Защитените детски градини получават допълнително 19 или 21 хил. лв.

Защитените детски градини получават допълнително 19 или 21 хил. лв.

© Надежда Чипева, КапиталЕдна детска градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Това е един от критериите за включването й в списъка на защитените, които правителството прие на заседанието си днес. Другият случай, в който тя става защитена, е ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение, уточняват от правителствения пресцентър.


Защитените детски градини ще получават допълнително финансиране от 21 хил. лева за градина в планински район и 19 хил. лева за останалите.

Критериите за обявяване на защитено училище са различни за различните степени на образование. Училище, което обучава от първи до седми клас, става защитено, в случай че, ако бъде закрито или преобразувано, поне 10 деца ще трябва да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище. От осми до десети клас училището влиза в списъка, ако най-малко 15 ученици ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната субсидия за тези училища е 32 хил. лева за планински район и 29 хил. лева за останалите.


Най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място трябва да се обучават в детска градина, за да бъде тя обявена за средищна. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование. Също така градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се въвежда, защото в планинските райони често пъти по-краткият път е без асфалт, а в интерес на децата е да пътуват при безопасни условия до градината или училището.
Най-малко 10 пътуващи ученици в задължителна училищна възраст от други населени места трябва да има в училище, което кандидатства за статут на средищно.


Списъците на средищните и защитени детски градини и училища се актуализират всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. В това за средищните трябва да има информация за броя на обучаваните деца и ученици, за маршрутите на пътуване и състоянието на пътната мрежа. За училищата трябва да се посочи какви са възможностите за осигуряване на целодневната организация на учебния ден, както и за осигуряване на обедното хранене.


За пътуващите деца се осигурява безплатен транспорт, като за тези от 1 до 4 клас задължително има придружители.


Предложенията за защитени училища и детски градини пък трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата. Необходимо е и да бъде посочена информация дали училището или градината съответстват на критериите, описани в постановлението.


В момента в България има 765 средищни и 142 защитени училища.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на horned
    horned
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Какво значи "Защитените детски градини ", другите не са ли защитени? Да не са оставени на произвола на природата или чиновниците? Ма и журналистите ни са гола вода, не ви ли прави впечатление и да попитате, дори и само едно дете да е и то е защитено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK