

© Спас Спасов

Ул. "Горна студена" на 19 юни 2014 г.Три години след опустошителното наводнеине във варненския кв. "Аспарухово", което отне живота на 13 души Окръжна прокуратура в града оповести резултатите от експертизата за причините, довели до трагедията.


Наводнението е било причинено от природна стихия


съобщи окръжният прокурор Владимир Чавдаров. Основният фактор, довел до загубата на 13 човешки живота и причиняването на огромни материални щети, е било застрояването на западния охранителен канал в ромската махала над квартала. Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите проливни и поройни валежи на 18 и 19 юни 2014 г.
За кратко време и с голяма скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и срутвания.
Добринка - майката на загиналият при трагедията 6 годишен Марин.

© Спас Спасов

Добринка - майката на загиналият при трагедията 6 годишен Марин.


Според експертизата на вещите лица, работили по случая, Министерството на регионалното развитие и благоустройството


не е изпълнило задълженията си


за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, в това число и на пострадалия кв. "Аспарухово". Липсата на такава оценка на риска предопределя и липсата на активни действия на всички управленски нива. Въпреки Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015 - 2020 г. , регистрираните до 2014 г. на територията на Варна и на кв. "Аспарухово" свлачища за неотложно укрепване са планирани за изпълнение през 2019 г. , когато ще бъдат отпуснати 2 млн. лева за това.


Ул. "Горна студена" на 19 юни 2014 г.

© Спас Спасов

Ул. "Горна студена" на 19 юни 2014 г.


От следващия понеделник ще започне предявяването на всички материали по проведеното разследване на адвокатите на пострадалите или техни наследници.


"Едва след като прокурорите се запознаят със събрания доказателствен материал те ще се произнесе с акт по същество, каза днес Чавдаров. Той обаче не посочи срок, в който би трябвало да се случи.


Едно от деретаат е било преградено


на поне ри места, е записано още в експертизата. Допълнителни бариери по пътя на водата са били образувани и от изкоренени дървета и храсти. Образувалите се вирове в деретата са започнали да преливат, разкъсали са преградите и са образували вълна с височина 2 - 2,5 метра, пренасяща 150 куб. м. вода в секунда.


Останките от къщата, в която на 19 юни 2014 г. загинаха 8 души.

© Анелия Николова

Останките от къщата, в която на 19 юни 2014 г. загинаха 8 души.


Към експертизата, оповестена днес, са приложени и регулационните планове на кв. "Аспарухово" от 1978 и 1989 г. Тяхното сравняване показва, че застрояването му е ставало по посока на дерето и голяма част от самото му коритото. Освен това всички жилищни постройки на ул. "Горна Студена", пострадала най-жестоко от стихията, са построени извън границите на имотите, определени в регулацията от 1989 г., сочи заключението на експертите. Те са категорични, че жертвите и материалните щети от наводнението биха били значително по-малко, ако в коритото на дерето - на самия път на водата, не са били строени жилищни сгради. Там ударната вълна е била най-голяма. Само в една от тези къщи в дерето край ул. "Горна Студена" загинаха шест души, от които две деца. След като е преминала през сградите обаче ударната вълна на водата е намаляла и така са били предотвратени по-големи щети и вероятно много повече жертви.


Доклад за наводнението в Аспарухово: Регионалното министерство не е изпълнило задълженията си (видео)

© Спас Спасов


Две сгради са били построени и в най-тясната част на т.нар. Темелково дере в границите на


военното поделение 26 800 Б


което е разположено по източния му скат . Те също са намалили проводимостта на дерето. Но заключението на експертите е, че дори и при правилно оразмеряване на деретата в квартала, те пак не биха могли да поемат огромната маса вода .


Доклад за наводнението в Аспарухово: Регионалното министерство не е изпълнило задълженията си (видео)

© Спас Спасов


"Обезлесяването и


незаконната сеч не е фактор за формирането на високата вълна


твърдят в доклада си вещите лица. Незначителен за мащаба на бедствието е и обема на битовите и строителни отпадъци, изхвърлени в деретата на "Аспарухово".


Фотогалерия: Аспарухово - лица на доброволците >


Кметът на Варна е изпълнил всички свои задължения по организацията на плана за защита при бедствия, както и по овладяването и преодоляването на последиците от него, гласи още заключението на експертите.


Днешното оповестяване на резултатите от разследването на трагедията беше придружено и с публикация на документално видео в канала на Прокуратурата в Youtube.


Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Можеха да го кажат и с четири думи: "Битият - бит, ебаният - ебан".

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Любопитно

  Имена на длъжностни лица, по което време се е случило бездействието?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Дневник, постарайте се да допуснете още повече грешки на единица буквен материал. Можете! А още повече се радвам, когато не си оправяте материалите и впоследствие. Сигурно новият дизайн не ви позволява редакция.
  По темата - всички знаем, че оценките на риска на МРРб са само едни скъпоструващи хартии, с които се оправдава поредното възлагане на поръчки на "наши хора" (по правило всичко, което е в задълженията на администрацията, се аутсорсва на външни изпълнители "поради липса на административен капацитет). Дотук ясно. Само че къде е отговорността на общината и ДНСК или както там се води сега името на този орган, който оказва контрол върху (законното и незаконно) строителство?
  "всички жилищни постройки на ул. "Горна Студена", пострадала най-жестоко от стихията, са построени извън границите на имотите, определени в регулацията от 1989 г., сочи заключението на експертите. Те са категорични, че жертвите и материалните щети от наводнението биха били значително по-малко, ако в коритото на дерето - на самия път на водата, не са били строени жилищни сгради..."
  Е хубаво, къде са бляли толкова време, докато се презастроява дерето? И каква "оценка на геоложкия риск" сама по себе си може да предотврати трагедията, докато някой не се вземе в ръце и не забрани въпросното строителство, вкл. да събори вече построените къщи?

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Три години за един доклад?!

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  В тая Варна всяка година става нещо такова, обикновено в България след като стане белята, се вземат някакви мерки, ама там явно са още по-специални. Българският Народен Умотворец казал, че умният се учи от грешките на другите, а глупавият - от собствените, ама явно има и трета категория.

 6. 6 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#3] от "Green Day":

  "Те са категорични, че жертвите и материалните щети от наводнението биха били значително по-малко, ако в коритото на дерето - на самия път на водата, не са били строени жилищни сгради..."
  Е хубаво, къде са бляли толкова време, докато се презастроява дерето? И каква "оценка на геоложкия риск" сама по себе си може да предотврати трагедията, докато някой не се вземе в ръце и не забрани въпросното строителство, вкл. да събори вече построените къщи?"

  Не, че нямаш право, но да се спреме на последното изречение:
  „докато някой не се вземе в ръце и не забрани въпросното строителство, вкл. да събори вече построените къщи?"
  И като дойде този „някой“ и вземе решение какво следва? Пристигат всички „неправителствени организации“, плач за нарушаване на човешките права и нашите европейски ценности, започват бурни протести против събарянето, съдът го спира и задължава общината да осигури жилища на живеещите в незаконните постройки... и?

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Наистина срокът е фрапиращ. Или трябват резултати веднага, или просто да не се прави нищо. Сравнете за колко време разследващите в Англия и Германия установяват и залавят живите атентатори. И колко време мина от Сарафово. Абсолютно ясно е, че престъпниците никога няма да бъдат заловени.

 8. 8 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 484 Разстроено

  ... Господ я наказа тая продажна, русофилска варна... това е! Божа Работа!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 9. 9 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  А за наводнението в Добрич кой е виновен? Там половината град беше наводнен, а не само един квартал? А за наводнението в село Бисер още няма виновни? А за наводнението в Мизия?

 10. 10 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  А за наводнението в Добрич кой е виновен? Там половината град беше наводнен, а не само един квартал? А за наводнението в село Бисер още няма виновни? А за наводнението в Мизия?

 11. 11 Профил на Диана Димова
  Диана Димова
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Виновни са си гражданите, които отказват да научат, че правилата, които институциите налагат, не са плод на нечия прищявка и нямат за цел да направят живота им по-труден, а са базирани на опит, наука и анализи. Българинът обаче е още със социалистическите си нагласи и за него държавата има две основни функции - да му осигурява някаква възможност да се облагодетелства, като я лъже и ограбва винаги, когато може и да му налага забрани, които той да се мъчи да не спазва. Така умниците в един момент стават жертви на собствените си хитрости, а останалите всячески се опитват да намерят как да обвинят държавата за това. Само че независимо кого обвинявате, ако не спазвате правилата жертвите ще сте пак вие. Дори да си намерят някой виновен, това няма да върне живота на загиналите.

 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#11] от "Диана Димова":

  Не така политкоректно, ако обичате.
  Кажете си го. Циганите са застроили дерето, под зоркия поглед на общината и без да се вземат мерки. Сега обикновения българин топите. Ами не съм съгласен с вас.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на Диана Димова
  Диана Димова
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Не така политкоректно, ако обичате. Кажете си го. Циганите са застроили дерето, под зоркия поглед на общината и без да се вземат мерки. Сега обикновения българин топите. Ами не съм съгласен с вас.
  —цитат от коментар 12 на Bullet


  Циганите ли карат със 160 по магистралите, при ограничение 120 или по-малко, докато станат на хамбургери в някоя мантинела? - те си стоят в гетата и нямат коли. Циганите ли фалшифицират протоколи и си плащат за шофьорски книжки и дипломи? Циганите ли вкарват контрабанда, измислят схеми за източване на ДДС и всички други "тарикатски схеми", с които лъжем "лошата държава"? Хайде моля ви, това е несериозно!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "o_sando":

  '' ... Господ я наказа тая продажна, русофилска варна... ''

  Деликатен, да не кажа - политкоректен, намек, че издавените цигани - тъй да, реално наказаните бяха точно те - са били русофили?!?

 17. 17 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сред ресорите на министерството се включва анализ, оценка и картографиране на геоложкия риск. "Наводнението не е геоложко понятие, а е природно бедствие", допълни още министърът.

  Цацаратурата и Дневник този път работят ръка за ръка!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK