Антикорупционният фонд сезира ОЛАФ за търг за райониране на комари за над 1 млн. лв.

Антикорупционният фонд сезира ОЛАФ за търг за райониране на комари за над 1 млн. лв.

© ReutersТърг за райониране на комари на стойност над 1 млн. лв. с техническо задание от едва една страница е първенец в съмнителните поръчки, които провери антикорупционният фонд. Това съобщиха на брифинг днес част от членовете му.


Фондът е сигнализирал ОЛАФ и българската и румънската прокуратури за десет обществени поръчки за 3.8 млн. лв. на Асоциацията на дунавските общини. Те са били реализирани по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Проверката на неправителствената организация е започнала след сигнал за видимо завишена цена по една от тях от незаинтересована страна, а възмутен наблюдател, обясни Николай Стайков, който е съосновател на фонда.


Сигналът до фонда е за търг за географска информационна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с прогнозна стойност 1 063 955 лева с ДДС. Заданието, което въпреки стойността на поръчката е от една страница, позволява широкото и субективното му тълкуване, както и на техническата оферта, която има основна тежест (65%) в крайната оценка, обясни още Стайков.
Така поръчката е спечелена от участника, подал най-висока цена, като вторият участник е с близо 1/3 по-ниска цена, но едва 8 точки по техническата част.


Според експертите на фонда поръчката може да бъде изпълнена срещу едва 10% от прогнозната ѝ стойност.


Сигналът е довел до анализ на десетте най-големи поръчки


Антикорупционният фонд сезира ОЛАФ за търг за райониране на комари за над 1 млн. лв.

© Велко Ангелов


След последвалата проверка във всички бяха установени сериозни индикатори за манипулиране на проведените търгове. По тази причина фондът е сигнализирал компетентните институции.


"Индикаторите са:


- Във всички десет поръчки печели участникът с най-висока цена, при това близко до прогнозната стойност.


- Вторите класирани участници са със сериозно по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%.


- Спечелилите изпълнители винаги получават максимален брой точки за техническа оценка, а неспечелилите са оценени с толкова ниска техническа оценка, че никога не могат да достигнат печелившите оферти, независимо от цената.


- Във всички процедури е избран критерият "икономически най-изгодна оферта", като тежестта на техническата оферта е 65%, а тежестта на финансовата оферта едва 35%. Това отваря възможността при голяма разлика в точките комисията да обезсмисли тежестта на финансовата оферта. Проверката показа, че комисията и по 10-те поръчки се възползва максимално от тази възможността, като се констатират дори разлики между първата и втората оферта като 65 към 8 точки, 65 към 7 точки и т.н.


- Въпреки че прогнозните стойности на поръчките са високи, изискванията към участниците са изключително ниски. Например при поръчката за ГИС системата се изисква само един изпълнен сходен договор, което на практика означава, че участник, изпълнил договор за 1000 лева, може да участва в процедура за над 1 млн. лв.


- Прави впечатление, че във всички процедури, с едно изключение, печели консорциум от фирми, макар и да няма никаква нужда участниците да се обединяват, за да покрият занижените изисквания. Това навежда на съмнения за предварително организирана схема, при която едната фирма в обединението е професионалната и действително върши услугата, а другата е "подходящата", през която се уреждат финансовите взаимоотношения. Още повече че три дружества печелят по две поръчки от общо 10-те", се посочва на сайта на фонда.


Пази ли прокуратурата нотариални кантори


Адвокат Грета Ганева, също съосновател на фонда, разказа за друг случай, в който има неотговорени въпроси. Става дума за задържания наскоро съдия по вписванията Йордан Раденков. По време на съдебните заседания за определяне на мярката за неотклонение на обвиняемия стана известно, че той е привлечен към наказателна отговорност за вземане на подкуп от представители на две нотариални кантори.


Ганева коментира, че този случай е показателен за това дали прокуратурата има избирателен подход за повдигане на обвинения. Тя коментира, че подкупът е двустранен, обвинени нотариуси обаче няма.


По думите ѝ прокуратурата се е позовала на чл. 306 от Наказателния кодекс, според който не се наказва онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден от длъжностното лице, арбитъра или вещото лице да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта.


Обвинение срещу Раденков за изнудване обаче няма. От друга страна, няма информация дали представителите на нотариалните кантори са съобщили незабавно и доброволно на властта, което е задължително условие за прилагане на оневиняването им. От прокуратурата само казаха, че разследването срещу съдията по вписванията е от октомври 2016 г. Освен това нотариусите не са краен бенефициент на интереса да се даде подкуп, а техните клиенти и в този случай те биха били само посредници, а не изнудваните, както е записано в закона.


"Дали не се прикриват нотариални кантори", попитаха от фонда и призоваха институциите да си свършат работата или да представят адекватни аргументи. Адвокат Ганева каза, че са изпратили сигнал до Инспектората към ВСС, дисциплинарната комисия към Нотариалната камара и правосъдното министерство.


Какви са първите два сигнала, които фондът подаде до компетентните институции, четете тук. По тях все още няма обратна връзка, защото са подадени преди дни.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Задават се тъмни облаци над главите на разните служби, които досевга доста безнаказано са си развявали коня и това никак не е зле:).

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Тия две женици ли ще борят корупцията?
  Иначе фонд звучи мащабно. А то си е фондация.
  Колкото до финансирането, то е още по-мащабно - 900 х. лв.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4516 Весело

  всеки райониран комар с чип

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Досещаме се, че същият победител е спечелил още поръчките за доставка на тоалетна хартия за държавната администрация, изготвил е националната стратегия за борба с къслогледството и астигматизма и програмата за превенция на тютюнопушенето сред младите, зарежда с нафта детските градини във Варна и санира 8 блока по програмата за енергийна ефективност.

  Ако се чудите какво им е общото на тези дейности, всичко е започнало с едно просто "Бате к*ре, кай са, от кфо че се дебелее таа година и иъме ли ги ората по местата, за ъ се фключиме у целата раота?"

 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 518 Любопитно

  "Индикаторите са:
  - Във всички десет поръчки печели участникът с най-висока цена, при това близко до прогнозната стойност.
  - Вторите класирани участници са със сериозно по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%.
  - Спечелилите изпълнители винаги получават максимален брой точки за техническа оценка, а неспечелилите са оценени с толкова ниска техническа оценка, че никога не могат да достигнат печелившите оферти, независимо от цената.
  - Във всички процедури е избран критерият "икономически най-изгодна оферта", като тежестта на техническата оферта е 65%, а тежестта на финансовата оферта едва 35%.
  ---------------------------------------------------------
  Тези неща са ТИПИЧНИ за почти ВСИЧКИ търгове.
  Включително за тези с възложител Национална компания Железопътна инфраструктура.
  Разликата с описаното в статията е, че става въпрос за търгове за десетки милиони за проектиране и стотици милиони за строителство.
  Нека хората от Антикорупционният фонд да попрегледат тези поръчки.
  Още повече, че в следващите няколко месеца НК Железопътна инфраструктура ще обяви няколко нови търга за почти милиард лева. При горните условия - 60% тежест на Техническата оферта и 40% тежест на ценовата.
  И със същия очакван резултат - "правилните" кандидати, ще имат макс точки на техническата оферта, съответно и максимална цена, и ще спечелят.
  За част от търговете бъдещите печеливши вече са (почти) ясни - например Бомбардие.
  За друга част още текат пазарлъци какво да вземе Пеевски, какво Трейс, къде да вмъкнат Щрабак, ще дадат ли нещо на ГБС.......

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Я да видим реакцията на българските и европейски органи сега!Дневник,нали няма да забравите да публикувате нещо,ако такава реакция има?

 7. 7 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 761 Любопитно

  Нищо ново под слънцето. Преди време едни наши момчета как писаха софтуер за гушене на патки, а? Ама ония убавци Марио Николов и аркадаша му така и не ги пипнаха. Няма да се оправи Булгаристан в близките 50 години с тия темпове. Чудя се дали няма да е добра идея да внесем прокурори и съдии от съедна Румъния, а?

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 8. 8 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Най-добрия начин да дисциплинираш държавата да се научи да харчи правилно данъците е да спреш да и плащаш данъци, докато не се научи как да ги харчи и отчита.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 9. 9 Профил на rxp57524777
  rxp57524777
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Доста скалъпена поръчкова статия. Явно някой некадърен отстранен изпълнител се опитва да си избива комплексите.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12372 Неутрално

  В случая комисиите са се престарали с разликата в техническата оценка. Може би защото знаят колко в действителност струва работата.
  Иначе действията са им ясни и всики предварително подготвени търгове изглеждат така...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вячеслав Атанасов":

  И каква реакция да има? Всеки, който мисли, че дадена поръчка не е обективна може да я обжалва или ако мисли, че е обективна, но супер изгодна да участва. Аман от разбирачи според, които в нещо трябва да струва жълти стотинки само защото се прави в България.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вячеслав Атанасов":

  И каква реакция да има? Всеки, който мисли, че дадена поръчка не е обективна може да я обжалва или ако мисли, че е обективна, но супер изгодна да участва. Аман от разбирачи според, които в нещо трябва да струва жълти стотинки само защото се прави в България.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вячеслав Атанасов":

  И каква реакция да има? Всеки, който мисли, че дадена поръчка не е обективна може да я обжалва или ако мисли, че е обективна, но супер изгодна да участва. Аман от разбирачи според, които в нещо трябва да струва жълти стотинки само защото се прави в България.

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вячеслав Атанасов":

  И каква реакция да има? Всеки, който мисли, че дадена поръчка не е обективна може да я обжалва или ако мисли, че е обективна, но супер изгодна да участва. Аман от разбирачи според, които в нещо трябва да струва жълти стотинки само защото се прави в България.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вячеслав Атанасов":И каква реакция да има? Всеки, който мисли, че дадена поръчка не е обективна може да я обжалва или ако мисли, че е обективна, но супер изгодна да участва. Аман от разбирачи според, които в нещо трябва да струва жълти стотинки само защото се прави в България.
  —цитат от коментар 11 на svoboden


  !!!??? Или Вие нищо не сте разбрал,или аз не мога да схвана оптимизмът Ви.

 16. 16 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 692 Весело

  В Европа изправихте краставиците, излъскахте доматите, сдавихте се със субпродуктите, оправихте популацията на белогъзите патки, сега остана да оправите и комарите, и- горе- долу- всичката Мара ще е втасала...

  Абе- нищо не се чува за бамята- още ли е мъхеста, или преди да я сложиш на сергията трябва да я избръснеш? Важно ми е- някой и друг милион няма ли да се отпусне в тази насока? То бива незаинтерисованост, ма с тази бухлеста бамя- на нищо не прилича!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK