Наказанието на студента от УНСС е неуместно, обяви образователният министър

Красимир Вълчев

© Анелия Николова

Красимир ВълчевОбразователният министър Красимир Вълчев заяви пред "Нова телевизия", че наложеното наказание на студента от УНСС Кезим Медев е неуместно. По думите му той формално е нарушил правилата, но "времената на традиционна институционалност" вече били отминали и затова не било нужно да се предприемат подобни мерки.


Миналата седмица Медев написа във "Фейсбук", че по време на изпит по "Геоикономика и регионално развитие" при проф. Соня Докова тя предложила да напише тройка на всички, които станат и си тръгнат, и масово студентите сторили това. Скоро последвало подобно предложение за четворка, от което се възползвали още хора, а малцината, които останали и писали докрай, получили двойки.


Студентът подаде сигнал до ръководството на университета, но се оказало, че ръководителят на катедрата, до когото трябва да подаде жалбата си, е същият преподавател. В крайна сметка обаче Академичният съвет на висшето училище е решил да му наложи последно предупреждение за отстраняване с мотива, че е уронил престижа на университета.
Самата Доковска каза в своя защита, че единствената ѝ вина била, че е допуснала до изпит Кезим Медев. По думите ѝ по правилник той трябвало да присъства на упражненията и на част от лекциите, но е идвал само по веднъж на тях.


"Смятам, че него Бог ще го накаже за това, което направи", каза още преподавателят.


Според образователния министър в днешно време нищо не остава скрито и изрази учудване защо ръководството на УНСС не е реагирало преди скандалът да стане публичен. Вълчев допълни, че ще инициира дискусия между експерти от ведомството и студенти от различни висши училища, на която да се обсъдят проблемите в образованието.


Той обяви, че министерството ще работи по въвеждането на уседналост при приема на първолаци, като постоянният адрес ще стане водещ при класирането. Думите му идват, след като се разбра, че в училищата в София има достатъчно места за първокласници, но няма как да се задоволят претенциите за прием в 10-15 предпочитани школа.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Тя, че не трябвало да го допуска, ако не е отговарял на критериите е така и това е първото и нарушение.
  Второто и е, че е писала оценки без да е писано на листовете.
  Третото е, че им е дала зор да си тръгват и им е обещала, че ще минат.
  Четвъртото вече е на УНСС, че наказват този студент за това, че даде публичност на случая.
  Абе комедия от грешки...

 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":
  Бих казал, трагедия от грешки. Забележително е, че никой от ръководството на УНСС не се възмути от писането на оценки срещу празни листове. А това е големият скандал. Който и да изнесе тази информация заслужава най-малкото благодарност, а не наказание. Но ректор, ченге от ДС, няма как да действа в интерес на институцията и принципите. Неговите соъбражения са пошли, меуркантилни и партийни.

 3. 3 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Престиж в БГ се гради не с положителни практики, а като се замитат простотиите под килима. Ректорчето също треба да бъде пенсионирано, а образователният министър е трябвало да бъде доста по-рязък спрямо ръководството.

 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Не думай! В България е нормаално да са лоши тези дето известяват безобразията, а не тези дето ги творят. И това е само една от сбърканостите на тая територия.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А нещо министъра да каже, че се пишат тройки и четворки на изпит срещу бели листове - после тези студенти ще получат диплома и ще практикуват професии, където ще използват тези "знания". Наказания за университета, откъдето излезнаха със становището, че ще признаят изпита, за да не причинявали хаос? Това становище, не означава ли, че това е нормална практика за този университет ... или може би в много от българските университети? А, ако в Медицинска Академия практикуват по този начин?

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "Самата Доковска каза в своя защита, че единствената ѝ вина била, че е допуснала до изпит Кезим Медев. По думите ѝ по правилник той трябвало да присъства на упражненията и на част от лекциите, но е идвал само по веднъж на тях.”

  Очевидно студентите са наясно че ще получат заверка при тази буца без да посещават лекции и упражнения! Формално си плащат за тарикатлъка, като получават служебно двойки и тройки, а ербапите ги късат! Топката е в ръководството на УНСС в лицето на онова ченге Стати, чиято роля е да не се стига дотук!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 784 Неутрално

  А нещо министъра да каже, че се пишат тройки и четворки на изпит срещу бели листове - после тези студенти ще получат диплома и ще практикуват професии, където ще използват тези "знания". Наказания за университета, откъдето излезнаха със становището, че ще признаят изпита, за да не причинявали хаос? Това становище, не означава ли, че това е нормална практика за този университет ... или може би в много от българските университети? А, ако в Медицинска Академия практикуват по този начин?
  —цитат от коментар 5 на gil


  От как се помня УНСС е било, е, и ще си остане посредствено висше учебно заведение, с кухо самочувствие, и на практика произвеждащо кадри, които за нищо не стават.
  Въпреки това, същите тези за нищо не ставащи кадри, вечно претендират да знаят и могат повече от всички останали, че и все се натискат да са държавни администратори и министри. Зер за управление на частна фирма се иска да знаеш и можеш, но за държавен администратор и министър и една диплома(най-вече от УНСС) е достатъчна.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Ние се самонаказахме с такива университети,професори и студенти.Госпожата професор ,просто е предпочела да нанесе текущите тройки,вместо 100%вите двойки от изпита!И студентите минават ,и тя има работа ,и родителите доволни,и Статю ректор,и България цъфнала и вързала!!!!!

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  публична истина е тази търговия - пари срещу нищо не струваща хартийка.

  "държавата" за пореден път си затваря очите, а от самия "университет" не съм и очаквал адекватна реакция. щом оглушарски предподава там, какво има повече да се каже.

  утре някой възпитаник на този т.нар. университет ще се пъчи като горд политик ("икономист",анализатор, чиновник на топла позиция или назначен шеф) по медиите.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Цялото УНСС и не само, трябва да се закрият и учредят наново, с нов преподавателски състав, ако трябва и вносен.
  Вижте им физиономиите на ректора на въпросната преподавателка - те не стават за никаква работа, научността и интелкта им са изписани на лицата - чворове от класа.
  А после се чудим защо този и онзи уж висшисти са неграмотни.
  Ами ето от къде тръгва корупцията - още от студент минваш "метър" срещу някаква сума и друго научил или не, но най-важния урок е научен - буташ и става.
  Пак е икономическа дисциплина, при това пряко свързана с живота:)

 13. 13 Профил на black
  black
  Рейтинг: 402 Неутрално

  УНСС -- Утре Носете Съответната Сума, не?

 14. 14 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "Смятам, че него Бог ще го накаже за това, което направи", каза още преподавателят.

  В УНСС Теология ли изучават или Икономика?

  Каква е тази безумна реплика от преподавател...

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#2] от "авторът":

  Ама какво ти недоволство. Те се дразнят , че някой им мъти водата. Пълен абсурд. Значи момчето не предало за тройка. не предало и за четворка и остава на изпита.
  Скъсали го. После професорката твърди , че не идвал на лекции и упражнения. Че кой в УНСС ходи на подобно нещо. Аз познавам поне трима , които след първи семестър на първи курс си работят и само " ходят " на изпити.Единия завърши софтуерния университет при записана специалност в УНСС.Всички ВУЗ са за разровичкане. Не остана нещо свястно. Дори медицината е отвратително преподавана , с пропуски в упражненията , стари теории.

 16. 16 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 490 Неутрално

  айде сега цялото УНСС-студентство да пита този кезимчо какъв му е бил текущия контрол, след като само по веднъж е бил на упражнения и лекции, и за какво се е подготвил и каква оценка е очаквал да изкара...ех времена , навремето за едно непроведено упражнение и не можеше да се явиш на изпит, а сега такива като този стават медийни звезди....

 17. 17 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Любопитно

  А мазния ректор какво каза...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 18. 18 Профил на Eд
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "it4":

  Той ли е виновен?!

 19. 19 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 870 Весело

  Подходящ за журналистическо разследване е въпроса "Коя ще е следващата месторабота на професорката?" Не бих се учудил да е Библиофилския университет, а това "Бог ще го накаже" ми дава идея че може да е Богословския факултет на СУ. Майтап, а?

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Гневно

  До коментар [#15] от "djb95":

  Ха, това е наглост! Заради такива като теб и този герой, гонка по устав на всички! Присъствието на упражнения и лекции в университетите е задължително!!! Тази година не дадох подпис на трима, та се наложи да идват със задочниците! Догодина, може и половината да не заверят! Това е начина да останат тези, които са дошли наистина да учат!

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Дежурните тролове веднага изказаха свръхкомпетентните си мнения по темата, като хал хабер си нямат от същността от нещата и де факто от мухата правят слон. Много ми е интересно, ако се направи разбор на това какво и как те са учили, какво ще излезе.

  Колкото до наказанието - напълно си е уместно. Щом се дискретидира реномето на университет, който ти е дал шанс да се учиш и развиваш, ще си носиш кръста. Това е положението. Като не му харесва там, да се премести в друг ВУЗ или в такъв в чужбина - избор голям.

 22. 22 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Смешна история. Цялото ръководство е за смяна

 23. 23 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#20] от "ban":

  Хайде де . Откога чакам да започнете . Че от 10 кандидати един не мога да избера за работа.Сега ако смените и програмите , начина на преподаване и упражненията цена няма да имате. Има предмети за определени преподаватели , не за студентите. да не изброявам , че ще стане много лично , но промяната е наложителна.

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Весело

  .Колкото до наказанието - напълно си е уместно. Щом се дискретидира реномето на университет, който ти е дал шанс да се учиш и развиваш, ще си носиш кръста. Това е положението.
  —цитат от коментар 21 на Читател

  Учиш и развиваш??? По този начин?
  Вече сигнализирането за нередност е укоримо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#23] от "djb95":
  Именно, сега няма да имаш 10 кандидати, а само един! Остава да кажеш и какви кадри търсиш! Щот и този лаф го знаем, абе няма специалисти, а търсим! А какви точно търсите!? Ами инженери! А какви инженери?! Ами такива дето да карат колата и да окачават реклами, които преди са разпечатали, ама да знаят корел и три де студио макс, и повече от 600 лева не давам!

 26. 26 Профил на Eд
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#21] от "Читател":

  Да не излезне, че ти си завършил УНСС по тази схема и затова сега смело защитаваш системата?
  После да не питате защо сте обградени от идиоти? Не е заради образованието, да знаете!

 27. 27 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Самият "университет" е неуместен.

 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Какво друго да очакваш от икономически университет...

 29. 29 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Дърта професорка, която не си върши работата, се надяват издал я студент да бъдв наказан от Бог. Добре дошли в България.

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Откак закона най-демократично даде пълна автономия на т.нар. вуз-ове, положението нявсякъде е трагично, с много малки изключения - ТУ, МА, може и да пропускам нещо ... навсякъде ченгета и комунисти /в НБУ - дсб/ ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не се прескачат инстанции. Първо на декана, след това на ректора и чак след това на медии. Това е лоялност. Прескочиш ли, особено когато не си стъпил на лекции и имаш двойка в текущия, плетеш си собствената кошница. И това няма общо с качество на образованието. Нито тук, нито по света. Койлазов (с Оскара за филмов софтуер или както го наричат) го каза най-точно. "Седнах да уча отново това, което съм учил, за да видя какъв му е смисъла" (по памет). Това е! И аз съм изкарвала шестици, като реша някое диференциално уравнение на изпита и хич хабер от понятие си нямам от какъв зор ми е това. И три дни след шестицата нищо не помня, но това е съвсем друга тема. А ролята на това момче е некрасива и сегашните му обяснения в любов към УНСС няма да му помогнат!

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 641 Весело

  Утре
  Носи
  Съответната
  Сума

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Значи, престижът НЕ се уронвал от въпросните безобразия, а от този който ги е разгласил?!
  Това са извратените разбирания за 'уронване на престиж' на извратените хора, които управляват - ченгета, доносници и обикновенни мерзавци.
  Практика е за всички псевдо-държавни институции - МВР, съдилища, прокуратура, митници, ВУЗ-ове и т.н.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#23] от "djb95":

  Държавният университет не е длъжен да ти обучава безплатно кандидати. Сключи договор с един или повече студенти, финансирай им обучението и може да учат по твой учебен план с подбрани преподаватели.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Малоумници!
  Не е изобщо проблем, че момчето има двойка.
  Проблемът са тия, дето имат тройки и четворки на празни листове.
  И преподавателите, които допускат това.
  Някой по-горе писа, че ТУ било изключение. Не, не е. Знам отвътре. Там беше така още преди 15 години.
  Давахме заверки и пишехме тройки ей-така, за да не намаляват групите. Щото заплатата е обвързана с броя студенти в групите, на които преподаваш.
  Не даваш заверка - групата намалява, и следващия семестър не можеш да ди направиш норматива от часове.
  Цялата система е за затриване. На 7 милионна държава повече от 7 университета не са нужни.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#25] от "ban":

  "Шефа е много добър човек, само че има проблеми с плащането...."
  Между другото, има достатъчно добри специалисти-българи и в Германия, и във Франция, и в Испания, и в Холандия.... Така че който търси специалисти - да даде съответните заплати и хората ще се върнат....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 37. 37 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "султана глаушева":

  Не ги е прескачал. Вътрешно са му казали, че нищо не могат да направят.

 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#35] от "Athanatos":

  Да започнат с рязко намаляване и постепенно отпадане на държавната поръчка. На първо време не повече от 5 000 души държавна поръчка. Останалите - платено обучение, като държавата помага при стипендиите за успех.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#35] от "Athanatos":
  "Щото заплатата е обвързана с броя студенти в групите, на които преподаваш. "
  Именно. Сам си даваш отговора. Това не е прецедент в УНСС, нали? А практика. Познавах доцент с мизерна заплата в БГ. Заработи навън със заплата, с която може да издържа семейството си. Шефът му нямаше и средно образование. Ужасно е, когато за такава абсурдна система нарочиш за виновен един преподавател или един университет и той стане жертвеното агне! Ако това момче имаше класата, да беше протестирал, защо преподавателите му получават заплата като чистачка в МВР! Там е болката! И ако искаш да я разрешиш, като се отреагираш на частен случай от общността, само отваряш клапата на тенджерата под налягане, че да излезе малко от парата и да не гръмне! Ама или ще си чоплиш и ще си отваряш клапичката, или ще я махнеш от котлона. Ако ти стиска!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 41. 41 Профил на puhen
  puhen
  Рейтинг: 458 Весело

  Дядо винаги ми е казвал, че изпит се дава, не се взима!

 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Разпад, разложение, смрад!
  Едно време имаше един тьжен виц: "като знам какъв инжинер съм ме е страх да ида на лекар".
  За обромното мнозинство студенти годините които прекарват по разни ВУЗ не са за натрупване на знания, умения, развиване на мислене и какво ли не - а време за купони и "живот".
  От малкото които са с други приоритети - нейде 90% след като завършат отиват да се осъществяват на Запад.
  Понеже там има какво да научат и да се доразвият, а и избягват от корумпираната порочна система на свинските чревца, които са оплели всички сфери в БГ. И за които е важна фасадата, мазилката, лустрото, преданността на даден клан, на не какво знае и може един образовал се с години човек!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#37] от "dasho":
  Не е вярно. Стигнал е до някъде (декан, мисля) и се е оказало, че е самата тя. До ректор не е стигал. По принцип това е проблем на цялото образование - нисше, висше, каквото искаш. Не може заетите там да са на най-долното стъпало както в заплати, така и в уважение и да очакваш качество. С трици маймуни не се ловят! А това, което сега се получава, ми прилича на "пленум" от комунистическите времена. Хващаш един и го разкъсваш. И така си разрешил въпроса. И със собствената си съвест и кураж, дето не ти дава да кажеш, че ако докторът и даскалът са на дъното, не чакай нито здрави, нито образовани! Това е!

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Неутрално

  А, ако в Медицинска Академия практикуват по този начин?
  —цитат от коментар 5 на gil

  +++++++++++++++++
  А в икономиката сме напреднали страхотно...

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#41] от "puhen":
  Вярно. И, ако реши човек, и себе си може да скъса на изпит. Поздрави дядо си от мен!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не се прескачат инстанции. Първо на декана, след това на ректора и чак след това на медии. Това е лоялност. Прескочиш ли, особено когато не си стъпил на лекции и имаш двойка в текущия, плетеш си собствената кошница. И това няма общо с качество на образованието. Нито тук, нито по света. Койлазов (с Оскара за филмов софтуер или както го наричат) го каза най-точно. "Седнах да уча отново това, което съм учил, за да видя какъв му е смисъла" (по памет). Това е! И аз съм изкарвала шестици, като реша някое диференциално уравнение на изпита и хич хабер от понятие си нямам от какъв зор ми е това. И три дни след шестицата нищо не помня, но това е съвсем друга тема. А ролята на това момче е некрасива и сегашните му обяснения в любов към УНСС няма да му помогнат!
  —цитат от коментар 31 на султана глаушева


  Ролята на това момче била некрасива?!? Що за квалификация. А къде е моралът на професорката и на ректора? Момчето е постъпило смело, решавайки се да говори за незаконната и неморална практика да се "дават" изпити в нашите ВУЗ. Може и да не е спазил процедурата, но младостта е такава - нетърпелива. За другата страна - жалко е това, което наблюдаваме - университетски преподаватели, заинтересувани само как да заметат скандала, вместо да заемат позиция, достойна за професията им. Трябва да има наказани професори, а не студенти. По-красиво ще е някак.

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#5] от "gil":
  А ти знаеш ли как са принудени да практикуват в медицинската академия? Колко от завършилите млади лекари остават в БГ? 10%? Или още по-малко? И с пълно право - дават заплати на спешната помощ като на чистачки в държавните институции, пациентите ги бият и журналята ги плюят. Няма клинична пътека за високо кръвно. Приемат те с кръвно над 200. И се чудят какво да ти пишат в епикризата! А разкриха някого, дето е писал друго, а той излезе удобно виновен за целия абсурд! Ами и там е така. Просто друга формулировка. И сега си намериха героя, дето разкри системата, както и виновната за всичко това! Гаси кича!

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Протичането на изпита и наказанието на студента са скандални! Плашещо е, че никой не коментира изпитния процес и поведението на професора! Плашещо е, че МОН не предприема нищо!

  В такава ситуация в една Германия, университетът щеше сам да е анулирал изпита и оценките от него, а професорът щеше да е наказан, в най-добрия за него случай. Да не говорим, че може да бъде и уволнен за уронване на името на университета.

  Ако университетът не беше взел необходимите мерки, студентът щеше отдавна да е осъдил институцията за оценката си, която щеше да е анулирана с всички други оценки заради протичането на изпита. Да не говорим, че студентът щеше да осъди университета, ако университетът го беше наказал за изнасяне на информация за протичането на изпита.

  В нашата родина, обаче, все сме необратно!

 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#46] от "drun_drun":
  Виж. Има две страни. Преподавател, който иска да те научи на нещо. Дава всичко от себе си. Но трябва да си е надвил на масрафа. Защото, ако иска да живее достойно от тази дейност при сегашните дадености, не става. Не познавам дамата, може и да е от този десен. Втората страна:оценките. Това е друга бира. Всеки средно интелигентен преподавател знае, че оценките нямат нищо общо с уменията! Всеки с добра памет и достатъчно търпение може да назубри нужното, да изкара шестица и утре да не помни нищо от назубреното! Светът е пълен с отличници-бити карти и преуспели тройкаджии! И Джобс, и Зукърбърг теглят майна на висшето, защото виждат, че в този си вид е загубено време. Цялата образователна система в целия свят е сбъркана! Мен би ме интересувало що за преподавател е дамата, как е учила студентите си, а не какви оценки и как им ги е писала, защото това е блабла! А това момченце, дето не е стъпило на лекции и има двойка на текущия и сега се изживява като герой - е, от него ми е гадно! Мое право, нали?

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Тази ми преподаваше Геоикономика през 2002-2003 година. Още тогава си беше странна и екстравагантна. В УНСС половината от преподавателите бяха или незаинтересовани от учебния процес или некомпетентни. Това е огромна цифра. Жалко и за този универстите, жалко и за нас, които искрено искахме да учим икономика, а срещу нас стояха половината палячовци или странни хора.
  Допломата за бакалавър си я взех 7 месеца след завършването, от един кашон в една канцелария, след 3 ескалирания, че се махам в чужбина. Изключително тъжно ми е да пиша това, но всичко навсякъде смърди И НЕ СЕ ТРАЕ!!! От ректорите до последния студент....от Чипровци. То дук докарахме държавата си, дами и господа!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 51. 51 Профил на Eд
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#49] от "султана глаушева":

  Пишеш небивалици, свикнал съм ти. Трябва да си откровен идиот, за да мислиш, че ученикът е виновен тук. Първа защитничка на българския манталитет: ако всички си траем, няма да има проблеми. Заради хора като теб и като частта, излезли от изпита за 3-ка, сме толкова зле. Страх да не разклатят удобното дето са си постлали. Плюя на вашия начин на мислене.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#51] от "Кози Крак":
  Ами не си трай! Точно това искам да ти кажа! Не си трай тогава, когато докторът и даскалът са на дъното, когато единия го бият пациентите, а другия - учениците и сега си избра жертвеното агне, с което да разрешиш раз и хряс тези проблеми! Не си трай! Действай! Ама не ти стиска, нали? По-удобно е да си избереш жертвата , нарочена от студентчето, дето го е домързяло да ходи на лекции и да си прави текущия! Отива ви и на двамата!

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#50] от "Wizard":
  Научи ли ви на нещо? Това е същественото!

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Неадекватен ректор, неадекватна професорка.
  Отделен свят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Гневно

  Абе комедия от грешки...
  —цитат от коментар 1 на DJTrump

  Каква ти комедия, пълна ТРАГЕДИЯ е.

  Особено възмутително е това, че АС на УНСС решават да накажат студента който е съобщил за тази невероятна гавра с достойнството на преподавателската професия. Ясен знак към останалите "Плащайте и МЪЛЧЕТЕ!". МАФИЯ, други думи нямам!

  За УНСС отдавна се носят легенди, аз самият имам бивш студент който караше второ висше там, казвал ми е че там е нормално да се явяваш на изпит с едно 20лв в книжката. Това едно време, сега вече може да е станало 50лв. Но толкова демонстративна НАГЛА публична демонстрация на безнаказаност не ми се беше случвало да чуя.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Гневно

  По-удобно е да си избереш жертвата , нарочена от студентчето, дето го е домързяло да ходи на лекции и да си прави текущия!
  —цитат от коментар 52 на султана глаушева


  Каква жертва!? Тази ако си беше провела изпита като хората никой копче нямаше да може да и каже! Включително това студентче.

  Такива като нея дават дипломи на тези които после ще ни мачкат в администрацията защото още там са се научили "Всичко е позволено! Закони за НАС няма те са за тези отдолу наивниците които ги спазват". Тук дори не става дума за корупция а за нещо много по-лошо, ПУБЛИЧНА демонстрация че законите могат да се нарушават и убедеността, че това може и трябва да остане безнаказано. Заставате на страната на мафията и не ви е за първи път.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Не се прескачат инстанции. Първо на декана, след това на ректора и чак след това на медии. Това е лоялност.
  —цитат от коментар 31 на султана глаушева

  Идиотизмите които чета днес са наистина уникални. Значи бие ме кварталната мутра и аз отивам при шефа на бандата да му се оплача? И накрая при онова ДС ченге което си избраха за ректор да се надявам че ще бъде честен и принципен?

  Корупцията в УНСС е публична и широко известна. Да не мислите, че тези всичките управленски нива не знаят за нея? Знаят но не си мърдат пръста. Как можете да очаквате, че ще се задействат от едно студентско оплакване.

  Да не си мислите, че този начин на "изпитване" е останал неизвестен? Знае си всичко и то прекрасно, веднага са хукнали да се хвалят. Не е и за първи път, иначе тази "преподавателка" нямаше да бъде толкова нагла. Ако не беше този студент никое от тези равнища за които говорите нямаше да си мръдне пръста.

  Чак когато стана публично се задействаха. т.е. публичността е единственото което действа срещу такава добре окопала се мафия. А вие искате да я защитите точно от единственото ефикасно оръжие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Наказания за университета, откъдето излезнаха със становището, че ще признаят изпита, за да не причинявали хаос?
  —цитат от коментар 5 на gil

  Министъра а и прокуратурата трябва да се задействат. Никой от замесените не отрича факта, че на практика ВСИЧКИТЕ тройки и четворки са написани за неположен изпит. Като се има предвид, че които са останали да пишат са получили двойки абсолютно нормално е изпита да се анулира и никой няма да пострада несправедливо.

  Скандала е направо НЕВЕРОЯТЕН и ме възмущава лекотата, с която към него се отнасят министерство, прокуратура и дори останалата академична общност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Дискредитира университета. Сякаш всички не знаят как се изпитва и как се плаща.

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#50] от "Wizard":Научи ли ви на нещо? Това е същественото!
  —цитат от коментар 53 на султана глаушева


  Не, същественото е да станат хора, да имат принципи и воля и твърдост да ги отстояват.

  За научаването лесно, ще го връщаш докато научи. Ако забрави има книги, ще седне и ще прочете. По мое време в МЕИ имаше един легендарен преподавател по математика, проф.Брадистилов. Той казваше "Студента не е кофа която да се напълни със знания, той е факел който да се запали". Такива като тази не само не запалват факела, те го потапят в л@йна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#37] от "dasho":По принцип това е проблем на цялото образование - нисше, висше, каквото искаш. Не може заетите там да са на най-долното стъпало както в заплати, така и в уважение и да очакваш качество.
  —цитат от коментар 43 на султана глаушева


  Боклукът си е боклук независимо от заплатата и стъпалото. Да не искате да ни кажете, че Пеевски като е богат е пример за морал и достойнство? Не агитирам за ниски заплати на преподавателите, просто искам да кажа, че човек може и да е беден но с достойнство. И че чест и достойнство не се продават за пари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#15] от "djb95":Ха, това е наглост! Заради такива като теб и този герой, гонка по устав на всички! Присъствието на упражнения и лекции в университетите е задължително!!! Тази година не дадох подпис на трима, та се наложи да идват със задочниците! Догодина, може и половината да не заверят! Това е начина да останат тези, които са дошли наистина да учат!
  —цитат от коментар 20 на ban  До коментар [#20] от "ban":

  А теб от кога те пуснаха да заверяваш - или пак лъжеш, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "султана глаушева":

  До коментар [#46] от "drun_drun":Виж. Има две страни. Преподавател, който иска да те научи на нещо. Дава всичко от себе си. Но трябва да си е надвил на масрафа. Защото, ако иска да живее достойно от тази дейност при сегашните дадености, не става.
  —цитат от коментар 49 на султана глаушева


  И следователно, щом "не става", да не се захваща с тази работа (дейност). Но щом се е захванал, трябва да я върши както трябва.

  Логиката ти е обърната "с краката нагоре". Излиза, че чиракът трябва да защитава икономическите (!) позиции на майстора!

  - - -
  И Джобс, и Зукърбърг теглят майна на висшето, защото виждат, че в този си вид е загубено време. Цялата образователна система в целия свят е сбъркана!
  —цитат от коментар 49 на султана глаушева


  Не намесвай Джобс (всъщност той не е точно такъв случай, а по-скоро Гейтс, Бил Гейтс), нито пък Зукърбърг! Ситуациите са различни в основите си, както и в подробностите. Простото "мятане" на съвременни имена-легенди не е аргумент в полза на позицията ти, доколкото я има.

  Изчетох доста от форума на УНСС на тема "изпит при Докова". Повечето изказвания са в нейна полза, но.... обобщеното ми мнение е: лекциите са шоу, а изпитът е игра на рулетка, според моментното състояние на госпожата и екипът й.

  Начинът, по който я защитавате, е порочен и по никакъв начин не е в полза на Докова, нито на УНСС.

  Начинът, по който обвинявате студента, също е порочен. Определено той е поставен в ситуация на "порочен кръг", т.е. трябва да се оплаче от некорктно поведение на същия (или свързан) администратор, създал проблема.

  Докато не ми обясните какъв е независимият от вътрешно-административни зависимости начин да се атакува проблем по административен път (сори за множеството тавтологии, но те са пряко свързани с т.нар. "правилник" за действие), тогава ще можете да имате претенции, че някой е постъпил "нелоялно". И, между другото, какво разбирате под "лоялно поведение" от страна на студент, който си плаща такса за обучение?! Наистина ми е интересно да прочета отговор от Вас на последния си въпрос, стига да го разбирате по същество.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#60] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  По мое време в МЕИ имаше един легендарен преподавател по математика, проф.Брадистилов.
  —цитат от коментар 60 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Аз съм от страната на Тагамлицки, а и доста по-късно време - когато техните спорове вече бяха легенди. Все пак - на няколко пъти успях да видя "Таги" из коридорите и градинките на ФМФ и ХФ.

  Съученици, следващи в МЕИ, разправяха диви и весели истории за "малката" и "Голямата" Брадва, за различни техни преподаватели с доста екцентрично поведение. И в СУ имаше доста "особняци", което си е нормално.

  Тук разговорът не е за странностите, а за провеждането на изпит и за коректността (спазване на процедура и... ФОРМАЛИЗЪМ!). Нещо като да прехвърлиш събираемо от ляво в дясно на равенството, без да му смениш знака. И после да се сърдиш, че и да съдиш този, който ти е посочил грешката.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар":
  На това, дето си натворил, отказвам да отговарям. С две думи:
  1. Образователната система е сбъркана. Навсякъде.
  2. У нас е е още повече, защото заплатите на работещите в сферата са позорни.
  Това е проблемът, другото е блабла. За блабла-то ти не съм мотивирана да отговарям!


  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  До коментар [#63] от "Музар":На това, дето си натворил, отказвам да отговарям. С две думи:
  1. Образователната система е сбъркана. Навсякъде.
  2. У нас е е още повече, защото заплатите на работещите в сферата са позорни.Това е проблемът, другото е блабла. За блабла-то ти не съм мотивирана да отговарям!
  —цитат от коментар 65 на султана глаушева


  ВЪПРОС:

  За проблемите, които ти визираш, трябва ли да отговаря, в смисъл да понася наказание, студентът, който ги е афиширал по най-нормалния в съвременните отношения начин?

  Питам те, защо смяташ, че студентът трябва да бъде наказан, а НЕ тези, които са неотменна част от проблема - като създаване и поддържане?

  И още веднъж питам: какво разбираш под "лоялност", когато става дума за студент във ВУ?!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 67 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  Какво общо има Пеевски с това, което искам да кажа? Той лежи на вашата съвест, че го траете! И сега взимате една, разкилиферчвате я и по този начин овиневявате цялата сбъркана система. В това число и Пеевски!

  Мърфи е оптимист!
 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Е, успяли са. Да промият. Едно момченце с двойка на текущия и нито една посетена лекция става знамето на борещите се срещу недъзите в образователната система. И всички му пригласят! Изкуство е. Така да промиеш мозъците на млад народ! Умеят го. И им се дават! Доброволно.

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":
  Не. Студентите, дето имат топки, да застанат срещу сбърканата система. Аз не искам да ме обучава човек, дето заплатата му е по-малка от тази на чистачка в бюджетните. И това да го кажат студентите в един глас, а не такива, дето не им е кеф да ходят на лекции. И дето имат двойки в текущия контрол. Първо да си оправят бакиите и след това да се правят на борци за намсиквоси!

  Мърфи е оптимист!
 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":Не. Студентите, дето имат топки, да застанат срещу сбърканата система. Аз не искам да ме обучава човек, дето заплатата му е по-малка от тази на чистачка в бюджетните. И това да го кажат студентите в един глас, а не такива, дето не им е кеф да ходят на лекции. И дето имат двойки в текущия контрол. Първо да си оправят бакиите и след това да се правят на борци за намсиквоси!
  —цитат от коментар 69 на султана глаушева  Оппа! Отново питам: Чиракът ли трябва да защитава финансовите (парични) позиции на Майстора? Защото ти точно това казваш/пишеш.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#66] от "Музар":Не. Студентите, дето имат топки, да застанат срещу сбърканата система. Аз не искам да ме обучава човек, дето заплатата му е по-малка от тази на чистачка в бюджетните. И това да го кажат студентите в един глас, а не такива, дето не им е кеф да ходят на лекции. И дето имат двойки в текущия контрол. Първо да си оправят бакиите и след това да се правят на борци за намсиквоси!
  —цитат от коментар 69 на султана глаушева


  Студетът има решение - отива да се обучава там, където преподавателят получава "заслуженото" възнаграждение И където се спразват жестоко правилата за коректно поведение и от двете страни.

  Ти всъщност казваш, че щото преподавателят получавал малко, трябва да си вземе "недостатъка" от студента. Пък студентът вместо за протестира срещу тази ИЗМАМА, трябвало да защити финансите на преподавателя си..., давайки му от своите (той свои има малко, повечето са от родителите му).

  Знам, че си тролче, но пък днес си правя някакъв особен кеф, та влизам в разговор с теб :-). Което съвсем не те освобождава от отговор. Ако поне малко уважаваш себе си. Иначе - просто потвърждаваш мнението ми, че си на хранилка и пише по поръчка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 72. 72 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#18] от "Кози Крак":

  ами тарикат, хем нищо не знае в университета, хем много знае пред камерите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK