Метрологичната агенция започна масирана проверка на качеството на слънчевите очила

Метрологичната агенция започна масирана проверка на качеството на слънчевите очила

© ДневникДържавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започна масирана проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти. От началото на годината при съвместни действия с митническите власти е спрян вносът на 69 модела очила, защото са били без нанесена СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти, съобщиха от агенцията.


Слънчевите очила попадат в групата на едни от най-използваните лични предпазни средства, подчертават от ДАМТН. Именно заради това проверките преди летния сезон били наложителни, тъй като продуктът се използвал от възрастни и деца.


През 2016 г. са били проверени общо 909 различни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекта на територията на цялата страна. За 259 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. Съставените актове за допуснати нарушения са на обща стойност 51 хил. лв. През тази година до търговската мрежа не са допуснати 7660 броя слънчеви очила.


Сред най-честите нарушения, които инспекторите на ДАМТН установяват при проверките, са липса на СЕ маркировка, липса на инструкции на български език и липса на информация за марка, модел, производител, което е важно, за да се проследи произходът на продукта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK