Иванка Иванова: Електронното гласуване за ВСС трябва да бъде проверено от съда

Иванка Иванова, директор на Правната програма на институт "Отворено общество", наблюдател на изборите на прокурорската и съдийската квота на Висшия съдебен съвет

© Красимир Юскеселиев

Иванка Иванова, директор на Правната програма на институт "Отворено общество", наблюдател на изборите на прокурорската и съдийската квота на Висшия съдебен съветПрекият избор на шестимата съдии от професионалната квота за Съдийската колегия изигра основната роля за неутрализиране на предварително гласени спиъсъци, но съмненията за електронното гласуване трябва да бъдат проверени.


Това мнение за приключилия късно снощи избор на на членовете на Съдийската колегия изрази по БНР Иванка Иванова, от правната програма на институт "Отворено общество". Иванова беше регистриран наблюдател на изборния процес заедно с представители на гражданския сектор - от Български институт за правни инициативи /БИПИ/ и от Института за пазарна икономика /ИПИ/.


Близо 2000 съдии от цялата страна участваха за първи път в пряк избор на своите представители за Висшия съдебен съвет и в резултат бяха избрани в бъдещия състав "правителството на съдебната система" пет върховни съдии и един председател на окръжен съд.
Още снощи след избора кандидати дадоха да се разбере, че може да поискат съдебна проверка. Преди изборите членове на ВСС предложиха да бъде проверена от външни специалисти електронната система, но мнозинството в съвета категорично отхвърли и дори обвини вносителя Калин Калпакчиев, че всява съмнения и създава конфликти.


В интервюто си Иванова каза, че за гласуването с хартиени бюлетини няма съмнения, но е


излязла разлика в подреждането между бюлетините и електронния вот


която трябва да бъде обяснена и съмненията в електронното гласуване тепърва трябва да бъдат разрешени. Според Иванова, която наблюдаваше е гласуването на прокурорите за тяхната квота, не е имало такава разлика при техния вот. "Смятам, че е важно и трябва да се произнесе съд", заключи тя.


Запитана как може да се направи проверка на електронното гласуване, което се прилага за първи път, Иванова каза: "В нашата система за електронно гласуване не е вкаран основен модул, който го има в електронните правителства на други държави – не е предвидена възможност всеки, който е гласувал, след време да може да провери как точно е отчетен неговият личен глас." Иванова предполага, че законността може да се провери чрез сорс кодовете, раздадени на всеки магистрат, но думата си трябва да кажат специалистите.


Независимо дали проверката би променилеа подредбата на класираните, необходима е произнасяне за валидността на електронния избор, убедена е Иванк Иванова. Защото електронният вот е бил замислен като изключение - за случаите когато някои магистрати са възпрепрятствани да пътуват, а изключението се превърна в правило, добави тя.


Оценката й за изборите на магистратите е, че са били добре организирани, а


избраниците са магистрати с утвърдени имена


Мисля, че е добре, че във ВСС отиват върховни съдии, те са най-добре познати чрез актовете си. Що се отнася до "листчетата", прекият избор удавя ефекта на влиянието на административния ръководител, това е най-доброто доказателство, че подходът един магистрат – един глас е правилен, заяви Иванка Иванова.


За предстоящия избор на 11-те от парламентарната квота, тя коментира, че


парламентарните партии за пореден проиграват шанса да превърнат избора за ВСС в обществен избор


като предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение.
В сряда изтича срокът парламентарните групи да издигнат 11-те кандидати от парламентарната квота за ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Коя е Иванка Иванова и кого представлява!?

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Гърч до дупка за задкулисието!

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1160 Гневно

  "За предстоящия избор на 11-те от парламентарната квота, тя коментира, че

  парламентарните партии за пореден проиграват шанса да превърнат избора за ВСС в обществен избор

  като предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение.
  В сряда изтича срокът парламентарните групи да издигнат 11-те кандидати от парламентарната квота за ВСС."
  +++++++++++++++

  Чакаме новите Ясен-Тодоровци на Байхуй, Сидеров и останалите корумпета!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Любопитен съм тази "дама" от правната програма на ОО дали е чела все пак Закона за съдебната власт ?
  Щото там няма обжалване пред съд, а пред една комисия, чието решение е окончателно !
  И право на жалба имат само участниците в избора, тя като каква се "произнася" ?
  Като е била наблюдател, твърди ли че има допуснати нарушения на Закона ?
  Не очаквах такава дилетантщина ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Ох, пак чичко Сорос.
  Аман от вас.

 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  "За предстоящия избор на 11-те от парламентарната квота, тя коментира, чепарламентарните партии за пореден проиграват шанса да превърнат избора за ВСС в обществен изборкато предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение.В сряда изтича срокът парламентарните групи да издигнат 11-те кандидати от парламентарната квота за ВСС."+++++++++++++++Чакаме новите Ясен-Тодоровци на Байхуй, Сидеров и останалите корумпета!
  —цитат от коментар 3 на virtual brain

  Готин, Съюзът на съдиите кого предложи на Парламента ?
  Отворено общество кого предложи ?
  Ти кого предложи ?
  Наричаш съдиите от ВКС Магдалинчев и Имова "корумпета" ???
  Бреййй ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ох, пак чичко Сорос.Аман от вас.
  —цитат от коментар 5 на DJTrump

  А после Орбан що така правел в Унгария ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "В нашата система за електронно гласуване ... не е предвидена възможност всеки, който е гласувал, след време да може да провери как точно е отчетен неговият личен глас."

  Деболовратите са се погрижили за този абсурд. Няма такава наглост и арогантност.
  Между другото един от "специалистите" в манипулирането на програмата за случайно разпределение на делата е предложен като парламентарен избор за член на ВСС! Бяха го хванали как е определял избора на съдии за определени дела. И сега този престъпник ще стане член на ВСС.

  Дневник, подайте сигнали до Европейската комисия за куклите на конци които парламента ще избере за ВСС. Ще имаме 11 нови орешарски на върха на съдебната система.

 9. 9 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#8] от "event_horizon":

  И какво да пишат?
  Избраха не тези, които искахме...

 10. 10 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#8] от "event_horizon":

  Ъ-ъ-ъ-ъм - напълно нормално е системата "да не знае" кой как е гласувал. Тя трябва "да знае" кой е гласувал и какви са резултатите от гласуването, но без възможност за връзка между гласоподавател и конкретен вот. Това е всъщност и големия проблем при електронното провеждане на избори.

  Защото гласуването е "тайно". Замисли се - при хартиеното гласуване, щом си пуснеш бюлетината в урната - край - последваща проверка не може да се направи за това как някой е гласувал. Ако гласоподавателя може да си провери отчитането на гласа, то и друг може да му го провери и тайната вота е компрометирана.


 11. 11 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#8] от "event_horizon":Ъ-ъ-ъ-ъм - напълно нормално е системата "да не знае" кой как е гласувал. Тя трябва "да знае" кой е гласувал и какви са резултатите от гласуването, но без възможност за връзка между гласоподавател и конкретен вот. Това е всъщност и големия проблем при електронното провеждане на избори.Защото гласуването е "тайно". Замисли се - при хартиеното гласуване, щом си пуснеш бюлетината в урната - край - последваща проверка не може да се направи за това как някой е гласувал. Ако гласоподавателя може да си провери отчитането на гласа, то и друг може да му го провери и тайната вота е компрометирана.
  —цитат от коментар 10 на ХЪ ХЪ ХЪ


  Да ама от Отровено общество търсят "сорс" кода. Май трябва да търсят сорос кода :)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "Независимо дали проверката би променилеа подредбата на класираните, необходима е произнасяне за валидността на електронния избор, убедена е Иванк Иванова. Защото електронният вот е бил замислен като изключение - за случаите когато някои магистрати са възпрепрятствани да пътуват, а изключението се превърна в правило, добави тя.”

  Teкстът гъмжи от правописни грешки! Ако съдът ще проверява избора на магистрати, то не е зле отговорните фактори да си проверят и текста!
  Иначе, каква ще е версията на хората на отворения общественик, ако съда потвърди избора?
  Колкото до тезата че електронния вот е изключение - не намирам никаква логика в това! Проблемът в избора на ВСС не е в това че е дирижиран, а че е съсловен. всеки съсловен избор рано или късно се извращава! Ако от избора на ръководство в БЛС зависи разпределението на целия бюджет на МЗ и здравната каса, дали ще се различава по нещо от този за ВСС ?

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  """""........ Върховните съдии Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и председателят на Окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова са петимата, които влизат след втори тур в съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Шестият член на колегията от професионалната квота е отново върховен съдия – Цветинка Пашкунова, която спечели най-много гласове на първия тур. Изборът на петимата днес беше направен след гласуване на 1922-ма съдии от цялата страна, като право на глас имаха 2238. 1455 гласуваха електронно, а 467 използваха хартиени бюлетини, уточнява "Правен свят". За разлика от вчера, когато съдия Пашкунова получи 988 от гласовете, днес никой от останалите 26 кандидати не успя да събере повече от половината гласове на колегите си и затова за избрани се смятат получилите най-много гласове. Най-много гласове на втори тур е събрал Красимир Шекерджиев от ВКС – 835, следван от Атанаска Дишева от ВАС – 809, Олга Керелска от ВКС –709, Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд-Бургас – 690 и Севдалин Мавров от ВКС – 576. Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова поздрави избраните и им пожела: "Да направят така, че това, което обещаваха, да го постигнат". Гласовете на всички кандидати на втория тур от изборите: Красимир Шекерджиев – съдия във Върховен касационен съд - 835 Атанаска Дишева – съдия във Върховен административен съд – 809 Олга Керелска – съдия във Върховен касационен съд - 709 Боряна Димитрова – председател на Окръжен съд – Бургас – 690 Севдалин Мавров – съдия във Върховен касационен съд - 576 Калин Баталски – съдия в Окръжен съд – Кюстендил – 553 Емил Дечев – съдия в Софийски градски съд - 523 Станислав Георгиев – заместник-председател на Апелативен съд – Пловдив - 427 Ерна Жак Якова – Павлова – председател на Районен съд – Варна - 413 Владимир Вълков – съдия в Софийски районен съд - 403 Светлозар Рачев – съдия в Административен съд – Габрово - 304 Николай Гунчев – съдия във Върховен административен съд – 214 Георги Георгиев – съдия в Апелативен съд – Варна - 208 Янко Янев – председател на Апелативен съд – Велико Търново – 208 Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София - 207 Илияна Балтова – съдия в Апелативен съд – Бургас – 204 Методи Лалов – съдия в Софийски районен съд – 193 Роман Николов – съдия в Районен съд – Брезник - 144 Мирослав Йорданов – съдия в Районен съд – Русе - 139 Красимира Костова – съдия в Апелативен специализиран наказателен съд -134 Мирослав Начев – председател на Окръжен съд – Кюстендил - 132 Красимира Милачкова – съдия в Административен съд – София-град – 128 Райна Мартинова – съдия в Софийски районен съд - 120 Вера Цветкова – съдия в Апелативен съд – София – 111 Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град - 86 Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна - 66 Преди две седмици прокурорите избраха своите четирима представители в следващия ВСС. Това са окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов, Даниела Машева от ВКП и окръжният прокурор от Разград Огнян Дамянов, който беше избран след жребий срещу Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив. Следователите избраха за свой представител шефа на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков. Тепърва парламентът трябва да избере своите 11 представители в следващия ВСС. .......""""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  Вчерашният избор ще бъде неутрализиран от партиите в "народното събрание"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK