Служител на ДАНС, издал методите ѝ, отива на съд

Служител на ДАНС, издал методите ѝ, отива на съд

© Юлия ЛазароваАгент на ДАНС, издал как действа агенцията, се изправя пред съда. Антикорупционното звено на прокуратурата е внесло в съда обвинителен акт срещу него и негов колега, който му дал оръжието си без разрешение, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


Първоначално разследването е започнало след сигнал от агенцията за това, че Евгени Иванов като действащ служител е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците.


Той е предаден на съд за четири престъпления – измама в големи размери, документно престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. Колегата му Петър Спасов ще отговаря пред съда, защото е дал пистолета си на Иванов, без да има разрешение за това.
Срещу общата стойност 39 180.77 лв. Иванов заблудил Р. А., че ще съдейства на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в България, съобщава прокуратурата. Заблудил Р. А. и, че ще окаже съдействие на друг чужденец за ускоряване на процедурата по получаване на разрешение за продължително пребиваване, а за други двама чужди граждани го е заблудил, че вече е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за интервюта в Министерството на правосъдието по техни молби за придобиване на българско гражданство.


Иванов ще отговаря пред съда и за това, че на неустановени дати в периода 17 май – 18 юли 2016 г. в съучастие като подбудител и помагач с неизвестен извършител, умишлено го склонил и улеснил да преправи официални документи - лични карти, издадени на името на български граждани в карти на постоянно пребиваващи в България чужденци. На документите бил придаден вид, че са издадени на имената на двамата чужди граждани.


В хода разследване са събрани доказателства и за това, че в периода април – август 2016 г. агентът на ДАНС е разгласил държавна тайна.


Той предоставил информация на разпитан по делото свидетел


за използвани от агенцията способи и средства за оперативно-издирвателни и разузнавателни дейности.


Както и информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства и информация за хора, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната.


При претърсване в кабинетът му в сградата на ДАНС са открити и иззети един пистолет Heckler&Koch и 286 патрони, различен калибър. Иванов е нямал разрешение за тях, аргументират се от прокуратурата.


Според разследващите Иванов е придобил пистолета от колегата си – обвиняемия Петър Спасов, който не е имал разрешение да дава оръжието си. По тази причина и Спасов е привлечен към наказателна отговорност.


Към момента Иванов е под домашен арест, съобщава още държавното обвинение.


Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK