Протестът на полицаите ще е на 5 юли, обяви синдикален лидер

Протестът на полицаите ще е на 5 юли, обяви синдикален лидер

© Георги КожухаровПротестът на служителите на Министерството на вътрешните работи ще бъде на 5 юли. Това съобщи пред БНР зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Генади Тенев.


Той уточни, че полицаите нямат право да протестират ефективно и заради това най-вероятно ще се съберат за шествие в центъра на София. В него ще се включат само тези служители, които са в почивка.


В последния работен ден на миналата седмица от СФСМВР обявиха, че започват подготовка за протести след изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че е недоволен от договорката между заместника му Стефан Балабанов с представителите на синдикатите за увеличение на заплатите в системата, която бе постигната на заседанието на съвета за социално партньорство.
В отворено писмо до медиите СФСМВР покани Радев на преговори за решаване на проблема. Според тях позицията му "буди недоумение". Те се аргументират с текст от Закона за МВР, според който "Съветът (за социално партньорство - бел. ред.) осъществява социалния диалог, като


разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения


и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните".


С изказването си Радев е показал, според синдикатите, "че или не е запознат с функциите на съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог".


"Министър Радев очевидно приема съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР", посочват от синдикалната организация.


Окончателното решение за протеста и кога точно да бъде проведен ще бъде взето на предстоящото този уикенд заседание на управителния съвет на синдикалната федерация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK