Сметната палата се обърка за декларацията на Лозан Панов

Сметната палата се обърка за декларацията на Лозан Панов

© Георги КожухаровКато член на Висшия съдебен съвет Лозан Панов е длъжен да подаде в дирекция "Публичен регистър" на Сметната палата ежегодна декларация за имуществото и доходите си през 2016 г. Това съобщават от Сметната палата след като по-рано те публикуваха декларациите на висшите държавни служители. От там цитират чл. 2 ал. 1 т. 15 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.


Уточнението идва след като се разбра, че Панов не е подал в това ведомство декларация, а пред Инспектората на ВСС. От палатата допълват, че това задължение са изпълнили всички останали членове на ВСС, включително председателят на Върховния административен съд и главният прокурор.


От институцията прилагат и скрийншот от началната страница на палатата, където още в началото на годината е публикувано съобщение по темата. От него, и от самия сайт се вижда, че членовете на ВСС от 1 януари 2017 г. не подават декларации пред Сметната палата, а именно пред инспектората, където Панов е декларирал имуществото си.
Цитираното съобщение от 12 януари 2017 г. е информация, предоставена от Инспектората на Висшия съдебен съвет по повод влизането в сила на измененията и допълненията в Закона за съдебната власт и задължението за съдии, прокурори и следователи да подават декларации в две части за имущество и интереси пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.


По-рано от Върховния касационен съд, оглавяван от Лозан Панов, съобщиха, че председателят на ВКС няма задължение да декларира пред Сметната палата, а пред инспектората.


Промяната в законодателството доведе до този спор. През миналата година Народното събрание одобри промени в правомощията на Инспектората с промените в Закона за съдебната власт. Сред новите правомощия е и това органът да съхранява регистъра с имуществените декларации на магистратите. Сред тях са и тези на оглавяващите Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор. Инспекторатът има право да прави проверки по декларираното.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Чудят се вече как да се заядат с Лозан Панов.

 2. 2 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Чудят се вече как да се заядат с Лозан Панов.
  —цитат от коментар 1 на Fiji


  шибнат е в графата "неподадени" заедно с Ана Баракова :)

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  пародия на държавност.

  един да се намери да каже че цацаратурата е гола и боса и сега ще го гонят по устав докато не си бие камшика от РъБъ.

 4. 4 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Търсят му цаката по мекия начин, но имам съмнения, че мафиотизираната ни държава ще се опитат и директно да го отстранят. Имаме само една надежда, от ЕС да следят много отблизо нещата и да се намесят, щото ако и него ликвидират, то вече не остава кой да опонира дори гласно на прокремълската ни мафия завзела държавата ни

 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Весело

  Излиза, че Колев и Цацаров са в издънка?!
  По-интересното е че тук правиха разбор на декларацията на Цацаров, без да ги притесни, че не е подал декларацията на погрешното място...

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  А видяхте ли, че в сайта на Инспектората пък, там Царов не е подал декларазията си в срок. Пълна пародия са, сигурно точно заради това закъснение са измислили "новината", че панов не е подал ...
  http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/130

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Весело

  На всичкото отгоре на сайта на Сметната палата пише,че-членовете на ВСС от 1 януари 2017 г. не подават декларации пред Сметната палата, а именно пред инспектората, където Панов е декларирал имуществото си."Смешни сте.

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#5] от "2.5":

  Колев явно е подал на двтете места, обаче Цацаров е закъснял да подаде пред Инспектората навреме (виж и [#6])
  http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/130

 9. 9 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И аз се обърках от тая статия

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  И аз се обърках от тая статия
  —цитат от коментар 9 на alieng

  Ами няма нищо за объркване.Някой или някои от Сметната палата са се опитали да изпълнят някаква държавна поръчка на някого и да сложат още черна боя върху Лозан Панов,само,че са станали смешни като са показали незнание в работата която вършат.

 11. 11 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Стига вече с този Лозан Панов. Стана фактор в държавата, а е просто съдия, който трябва да си върши работата.
  Защо не се пише, че зъболекарчето Павлов, депутат от 43-тото НС от ДСБ, подсъдим за смъртта на дете, има н-броя апартаменти в Перник и София, а дължи на Уникредит крупната сума от 164 000 лева? Защо не са декларирани клиниките му - ЕО ДЕНТ? Ако не са негови - чии са?

 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Опитват се да разпънат Лозан Панов на кръст. И да включат ла*номета, само че при силен вятър се връща към тях. Мобилизирали са цялата административна сволач да черни. И в мъглата да не се забележат милионите на пеев съдрани от гърба на данъкоплатеца.

 13. 13 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Егати държавната администрация! Шефа на сметната палата да подава незабавно оставка!

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Калинките на ПИКливите БЛИЗачи нямат почивен ден!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  умни и красиви, влезлите в сила изменения от 01.01 2017 се декалирират през 2018 ... та примерно промяна в данъците в сила от 01.01.2017 важат ли за данъци 2016 които се деклерират през 2017 . успех . в "реформиран" съд .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Като член на Висшия съдебен съвет Лозан Панов е длъжен да подаде в дирекция "Публичен регистър" на Сметната палата ежегодна декларация за имуществото и доходите си през 2016 г. Това съобщават от Сметната палата след като по-рано те публикуваха декларациите на висшите държавни служители."

  Т.е. служителите на Сметната палата не познават промените в закона

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  В опитите си да злепоставят Лозан Панов стават смешни в усърдието си и правят детински грешки.
  За поръчиелите обаче няма значение. Важно е помията да се лее.
  От всичко това остава усещането, че Панов е в грешка, но не и Колев и Цацаров.
  Това впрочем е напълно вярно. Промяната беше направена за да може да се правят проверки от инспектората, да се намали влиянието на политиците и да имаме независима съдебна власт. Излиза, че единствен Панов иска тези неща, но не и Цацаров и Колев, което беше ясно и преди това.
  Сега ще има ли наказани за "погрешни" изявления на Сметната палата?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  "Като член на Висшия съдебен съвет Лозан Панов е длъжен да подаде в дирекция "Публичен регистър" на Сметната палата ежегодна декларация за имуществото и доходите си през 2016 г. Това съобщават от Сметната палата след като по-рано те публикуваха декларациите на висшите държавни служители."Т.е. служителите на Сметната палата не познават промените в закона
  —цитат от коментар 16 на neut


  и промените важат със стара дата ? 2017 се декларира случилото се 20016 . по тогава дейстащо законодателство . ами ако намалят ДДС от 2017 , декемврийското 2016 как ще го декларира Панов ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Прочетете закона, ако умеете да четете!

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  умни и красиви, влезлите в сила изменения от 01.01 2017 се декалирират през 2018 ... та примерно промяна в данъците в сила от 01.01.2017 важат ли за данъци 2016 които се деклерират през 2017 . успех . в "реформиран" съд .
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Приятелю, хайде да не се правим на много остроумни, а да прочетем съобщението на сайта на Сметната палата от 12.01.2017 год.:

  12.01.2017
  От 1 януари 2017 г. за съдии, прокурори и следователи, включително председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главния прокурор, отпада задължението да подават декларации и уведомления по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности в Сметната палата.
  От същата дата те вече трябва да подават декларации за имущество и интереси, както и за промяна в декларираните обстоятелства в частта за интересите, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

  Не нахитрявайте с текста, който се използва в данъчните закони: за 2017 год. Тук става дума за датата на подаване на декларацията, а не за периода на деклариране. Прочетете още веднъж - казано е не "за" , а "от" - "От 1 януари 2017 г." и "От същата дата". А периодът си остава предходната година - 2016 г.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Значи само Лозан Панов е прочел закона, на всички останали не им е там мястото.

 22. 22 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Разстроено

  умни и красиви, влезлите в сила изменения от 01.01 2017 се декалирират през 2018 ... та примерно промяна в данъците в сила от 01.01.2017 важат ли за данъци 2016 които се деклерират през 2017 . успех . в "реформиран" съд .
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  Пановтогава толкоз познава законите, а ние искаме да съди по тях!

  И този същият търчи и иска да прави съдебна реформа!!!!!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  безспорно си прав , ама защо това му задължение не е отменено в зпилзвддд ? и след като стои като задължение в закон редно ли е единия "голям" да не го спазва ? върховенство на закона значи съобщение на сайт ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Не е съобщение в сайт. А в измененията и допълненията на Закона за съдебната власт. Въобще не е необходимо задължението да бъде изрично отменено в ЗПИЛВДД. Lex specialis derogat legi generali. Специалният закон отменя общия. Принцип в правото. Още от древните римляни. След като задължението на магистратите да подават декларация пред Инспектората на ВСС е специално уредено от Закона за съдебната власт, то това отменя общото им задължение по ЗПИЛВДД. Лозан Панов го знае. На Вас Ви е простено да не го знаете. На останалите "юристи" не е.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  В зависимост от обхвата на отмяната тя бива частична или пълна. При частичната отмяна неотменената част действа заедно с новия закон, докато при пълната отмяна действа само новият закон.
  В зависимост от целта на отмяната може да се отмени целия нормативен акт или само определени негови институти.
  В зависимост от начина на отмяната, тя бива:
  -изрична отмяна (abrogatio exoresa) – при нея новият закон изрично постановява кой стар закон или кои негови разпоредби отменя. Този вид отмяна е уредена в 11, ал. 3 ЗНА.[iv]
  -мълчалива отмяна (abrogatio tatita) – новият акт без да указва изрично кои правни норми отменя, предвижда правила, уреждащи по различен начин хипотезите, които са уреждани досега от стария закон. Мълчаливата отмяна се основава на презумпцията, че в правния мир не могат да съществуват две правни норми, които да уреждат едно и също обществено отношение по различен начин. Правилото е Lex posterior derogat legi priori (по-новият закон отменя по-стария). В зависимост от характера на стария и новия закон (от това дали са общи или специални), се наблюдават следните отклонения и в двете посоки:
  А1.1. Когато по-новият закон е общ той няма да отмени стария специален, ако това не е изрично указано в последния. При това положение остават да действат и двата закона.
  А1.2. Ако новият закон е специален, поначало той не отменя стария общ закон, ако това изрично не е указано, а само стеснява приложното му поле.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Ще си позволя да ви поправя - не са станали смешни от незнание за работата която вършат. Те не работят а изпълняват поръчки. Дори и за това им е малко мозъчето.

 27. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#11] от "victor_victim":

  Виктор-жертвата е станал пак жертва на комунистическа дезинформация.
  Викторееееее .....

 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Дерибеев, да ти кажа, че под вола може да намериш само големи тестиси - теле няма!

 29. 29 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кърти Вонегът":

  Вече ти писах, ама пак да ти кажа - Простак си Кърти, голям Простак, с галвно "П" .... и прост, на всичкото отгоре!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":
  "членовете на ВСС от 1 януари 2017 г. не подават декларации пред Сметната палата, а именно пред инспектората"

 31. 31 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":
  Точно така.


  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 32. 32 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#22] от "Кърти Вонегът":

  Кърти не се излагай! Пробвай четене с разбиране, а не опорни точки!

  Sic transit..
 33. 33 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2326 Весело

  Какво толкова има за обсъждане? Четете законите, другари, а иначе е ясно, че Лозанчо не обича да го прави.
  В чл.2, т.15 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности изрично е записано, че членовете на ВСС са задължени да подават декларации по този закон. От 01.01. т.г. са отменени старите точки 5 и 6 от чл.2, разширяващи кръга на магистратите, подаващи такива декларации:
  "Чл. 2. (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.)
  (1)Декларират своето имущество, доходи и разходи в страната и в чужбина:
  1. президентът и вицепрезидентът;
  2. народните представители;
  3. министър-председателят, заместник министър-председателите,
  министрите и заместник-министрите;
  4. председателят и съдиите от Конституционния съд;
  5. председателите и съдиите от Върховния касационен съд и Върховния
  административен съд;
  6. главният прокурор и прокурорите от Върховната касационна прокуратура
  и Върховната административна прокуратура"

  Лозанчо все още е член на ВСС, нали?! Аре, гледайте си работата, "специалисти"!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2326 Любопитно

  До коментар [#25] от "дерибеев":

  Ти ме изумяваш всеки път. Браво за доводите и за труда! :)

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2326 Разстроено

  "По-рано от Върховния касационен съд, оглавяван от Лозан Панов, съобщиха, че председателят на ВКС няма задължение да декларира пред Сметната палата, а пред инспектората."

  Сега кого да виним за неграмотността, ширеща се наоколо? Лозанчо, неговите подчинени или авторката на статийчето, след като всички нямат хабер от законите и българската Конституция, но пък са готови от девет извора вода да донесат, само и само председателят на ВКС да излезе репресиран и гонен. Хайде, на Петинка можем да простим, щото тя не е юрист, но пък... може ли да е излъгала за съдиите от ВКС? Ако не е, имат ли място тези магистрати по върховете на съдебната власт? На кой бог и господар служат, че са стигнали дъното - на черното "бяло" да казват? А и да не забравяме, че подалите декларации пред Сметната палата Цацаров и Колев не са хич за подценяване, колкото да са ми лично неприятни. За разлика от "хитрата сврака".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK