Борисов преди срещата със Заев: Само приемането на всички в ЕС и НАТО ще усмири Балканите

Нямаме по-близък народ от македонците, които са наши братя и сестри, а страната, заедно с всички други от Западните Балкани, трябва да стане част от НАТО, за да се "усмири" регионът.


Това са част от изводите на премиера Бойко Борисов в интервю, дадено за македонското електронно издание МКД.


Борисов също така дава препоръки как трябва да се решат спорните въпроси между София и Скопие, но и как Македония да подходи към бъдещото си членство в Европейския съюз. Интервюто е публикувано ден преди посещението на македонския му колега Зоран Заев в София.
"Дневник" предлага обобщение на коментарите му по няколко теми:


Посещението на Заев


Попитан какво може да се очаква от първото посещение на Заев в София, което предстои във вторник, Борисов казва: "Имаме българска поговорка - "помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Най-важното е да излезете от тежката политическа криза, която тревожеше всички."


"Господин Заев е добре дошъл. България има голяма потребост от стабилност, мир, инвестиции, инфраструктурни проекти... Много внимателно я следим ситуацията, има няколко критични теми. Надявам се, че ще ги решите, а у нас имате голям съюзник, голям приятел, но всичко зависи от вас."


Попитан дали ще върне посещението в Скопие, Борисов казва, че "за да посетиш някого, трябва да някой да те покани." Но после добавя: "Между България и Македония на месец-два трябва да има срещи на всички нива. Това е ЕС, свързаност. Затова го очаквам с нетърпение - едно е човек да е в опозиция, а друго - на власт."


"Няма по-близък народ"


С всеки от лидерите, с които съм работил в Македония, съм имал разбирателство в определен момент, дори с Груевски "до даден етап", твърди Борисов и е уверен, че "също ще има със Заев". Попитан за репликата на Заев към него, когато пострада при безредиците в парламента ("Добре съм, братко!"), той обясни: "Аз така му писах, македонския народ го смятам за братя и сестри. По-близък народ нямаме. Това не е куртоазия. Така ги чувствам работите."


"С Груевски не си говоря..."


Борисов беше по-внимателен в оценката си за бившия македонски премиер Никола Груевски, отколкото на среща на ГЕРБ миналата година, когато обяви, че "и добър ден" не иска да му казва. "Има моменти, когато съм бил може би по-емоционален и съм се възмутил от това, което се случва в Македония... Но с Груевски сме заедно в ЕНД. За много неща обаче, които излязоха в медиите, не съм съгласен."


За пътищата между София и Скопие


"Като кмет (на София) една от първите работи, които договорих с градоначалника на Скопие, беше табла на градския транспорт в Скопие да се правят в София," казва Борисов и изтъква, че във всички посоки, освен към Скопие, има магистрала. "Пръстенът се затваря и остава новото ръководство в Скопие да изрази желание, да седнем и да направим един проект и да започнем да работим... В това отношение Македония по-голям приятел от мен няма."


За "общата история"


"Спорът е между историците." Попитан за изоставената идея за общи чествания на някои празници, премиерът казва: "Толкова празници има, които можем да празнуваме... Никой не може да ме убеди, че Кирил и Методий не са наши създатели на азбуката. Заев ще каже друго. Но ако започнем да спорим, нито аз ще отстъпя, нито той ще отстъпи, пак няма да има път между Скопие и София и ще се пътува пет часа. А това е по-важното и по-значимото. Затова казвам, политиците трябва да мислят за обикновения човек, който очаква от нас да се разберем и ние сме подготвени да се разберем... Затова академиите трябва да разговарят да измислят, да ни освобозят телен да направим онова, което народът иска. Ако има магистрала до Скопие, в събота и неделя българите ще ходят до Охрид. Ще е лесно."


Договорът за добросъседство


"Имам принцип историята да им я оставим на историците, те да спорят, те да доказват кое е първо и кое е второ. За нас е важно между София и Скопие и Благоевград да направим инфраструктурни проекти, да имаме магистрала, жп линия и тази инфраструктура да пресича Балканите във всички посоки," обяснява Борисов, но отказва да коментира договора за добросъседство преди посещението на Заев. Попитан защо е нужен договорът, той казва, че България и Македония са не близки, а "най-близки", "но трябва да се регулират някои процеси, които са останали спорни."


Страстите в Македония и ролята на ЕС


"На всички (политически лидери в Македония) им казах, че с безпокойство наблюдаваме какво се случваи политиците да вземат работата в свои ръце и работата да се реши по демократичен начин, както е в целия Европейския съюз," обяснява премиерът за безредиците, които избухнаха в македонския парламент в края на април при избора на етническия албанец Талат Джафери за председател.


Според него решението е в присъдиняването на всички държави от региона към евроатлантическите структури. "Винаги в България сме казвали, че включването в ЕС на целите Балкани, на всички балкански страни, и в НАТО, е нещо, което ще усмири региона," казва още Борисов.


За еврофондовете


Борисов препоръча на Македония как трябва да възприема членството си в ЕС. "Последното, за което трябва да мислите, е финансовата помощ. Това е синдромът на Балканите, дайте ни пари. Парите ще дойдат, когато политическият елит е на ниво, за да може да ги харчи за доброто на народа. И ние в България едно време си мислехме, че от едната страна ще тече мед, а от другата - масло. Но влизането в ЕС значи много повече организация, работа и отговорнот. Защото демокрацията е отговорност, не само привилегия."


"Балканите бяха забравени. Ние, които сме в ЕС, ползвахме предприсъединителни фондове, а сега и еврофондове. Вижте метрото в София, например, каква придобивка, близо 3 милиарда (евро). Скопие как ще си ги позволи тези пари, ако не е ЕС?"


България, ЕС и Западните Балкави


"Ние трябва да им помогнем да разберат, че Балканите не са само изток, запад, север, юг, а едно цяло. Ето това можем да си го поставим за цел - да разясним и да кажем, че дори и в най-малката точка да има проблем, това е буре с барут и ако едно място се запали, всичко ще гори." Коментарът на Борисов следва неговия въпрос към журналистката: "Кой го наложи този термин?" Отговорът ѝ е: "Ами Брюксел, не ние."


Той увери, че разширяването на ЕС към Западните Балкани ще е приоритет за България, "но условието е политическите елити и кандидатите да изпълнят критериите. И колкото по-малко се меси човек и дава съвети, толкова по-добре. Те знаят какво трябва да правят."


"От вас зависи" членството на Македония в НАТО, каза още Борисов. Страната "не е рискова и ако иска, много лесно може да ѝ се помогне."


Русия на Балканите


Борисов се ограничи до коментари единствено за България, която той определи като "благодарна" и помнеща помощта на Русия по време на войната с Османската империя. "Но сега България е в НАТО и ЕС и се опитваме да имаме нормални прагматични връзки с Русия и мислим, че са доста добри." Той не коментира публикациите, според които Москва през последните години е работила активно, за да дестабилизира Македония.


"Ние сме били в съветския блок, сега сме в НАТО и ЕС. Но всичко хубаво, което ѝ се случи на България, е в ЕС."

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xali
  xali
  Рейтинг: 4881 Весело

  Срещa между листец и буквицa Нещaтa ще бъдaт съшити с бели конци (поради липсa нa червено ;-)

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1686 Весело


  Борисов преди срещата със Заев: Само приемането на всички в ЕС и НАТО ще усмири Балканите.Господин Борисов,НАТО и ЕС не са социални програми.

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Приемането на Балканите в ЕС и НАТО не е пенкилера на региона. Членството в двете организации е резултатът от една разумна политика и добросъседски отношения. Първо трябва една държава да реши какво желае, после да покрие дадени критерии, да си изясни отношенията със съседите и тогава да кандидатства за членство. Македония може и да влезе в ЕС един ден, но дали при смяна на властта няма отново да се върнат македонизмът, антибългарщината, чупенето на военни паметници и кражбите на история? Ами претенциите на предишните правителства за благоевградския регион? Какво пък би станало, ако Сърбия влезе в ЕС и отново започне да си иска обратно Косово?
  Когато Западните балкани си изяснят своите претенции, тогава да влизат. Самото членство няма да ги облагороди и от бронза злато да направи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1563 Любопитно

  “България, ЕС и Западните Балкави”

  ‘що не и Баклави?
  :-)

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Материалът изобилства от правописни грешки.Редакторът да не би да очаква,че всичките тези грешки ще се пишат на сметката на Борисов?Чак път толкова...не ми се вярва.

 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Социални не са,но ще намалят влиянието на Русия и Сърбия.Не се съмнявайте-точно сръбската агентура блокира влизането на МК в НАТО И ЕС,чрез създаване на измислени спорове с Гърция и България.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":Социални не са,но ще намалят влиянието на Русия и Сърбия.Не се съмнявайте-точно сръбската агентура блокира влизането на МК в НАТО И ЕС,чрез създаване на измислени спорове с Гърция и България.
  —цитат от коментар 6 на yanne
  Знаете ли,много можем да си пишем на тази тема.Уважавам всяка мнение и все пак-„Дейността на руското разузнаване се води от Посолството на Русия в Скопие. С нея се занимават основно 3-ма негови служители, които са офицери на ФСБ в Резидентурата в същото Посолство, и на свой ред са контролирани от Резидентурата на ФСБ в Белград. Тримата от Скопие работят в един екип с други четирима служители на Руското посолство в Скопие. Те пък са от неговата Резидентурата на военното разузнаване, ГРУ, и са КООРДИНИРАНИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ („Екипът” на „братския” ПОЛКОВНИК МАКАРОВ!!). Други участващи в операцията офицери от Руските служби в Скопие са прикрити като представители на правителствената агенция на Русия ТАСС, на Россътрудничество, на Руската агенция за външна помощ и други. Според анализ на „Вашингтон Пост”, руският офицер на прикрите в Скопие в същата агенция за помощ, преди това е били „на работа” в САЩ, където е бил разследват от ФБР, тъй като е опитвал да вербува американски граждани в интерес на Русия.”Ще станем много в НАТО,дето не само не си плащаме ами уж сме в НАТО май за келепира.

 8. 8 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Евала Бойко,не си ми любимец ама за това си много прав,и днес за кирилицата също ме изкефи.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Каптън-каптън , каптън-каптън, каптън-каптън
  ---Ъъъ Баце
  -Каптън Баце ?
  --ЪЪЪ джъст Баце
  ......
  Каптън Бацеееее !!!

  Същата работа....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Русия БЕЗ ЛЮБОВ към нея!
  Борисов не може да дава съвети на Заев,защото Заев не си сътрудниì с Русия,нито със Сърбия!

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Бойко е сърбоман и цялото му интервю е сърбоманско. Дълбоко погрешно му е мнението , че като влезнат всички от Западните Балкани в ЕС и НАТО всичко щяло да се оправи. Нищо подобно. Тогава не отреченият и не разобличеният антибългарски македонизъм ще бъде международно легитимиран. При Бойко България рискува да не използва геополитическите си преимущества спрямо Сърбия и Македония за защита на потъпканите български интереси в тези две страни. България няма интерес Македония в сегашния си вид да влиза в ЕС и НАТО.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  "Борисов преди срещата със Заев: Само приемането на всички в ЕС и НАТО ще усмири Балканите"

  Грешка! Резултат от първосигнално мислене и умствен мълзел. И на историческия факт, че Бойко Борисов няма нищо общо с присъединяването на страната ни към НАТО и Европейския съю. Докато България се подготвяше за приемане Бойко Борисов се занимаваше със съвсем други неща.Той членството в НАТО и ЕС го получи наготово. И в малката му главичка съвсем естестествено причината и следствието си разменят местата. Обратното е - Балканите трябва да се усмирят за да бъдат приети в НАТО и Европейския съюз!

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  Борисов ще зададе ли въпрос, какво е отношението на Заев към ОМО Илинден?

 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Бойко е сърбоман, и все пак е прав, че инфраструктура е доста нужна, и то не само пътна. Но липса на членство в НАТО е предпоставка за големи проблеми, като в Украйна. Така че и за това е прав, че трябва да се присъединят първо алианса, а после набързичко и в ЕС и малко да си усмирят историческите позиции, за да могат бързо да го осъществят това.

  все пак проблемът с приемането в НАТО изглежда е Гърция, заради спор за името, който е глупав, защото САЩ и Мексико нямат спор за името, въпреки че САЩ имат щат наречен New Mexico.

  Така че някой трябва първо да организира разговори с Гърция, които да се съгласят да не налагат вето на РМ за НАТО.

  Повечето членове на ЕС са и НАТО членове, което е разбираме защото е друг аспект свързан със сигурността, а някои от тези, които търсят членство в ЕС са вече членове в НАТО. Така че Македония трябва активно да си реши този въпрос.

  Бойко Б. сигурно също ги знае тези неща, но понеже е леко прост си говори по бай тошовски.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3958 Разстроено

  За пореден път България не казва ясно, че......''ЗА ДА ВЛЕЗНЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА В НАТО И ЕС ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕ С АНТИБЪЛГАРСКАТА ПРОПАГАНДА И КРАЖБАТА НА ИСТОРИЯ И ГЕРОИ'' !
  Жалка работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 382 Гневно

  Така не се намери един Български политик да пробва да извади сопата на "Македонците". Близо 30 години все с моркова ги действаме, а резултат никакъв. "Македонците" ни мразят. Годините сръбска пропаганда, ни е направила поробители в техните очи. Повечето говорят с огромна носталгия към Югославия. Всичката им култура е насочена към Сърбия.

  Какво значи да оставим историята на историците? Историците си я гледат историята ама "Македоничарите" им я крадат. Нали ако ги приемем в ЕС, дефакто ние легитимираме кражбата. Подарявате ни историята Боко, тикво...

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  "Но Борисов отказва да коментира договора за добросъседство преди посещението на Заев."

  Защо бе Боко не искаш да коментираш тази тема, която струва ми се е най-важната в отношенията между нашите две държави?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1335 Неутрално
 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Ако има магистрала до Скопие, в събота и неделя българите ще ходят до Охрид. Ще е лесно."
  ========================================================================
  - Какво ще направите г-н Борисов, когато демокрацята в България победи?
  - Ще замина за други страни и ще строя магистрали до победата на демокрацията там.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8114 Неутрално

  А Русия влиза ли в сметката. Ако и те влязат, всички ще се умирят.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  "Ако има магистрала до Скопие, в събота и неделя българите ще ходят до Охрид."

  Тоя явно никога не е ходил в Охрид. И в Дуръс не е ходил. Не че е длъжен, човек не може да е бил навсякъде. Но като говори на ангро за нещо, човек започва да си мисли, че говори ангро за всичко. Та той още си няма понятие как Струма ще мине през боаза. Не реката а магистралата. Тя реката си е минала, ма сигурно са и трябвали няколко милиона години. На Боко колко ще му трябват?

 23. 23 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Ей го и другия ратай... Единият се лензи на путя по телефона, другия щял да приема крадливите и лъжливи българомразци от фиРОМ-ия в ЕС и НАТО...
  Докога бе, продажници...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  А ако Путин цъфне в Балканите
  като неканен от ЕС и НАТО
  гост?

  "Борисов преди срещата със Заев: Само приемането на всички в ЕС и НАТО
  ще усмири Балканите"

 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Любимецът на всички държавни лидери, папи и патриарси в ролята на усмирител на Балканите.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  UNITED EU UNION

  какъвто и да е сегашният вид

  1. Стандартен ще стане в ЕС и в НАТО.
  2. В Хармония точна ще членуват държавите.
  3. Отличници ще помагат на слабите.

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  България няма интерес Македония в сегашния си вид
  да влиза в ЕС и НАТО.

 27. 27 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Има една малка книжка, която малко хора са я чували - "Брата на Бай Ганьо".

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да бе, "всички". Косово, Босна, и Албания са точно толкова естествени членове на ЕС колкото и Турция. ЕС първо себе си да излекува, пък после нови бездънни дупки и източници на политически напрежение да обмисля.

  Ама те това са му казали на Батето, че планират ското да инвестират мощно в западните балкани и да им прокарат яко "преговорен контрол" за да не птавят мизерии, и той сега участва във вълната и го изкарва че едва ли не България ще е отговорна за кинтите и докладите дето ще почнат скоро западните ни съседи да получават. Което що пък не? Политиката си е политика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах