Сметната палата се обърка за декларацията на Лозан Панов

Сметната палата се обърка за декларацията на Лозан Панов

© Георги КожухаровКато член на Висшия съдебен съвет Лозан Панов е длъжен да подаде в дирекция "Публичен регистър" на Сметната палата ежегодна декларация за имуществото и доходите си през 2016 г. Това съобщават от Сметната палата след като по-рано те публикуваха декларациите на висшите държавни служители. От там цитират чл. 2 ал. 1 т. 15 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.


Уточнението идва след като се разбра, че Панов не е подал в това ведомство декларация, а пред Инспектората на ВСС. От палатата допълват, че това задължение са изпълнили всички останали членове на ВСС, включително председателят на Върховния административен съд и главният прокурор.


От институцията прилагат и скрийншот от началната страница на палатата, където още в началото на годината е публикувано съобщение по темата. От него, и от самия сайт се вижда, че членовете на ВСС от 1 януари 2017 г. не подават декларации пред Сметната палата, а именно пред инспектората, където Панов е декларирал имуществото си.
Цитираното съобщение от 12 януари 2017 г. е информация, предоставена от Инспектората на Висшия съдебен съвет по повод влизането в сила на измененията и допълненията в Закона за съдебната власт и задължението за съдии, прокурори и следователи да подават декларации в две части за имущество и интереси пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.


По-рано от Върховния касационен съд, оглавяван от Лозан Панов, съобщиха, че председателят на ВКС няма задължение да декларира пред Сметната палата, а пред инспектората.


Промяната в законодателството доведе до този спор. През миналата година Народното събрание одобри промени в правомощията на Инспектората с промените в Закона за съдебната власт. Сред новите правомощия е и това органът да съхранява регистъра с имуществените декларации на магистратите. Сред тях са и тези на оглавяващите Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор. Инспекторатът има право да прави проверки по декларираното.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK