В телефонен разговор Радев покани Владимир Путин в България догодина (обновена)

В телефонен разговор Радев покани Владимир Путин в България догодина (обновена)

© ДневникПрезидентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин са провели телефонен разговор днес по инициатива на българския държавен глава, съобщи пресслужбата на руския президент към 20 часа българско време. От "Дондуков" 2 информираха за разговора половин час преди полунощ, като от съобщението се разбира, че Путин е приел покана от президента за официално посещение в България през 2018 г.


В разговора е потвърден взаимния интерес от развитието на сътрудничеството между двете страни в различни сфери, включително енергетиката. Обсъдена е подготовката на съвместни мероприятия, свързани с отбелязването на важни годишнини като 25-годишнината от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество (4 август 2017 г.) и 140-годишнината от Освобождението на България, посочват от Кремъл.


От администрацията на българския държавен глава съобщиха, че разговорът по повод Деня на Русия (12 юни) е продължил 20 минути и в него
Радев е поканил Путин да посети страната.


"По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава отправи покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г. Президентът Путин благодари за поканата и я прие, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена", се казва в съобщението от "Дондуков" 2.


Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори президентът 2002-2012 г, Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин. Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението.


В съобщението от администрацията на българския държавен глава се казва още, че по инициатива на руския президент е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката и "беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода".


"Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения", посочват още от президентството.


Разминаването във времето на съобщения за подобни разговори не е необичайно


в случаите, когато двете страни не са се уговорили да направят това едновременно в уречен час. Освен това всяка държава и институция сама определя на кои събития да придаде гласност.


Не един прецедент е имало и за разговорите на Барак Обама с Владимир Путин, като медии и анализатори внимателно изчакваха и двете страни и следяха какво е съдържанието на съобщенията от Кремъл и Белия дом. Често те се разминаваха в акцентите и съдържанието и от комбинирането им се получаваше по-пълна картина.


Но разлика от часове за контакт с руския президент винаги привлича вниманието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK