Безславно е приключила борбата на ГЕРБ с престъпността по малките населени места

Безславно е приключила борбата на ГЕРБ с престъпността по малките населени места

© Георги КожухаровИзбори 2022

Обявената през януари тримесечна акция за противодействие на битовата престъпност, за която бяха отпуснати 7 млн. лв., е приключила безславно в началото на април, когато са били уволнени назначените в хода ѝ служители на МВР. Това се разбира от отговор на вътрешното министерство до в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.


484-ма души са били назначени само за три месеца със заплата между 471 и 515 лв. Основните ѝ цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени.


Тримесечната операция бе обявена през януари от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова на последното заседание на кабинета. Тогава правителството отпусна допълнително 7 млн. лв., които трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, за да могат полицаите да обикалят повече малки населени места. Бъчварова обяви, че отпуснатите пари не са от партиен егоизъм. Очакванията тогава бяха и за повече назначения с отпуснатите пари, сред които и пенсионирани полицаи, които да пазят сградите на МВР, а на улицата да излезе повече униформен състав. Резултатът обаче е 484-ма назначени само за три месеца.
Освен това в отговора се казва: "При провеждане на подбора няма правна възможност да се назначат само лица, които са били служители, поради което са назначени както бивши служители на МВР, така и други лица, които са отговаряли на изискванията за заемане на длъжността съгласно длъжностната характеристика."


Нови назначения не се предвиждат. "Съгласно докладни записки на директорите на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Планиране и управление на бюджета" към 28 април 2017 г. по бюджета на МВР за 2017 г. не са налице условия за обезпечаване на необходимите средства за финансово осигуряване до края на 2017 г. на допълнителен щат за длъжностни лица, работещи по трудово правоотношение. Освен това няма основание за поемане на ангажимент за осигуряване на средствата по бюджета на МВР за 2018 г.", съобщават от МВР.


Освен харченето на парите нищо друго не е изпълнено към днешна дата, посочва вестникът. Обявена е и обществена поръчка за покупка на автомобили, която трябва да приключи през есента.


За три месеца МВР е изхарчило близо 1.2 млн. лв. за горива, ремонти, командировки и т.н., се разбира от отговора на ведомството. На въпроса с колко километра са увеличили обходите си полицейските патрули, оттам отговарят: "Не се обработва информация по посочения критерий." По същия начин се отговаря и на питането дали старите коли са пренасочени към малките населени места, каквато бе идеята през януари. Уклончиво се отговаря и на въпроса осигурено ли е полицейско присъствие навсякъде.


"Създадена е организация за осигуряването на допълнителни сили и средства по отдалечените места с цел подобряване на работата по противодействие на посегателствата спрямо собствеността на гражданите - кражби и грабежи, и за осигуряване на 24-часовото полицейско присъствие в тези райони", пише в отговора. Организацията и всички останали аспекти от операцията са били със срок на годност април, когато е приключила операцията, се разбира от отговора на вътрешното министерство.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK