На Илинден Борисов и Заев ще подпишат договор за добросъседство (допълнена)

Бойко Борисов и Зоран Заев след срещата им в Министерски съвет

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Зоран Заев след срещата им в Министерски съветБългария и Македония ще подпишат договора за добросъседство за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. За това са се разбрали премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, който е на първото си официално посещение в София.


Заев каза след срещата, че двете страни са доближили позициите за договора, като е останало да се споразумеят за общо празнуване на Илинденското въстание, за да се подпише документът. Той отваря вратите на Скопие за продължаване на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз, тъй като България държи на договора и ще позволи затварянето на глава "Добросъседство". Работните групи за договора са имали 11 работни срещи, а сега са останали само малки детайли, който ще бъдат договорени от екипите на външните министри.


Добър пример


Зоран Заев добави, че още днес двамата премиери ще изразят почит пред паметника на цар Самуил в София, което според думите на Борисов не е било част от предварителната програма. Заев съобщи, че двете правителства и кметовете на двете столици са се разбрали да бъде наречена улица на президента Желю Желев в Скопие и на президента Борис Трайковски в София.
Премиерът Бойко Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев поднесоха цветя пред паметника на Цар Самуил

© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев поднесоха цветя пред паметника на Цар Самуил


Нашият съсед има огромно желание да помогне на Македония, бяха едни от първите думи на Заев. За нашата страна няма друга алтернатива освен членството в НАТО и ЕС, каза премиерът на Македония. Той добави, че разговорът с Борисов е отворил "нови перспективи". Разговаряхме за помощта, която България може да да ни даде, каза още Заев. Той е поискал от Борисов да изпрати помощ и експертиза за европейските фондове. Имаме желание на отворим преговорите с ЕС и да станем член на НАТО, заяви Заев и изрази щастието си от срешата с Борисов.


Пътят към ЕС и НАТО минава през София и магистрали


След тежка политически криза, най-сетне на нашата граница с Македония има спокойствие, каза Бойко Борисов. Македония има шанс, пътят към ЕС и НАТО минават през вътрешна политически стабилност и разбиране на проблемите от политическия елит, смята Борисов. Той добави, че оценява хората, които си държат на думата, за обещанието на Заев в разгара на политическата криза да посети България веднага след визита в Брюксел.


Борисов смята, че е жизнено важно да има железопътната инфраструктурна свързаност и магистрали между София и Скопие.


И през Атина


Ще направим всичко възможно с приятелска Гърция да решим всички проблеми, защото дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници, обеща Борисов. Гърция не признава името на Македония и това е препятствие по пътя на Скопие към ЕС и НАТО. Заев каза, че няма предразсъдъци да поиска помощ от Гърция. Уверен съм, че Македония затвори главата на национализъм и разделяне, и отваряме главата на приятелството, каза Зоран Заев. Борисов му цитира поговорката "Помогни си сам за да ти помогне и Господ" и добави, че ако Македония не положи своите усилия, никой не може да и помогне.


Ние сме за единна Македония и Македония в ЕС и НАТО, декларира Бойко Борисов. Той смята, че двете държави могат да честват заедно много общи дати, като празника на Кирил и Методий, които да ни събират вместо да разделят. Нашата европейска история в бъдеще ще покаже колко сме били прави, каза Борисов и добави: "Нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън европейското семейство".


Важни детайли по договора


Борисов обясни, че до подписването на договора трябва да се уточнят "важни детайли" за "следващите поколения" от външните министри, който трябва да бъдат одобрени и от премиерите. Такъв детайл е македонският език, който България не признава. Борисов добави, че в македонската конституция е записано какъв е езикът. Друг препъникамък между двете страни е "общата история". До сега се спори, кое е общо, каза Борисов и запита риторично: ""Тодор Александров", понеже минава пред Министерски съвет, може ли да бъде повод за обща радост? И Вапцаров?". Може да се вкараме в тази тема, има достатъчно остри хора и в двете страни, няма решаване, каза Борисов. "Аз съм добронамерен човек, много ви обичам вас, като хора, по-близък народ нямаме", обърна се Борисов към македонските журналисти. "Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим пътя на Македония към ЕС и НАТО. Ако се поддадем на националистически чувства, нищо добро не ни чака", заключи премиерът на България.


Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев


Белезите остават


"Белезите остават за спомен, да не се повтори това, което се случи в Македония. Аз съм християнин и още същата вечер простих", каза Зоран Заев за раните, които му бяха нанесени при щурма на парламента в Скопие и отношенията му с опозицията. Преди неговия отговор Борисов показа белег на челото си каза, че белезите ни правят юнаци. "Ще имаме успешен период, ако работим с опозицията. Без опозицията не можем да успеем. За нас това означава европейски фондове и перспектива", каза още Заев.


Борисов заръча на Заев да предаде поздрави на неговата опозиция (ВМРО-ДПМНЕ е член на ЕНП, като ГЕРБ), както и на "нашата опозиция" при срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова (СДСМ на Заев е член на ПЕС, като БСП).


След края на общата пресконференция премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев излязоха прегърнати от Гранитна зала в Министерски съвет.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  " Той обеща подкрепа и експерти за европейските фондове, и заговори за общи инфраструктурни проекти."
  Ще ги учим на далавери. Една ЖП линия през Гюешево 20 г не можем да направим.

 2. 2 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лакомията за еврокинти ке затрие хилядолетната античка нация.

  OCTAVIAN
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  Зоран Заев: "Македония затваря една страница от своята история - на национализъм, на омраза.."

  Чудо някакво...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Това е огромен пробив.Огромен!Заедно лидерите на двете държави да отбелязват Илинден,и то в МК-това е направо неверпятно.Аз не вярвах,че ще го доживея.

 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#2] от "OCTAVIAN":

  Не е само лакомия.Май в Скопие осъзнаха накъде ги тика Сърбия/Русия,и осъзнаха къде може да оцелеят изобщо.Без ЕС и НАТО МК няма да оцелее

 6. 6 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ДобрЕ. Нема кво толку да делиме с братята ... Да слагаме венци заедно пред паметника на цар Самуил ... и лека-полека и ние и те към Европа, там пак ще сме заедно ...

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Подобряването на отношенията с Македония сигурно няма да стане изведнъж - но всяка малка стъпка е много полезна, когато поражда съвместна дейност и сътрудничество.

 8. 8 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Де е текло, пак ще тече ...

 9. 9 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Браво..

  Подозирам че бившите Югославски агенти, няма да оставят ненаказана тази смелост на Заев.
  Бойко яко подготвя средата за догодина.. целия ЕС, Турция, Македонците..
  Президента снощи покани и Путин ..
  Очертава се догодина, да бъдем центъра на Европа поне за 6 месеца ..

  Жалко, че по стара традиция най-вероятно ще се усереме ..

 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Подобряването на отношенията с Македония сигурно няма да стане изведнъж - но всяка малка стъпка е много полезна, когато поражда съвместна дейност и сътрудничество.
  —цитат от коментар 7 на ijj

  Жалкото е,че трябваше да мине четвърт век....Но,ножът е опрял до кокала в Македония-там или ще тръгнат по пътя към ЕС и НАТО,или ги чака съдбата на Босна.Защото Сърбия/Русия ще търсят всячески дестабилизация.Сръбските разъзнавачи в македонския парламент,по време на размириците,не бяха никак случайни

 11. 11 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ако поне част от властите в Македония преодолеят антибългарските си нагласи, между хората от двете страни няма проблеми. Щом намалее държавния натиск над македонците за противопоставяне на България, македонците ще се отпуснат и ще прогледнат за българските корени на предците си.

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Западните българи започват да разбират, че сръбско-руският им баща е пройдоха, пияница и побойник. Затова искат майка си!!!
  Нека да приберем децата си и да ги научим на родолюбие...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 516 Неутрално

  С враг врагувам мяра според мяра,
  с благ благувам вяра зарад вяра,

  Пейо Яворов

 14. 14 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":
  Няма съмнение, че е стъпка в правилната посока, а ако се стигне до подписване на договор, ще си е постижение /дай да видим и какво ще пише в него де/. Но чак пък "огромен пробив". Рано е е още да се хвърлят капите и да се вика "ура".

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Руските планове се провалят. Те не искат Македония в ЕС, още по-малко в НАТО.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Похвално за Заев, най-сетне един адекватен македонски премиер. Поздравявам и Баце за позицията, както и за тази от вчера относно кирилицата

  I shave with Occam's razor
 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Нашият интерес е Македония в ЕС.
  Никаква вяра нямам обаче и на тия бивши комунисти, водени от Заев.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  Това добре, какво обаче ще включва този договор за добросъседство. Това е важно да се знае.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Никола Груевски май беше като магаре на мост :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Най-после си проговорихме като един народ.
  Дано така и да продължи.

 21. 21 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Браво, чудесна новина!
  Историята нека я обсъждат историците, а ние нека си гостуваме, да работиме и да бъдеме добри съседи.

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#14] от "zegi":

  Огромен пробив е заедно лидерите на двете страни да отбележат Илинден и то в МК.Един мой приятел от Скопие казваше,че ако някой ден македонски лидер признае бългсрски корен на МК(а общо честване на Илинден е точно това) ще го разчекнат с центъра на Скопие.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Преди 20 години премиерът на Македония идваше в България на килимчето да се отчита и да получава инструкции. Накрая дори взе българско гражданство. Само че, тогава имахме силна държавна позиция и държавници, които бранеха интересите на страната ни.

  Сега експертите отчитат като успех това, че двамата премиери празнували заедно празник. Боже...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Пријателска Бугарија ќе ни биде од голема помош на тој пат - изјави Заев.

  За първи път маке да каже за България, че е приятелска!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  А знаеш ли какво се случи с тоя премиер после?а яъпросния договор,който ще подпишат сега,чака още от онова време.

 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 427 Весело

  Преди 20 години премиерът на Македония идваше в България на килимчето да се отчита и да получава инструкции. Накрая дори взе българско гражданство. Само че, тогава имахме силна държавна позиция и държавници, които бранеха интересите на страната ни.Сега експертите отчитат като успех това, че двамата премиери празнували заедно празник. Боже...
  —цитат от коментар 23 на Darth Plagueis


  Ти си живееш в някаква друга реалност.
  Преди 20 години беше Виденовата зима и режим на тока, купонна система и месечни заплати от по 10 долара.
  Това ли за теб е силна България.

 27. 27 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  за братята македонци - честито! почва да им увира акъла, все някога ще се разберем.
  и за Баце - наздраве, нелошо, нелошо...

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Само идиот не би искал да има добри отношения със съседите си. Или руснак.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Македонци? Не, благодаря...

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":
  А на нашите комунисти, водени от Борисов?

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":
  А на нашите комунисти, водени от Борисов?

 33. 33 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Браво! И се чудя Зоран Заев(ич) от сърце ли го прави или само за да покаже,че сърбоманското БМРО -ДПМНЕ е лъгало и мазало толкова години и общо взето им натрива носа?!?!?!?!? По -скоро второто...

 34. 34 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Весело
 35. 35 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#26] от "001":

  Има се предвид управлението на Иван Костов и колегата е абсолютно прав. Вземете малко се информирайте, а не да си демонстрирате некомпетентността публично.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#35] от "gunar":

  Какво се ппстигна тогава-не приехме албанци,и дадохме танкове.Помогнахме им,но реални постижения за нас нямаше-нито се направи нещо за коридор 8,нито се направи нещо по историческия въпрос.А, Костов погребваше българския национализъм...

 37. 37 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":
  "Чудо някакво..."

  Стига да е вярно....

  FILII MARIS SUMUS
 38. 38 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 961 Весело

  Зоран Заев: "Македония затваря една страница от своята история - на национализъм, на омраза.."Чудо някакво...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf1


  Koгато са на зор - братята ''македоняни'' ,викаат: ''Аман, заман, ние сме си свои, помагайте!''
  Като им отмине ''зорот'' ,веке викаат:
  ''Аман, заман, ние сме бели ''македонци'', вие сте едни църни турко-татари....Турко-татари ,още баш окупатори'' ! 😬😬😬

  Таквиз ми ти работи

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  А дано все такива новини да има !
  Мирни Балкани .....мисия трудна ,но не и невъзможна !
  Острия тон на Борисов относно паметника , е също добър дипломатически ход !

  Bukalemun
 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Любопитно

  В договора за добросъседство ще има ли ясен отказ от кражбата на българска история и герои ? Ще сменят ли учебниците по училищата ?
  Не съм оптимист.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Македония е час от сърцето на България.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#26] от "001":

  Много добре знаеш за какво говоря, не се прай...


  До коментар [#25] от "yanne":

  Именно. Гениалният матрял го прати в миналото, и като резултат сега се радваме на мънички стъпчици, почти незначителни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Много ме притеснява Бойко, в старанието си да блесне, да не се подаде на компромиси в името на същото.
  Много се надявам да не реши, че той е по-важен от историята.
  Страшно много се надявам, да не се подпише нещо, дето не струва пет стотинки.
  Договорът за добросъседство звучи просто като заглавие, но е много по-сложно като логика и съдържание.
  Мног, много се надявам ако не Бойко, то съветниците му да са наясно с това и да не отстъпят, само и само да се тупа Бойко в гърдите.
  Но се притеснявам, че всичките ми надежди, описани по-горе, ще бъдат попарени.
  С което ще се обърне още една страница в историята на разделението ни с българска Македония...
  Дано се окажа неправ.
  Дано.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 46. 46 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#13] от "dutch":

  Понеже от българската азбука след 9 септември 1944 г. беше махната буквата ѣ , сега трябва да четем непременно "мяра" и "вяра", а то в Западна България се произнася "мера" и "вера". Така беше и заглавието на известния филм "Мера според мера", а не "Мяра според мяра". В оригинала на Яворовото стихотворение, посветено на Гоце Делчев, е:
  Съ врагъ врагувамъ - мѣра споредъ мѣра,
  Съ благъ благувамъ - вѣра зарадъ вѣра

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darth Plagueis":

  Ами аз говоря за Любчо Георгиевски,който в твоите делюзии,идвал на килимчето пред Костов.За неговата съдба питам,дали знаеш....

 48. 48 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Да не бъдем прекалени оптимисти, а и общественото мнение при макетата може да се промени бявно и плавно. Да не говорим колко поразии сигурно ще подготвят тамошните сърбомани. Ще бъде трудно.

 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Радост! От много време не имало добри новини .

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Файненшъл таймс" цитира Иванов с думите, че идеята е Скопие да приеме "временно" име, което да използва, докато се реши въпросът."
  Става въпрос за членството в НАТО. За членство в ЕС са още по - далече.
  След като "въпросът се реши" ще си сложат каквото име искат. Даже ще върнат отново на знамето "Звездата на Вергина". Обитаващите територията на БЮРМ, крадци и фалшификатори на историята на съседни държави, си мислят, че ще надхитрят гърците. Шанса на България е да подкрепя Гърция, да не подписва никави "договори за добросъседство"/които, след като БЮРМ влезе в НАТО и евентуално в ЕС, ще бъдат денонсирани ритуално пред паметника на Александър Велики в Скопие/ и по никакъв начин да не признава наличието на "македонски" език. Такъв просто няма и никога не е имало. Или е български, или сърбо - хърватски. Да избират.
  "...документът ще бъде подписан на "конституционния" за Македония език. "
  В конституцията на БЮРМ е записано, че конституционния език е "македонския". Скоро ще бъде добавен и албанския. Да си променят Конституцията за езика, както ги принуди да го направят Гарция по отношение на знамето и името. Ако не искат, няма НАТО, няма ЕС. Подписването на такъв договор, веднага след постигане на заветното членство, моментално ще бъде денонсиран от промитите безвъзвратно сърбомански и коминтерновски мозъщи. На историята е позната нерадостната съдба на много подобни договори. Такъв за ненападение имаше и между СССР и Германия. България този път непоправимо ще повтори грешката си от Междусъюзническата война, довела до окончателната загуба на Българската Македония/Битоля,Скопие, Охрид, Струга..../, както и безусловното признаване на измислената държава от Ж. Желев и Ф. Димитров, които се надбягваха по пл. Ал. Батенберг, до сградата на НС, конкурирайки се, кой пръв да обяви тава признаване.

 51. 51 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#50] от "subaru":

  С всичко съм съгласен, но мисля ,че с ролята на Гърция сте се пообъркал.Това ,че не признават името и символите на БЮРМ не означава,че ни подкрепят в каквото и да било. Ако официално кажат ,че крадат нашата(бг) история и са българи имат проблем със поне 200000 "славофони" гръцки граждани , зяа които те пък твърдят,че са си гърци ( тертипа е същия като при античките), само дето говорели на славянски. Гърците са авторите и на "татарската" теория за произхода на съвременните българи.
  Тук има какво да направи , но не си и мръдва пръста , нашето правителство. Просто като не си искаш няма и да ти дадат...

 52. 52 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Браво. Решителна стъпка в правилната посока. Дано повече македонски политици припознаят тази правилна политика.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 53. 53 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  До коментар [#2] от "OCTAVIAN":Не е само лакомия.Май в Скопие осъзнаха накъде ги тика Сърбия/Русия,и осъзнаха къде може да оцелеят изобщо.Без ЕС и НАТО МК няма да оцелее
  —цитат от коментар 5 на yanne


  Абе то и Албания е в Нато, и Косово е американска база. Обречена е западна и северна МК, както и да го въртят и сучат.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 54. 54 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  Пријателска Бугарија ќе ни биде од голема помош на тој пат - изјави Заев.За първи път маке да каже за България, че е приятелска!!!
  —цитат от коментар 24 на Депутат 241


  но това става само като имат зор...Да видим, на античките вяра нямам. Нека сложат началото на държавицата си 1940а година, да забравят за античката история и кражбата на нашата, и така да се почне на чисто.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#51] от "SSmart":

  Не. Не ни подкрепят. Това е ясно и очевадно. Те обезоръжават т. нар. македонци/как ли ще се нарекат когато си сменят името, в което думата Македония я няма/, за бъдещите им териториални претенции към административна област Северна Македония в Република Гърция. Но те нямат нашия проблем - език, територия, история. Индирекно обаче, вършат/засега/, нашата работа, за която очевидно се иска далновидност, познаване на историята и мъжество. Този, който подпише такъв договор от българска страна поема огромна отговорност и във всички случаи ще влезе в историята. Въпросът е от кой вход.

 56. 56 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Браво! И се чудя Зоран Заев(ич) от сърце ли го прави или само за да покаже,че сърбоманското БМРО -ДПМНЕ е лъгало и мазало толкова години и общо взето им натрива носа?!?!?!?!? По -скоро второто...
  —цитат от коментар 33 на SSmart


  Е, естествено, че не е от сърце, но тук може по един куриозен начин Груевски да се окаже големият обединител. Понеже той наложи безумния македонизъм като СВОЯ политика, а в момента ВМРО-ДПМНЕ е символ за грешна политика (покрай корупцията и т.н), става политически изгодно и възможно денонсирането на македонизма по анти-Груевска линия. Консенсусът го има - и в България, и в Македония, и в ЕС...

 57. 57 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Този път поведението и думите на Борисов са премерени. Добре се е подготвил. Учудвам се само, как така Руснаците обладяха ВМРО-то и нищо не беше направено, само плюеха по България, докато социалистите ще влязат в НАТО и ЕС.

  Но да внимаваме!!!

 58. 58 Профил на vpg12
  vpg12
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#45] от "pariah":

  В интервюто си вчера, ББ даде да се разбере, че не му пука за историята и най-голям приоритет са му магистралите и жп линиите. Убеден съм, че с тоя договор няма да се уредят абсолютно никакви исторически спорове между България и Македония, което, естествено, ще е огромна пропусната историческа възможност за България, като се има предвид, че сме в добра позиция да поставяме условия.

 59. 59 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Забележително, бих казал знаково решение на Заев да посети София веднага след Брюксел. Това означава, че Македония вижда пътя си за ЕС да минава през България. Единствено се надявам да намери адекватен прием у нас.

 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 427 Весело

  И какво е станало по времето на Иван Костов
  В НАТО ли сме били в ЕС ли ....
  Стандартът на живот на българите между 1990-2000 година е бил с най ниското си равнище.
  Само поклонниците на теменужката от драгалевци си мислят , че някой е зачитал тогава за нещо България.
  Да ви вадя ли статистика за средна заплата по времето на Иванчо Драгалевски

 61. 61 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Илинден, денят на клетите удавници.

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  . За нас това означава европейски фондове и перспектива", каза още Заев.

  Това е квинтесекцията от напъните на Вакедония да се гушне в НАТО и ЕС .

 63. 63 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 241 Неутрално
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Може най-неочаквано заекът да изскочи от Зоран Заев. Той е от Струмица, най-българския град на Македония, в който българското самосъзнание е в най-голяма степен запазено. Ами ако Зоран , който е израсъл в този град знае историческата истина и има скрито българско самосъзнание, което до сега го е крил, за да стигне до най-високия пост в държавата? Дано предположенията ми са верни. Ако е така, това ще е голям късмет за Македония и България. Много важно е при това положение Заев да бъде подкрепян от българската държава, защото като си разкрие картите , атаката на сърбомакедонистите към него ще бъде унищожителна. Ако си пасуваме , това означава , че в нихилистична България антибългарският сърбомакедонизмът не е по-малък отколкото в Македония.

 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#46] от "dedalus":

  Тогава става един процес,наречек от някои учени Глотомия-разрязване на българския език на две и това са българския и македонския.Част от това рачленяване на българския е и реформата на булгарската азбука по времето на Димитров

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#57] от "evtimvz":

  Как ще се чудите за македонското ВМРО?! А какво се случи с нашето СДС,ами с ВМРО на Каракачанов?!

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#58] от "vpg12":

  Тия магастрали и железници са по-важни от историческите спорове-тези пътища водят туризъм,стоки и капитали,а те най-добре ще превъзпитат античните...

 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "че двете правителства и кметовете на двете столици са се разбрали да бъде наречена улица на президента Желю Желев в Скопие и на президента Борис Трайковски в София."
  Това е достойно за рубриката "предозиране". Желъо пръв призна Македиония, преди САЩ и Европа, без да им постави никакви условия или изисквания. Този жест беше излишен и вместо на изпише вежди, извади очи в сферата на двустранните отношения.Македония до ден днешен е държана в шах от гърците, които защитават собствените си тероториални интереси, без да се стремят да се харесат на този или онзи господар. Затова те са уважавани, а ние не. Улица на името на Трайковски ще е едно навеждане пред Маредония и просто съобразяване с опорните точки от Брюксел.

 69. 69 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изключително важно е да се реши въпросът с "историята", която се измисля в БЮР Македония. В днешно време ни е смешно, но следващите поколения това ще учат и това ще считат за истина. Не трябва да има никакъв компромис по отношение на историята.

 70. 70 Профил на krilatski
  krilatski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пазете се от Бойко!?Този нискообразован човек въобще не вдява сърбите как ще го изработят да подпише на Илинден договор, който закопава завинаги историческата истина за Македония, която до 1945 год. просто не съществува нито като нация, нито като държава.Тито и сърбите успяват да забият ножа в сърцето на българския национален идеал за обединение на нацията!?Приемаме независима Македония.Приемаме дори официалния им език, но НЕ приемаме и НЕ подписваме цялата история преди учредяването на Титова Македония да бъде нещо друго, освен Българска история?Точка!?

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Вечна дружба между България и България!
  Вечна дружба между Македония и Македония!

  Пардон.
  То май е едно и също?

  "България и Македония ще подпишат договора за добросъседство
  за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август.
  За това са се разбрали премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев,
  който е на първото си официално посещение в София."

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Могат.
  Другарю?

  Империализм без скрупули и граници.
  Просто напук че ископат т.нар. коридор № 8 от наше Чьорное море маьо ...
  до Адриатическое наше.

  До коментар [#1] от "pet_fire":
  " Той обеща подкрепа и експерти за европейските фондове, и заговори за общи инфраструктурни проекти."

  Ще ги учим на далавери. Една ЖП линия през Гюешево 20 г
  не можем да направим.

 73. 73 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 654 Неутрално

  От последанта снимка е ясно че Боце не се е сдържал и пак е казал некоя смешка...

 74. 74 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо допускате този ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРСКАТА ЦЕНОСТ, ТОЗИ, КОЙТО СЕ ПРАВИ НА ХРИСТИЯНИН, А ЦЕЛУВА РЪКА И СЕ КЛАНЯНА ЕРДОГАН И ЛЮТВИ МЕСТАН И ДУГАН,
  НА ТОЗИ БЪЛГАРОУБИЕЦ, НА ТОЗИ КОЙТО САМО ГЛЕДА КАК ДА СИ ТРУПА ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТИ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ КА ДА ИЗКЛАТИ БЪЛГАРИЯ БОЙКО БОРИСОВ ДА ОЧАСТВА В ТАКИВА ВЕЛИКИ ХРИСТИЯНСКИ МЕРОПРИЯТИЯ
  НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАКЪВ АРТИСТ Е ВЕЧЕ И ГЛУПОВАТАТА ФИЗИОНОМИЯ ГО ИЗДАВА

  БЪЛГАРИЯ БЕЗ: БОЙКО БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ И ЦАЦАРОВ.

 75. 75 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#74] от "tihata":

  Каква връзка имат Пеевски и Цацаров с добросъседските отношения между България и Македония? А ако такъв договор за добросъседство би бил подписан от Нинова и Заев - това повече ли щеше да те радва? Та чак пък и българоубиец! :-) Българоубийци са тези които подклаждат войни и конфликти (етнически и религиозни) на Балканите. Добросъседските отнощения между България и Македония, в рамките на ЕС и НАТО, нямат разумна алтернатива.

 76. 76 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#74] от "tihata":

  Виж си правописа: "българите и българската цеНост", "дУган", "Очаства". А "християнски (?) мероприятия(?) " е уникално словосъчетание! Първо какво е "християнското" на един договор за добросъседство между две светски държави, в които впрочем има и мюсюлмански малцинства? Второ - "мероприятие" е типична дума от комунистическия речник.

 77. 77 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Най-после си проговорихме като един народ.Дано така и да продължи.
  —цитат от коментар 20 на DJTrump


  Договорът огласен днес използва "народите на двете страни" (множествено число), което Заев изтъква като победа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK