Отпада изискването за предоставяне на хартиен носител на 12 удостоверителни документа

Отпада изискването за предоставяне на хартиен носител на 12 удостоверителни документа

© Георги КожухаровНа днешното си редовно заседание правителството реши да намали административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за предоставяне на 12 официални удостоверителни документа на хартиен носител. Така се въвежда служебен обмен на данни между администрациите, където вече съществува техническа възможност информацията да бъде извличана по електронен път.


Срокът за изпълнение на решението е 15 август, като това ще позволи изготвянето до септември на нормативните актове, чрез които ще се премахне възможността на администрациите да изискват от гражданите въпросните удостоверения на хартиен носител.


"Този подход ще бъде приложен върху всички останали удостоверителни документи, като за целта администрациите постепенно ще бъдат присъединявани към централния компонент за служебен обмен на данни и информация (RegiX), поддържан от Държавна агенция "Електронно управление", пише в решението на Министерския съвет.
Премахва се предаването на хартиен носител на удостоверение за вписани в регистър БУЛСТАТ, което се издава от Агенцията по вписванията. Удостоверенията за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на юридическо и физическо лице в Имотния регистър, издавани от Агенцията по вписванията, също отпадат.


Документът за актуално състояние от Търговския регистър, издавано от Агенцията по вписванията, също няма да се предава на хартиен носител. Това важи и за удостоверението за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи, което се издава от Агенция "Митници".


Удостоверенията за семейно положение, брак, за съпруг или съпруга, както и за деца, издавани от общинска администрация, също отиват в историята. Отпада и изискването за хартиен носител на удостоверението за наличието или липсата на задължения, издавано от Националната агенция за приходите.


Удостоверение обр. УП-7 и УП-8 за доход, размер и вид на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт, също няма да се изисква. Това важи и за удостоверенията за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 477 Весело

  Ти да видиш!
  Можело значи?!

 2. 2 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Весело

  Смъртен акт?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 3. 3 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 328 Весело

  лелеле...не е истина
  ами сега как ще живеем без опашки

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Колко от тези удостоверения се използват ежедневно?
  Защо не започнат с най-използваните документи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всичките се използват ежедневно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK