Здравната каса иска лекарите да бъдат задължени със закон да изписват евтини лекарства

Здравната каса иска лекарите да бъдат задължени със закон да изписват евтини лекарства

© Анелия НиколоваНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи промяна в Закона за здравното осигуряване, с която лекарите да предписват най-евтиното лекарство от тези, които касата покрива и могат да се предписват за конкретно заболяване, съобщава в. "Сега".


Надзорният съвет одобри предложението в закона да се запише, че лекарите "предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт". Същевременно обаче не е приет текст за поощрения или санкции за неспазване на новото изискване.


От НЗОК признават, че няма как да накарат лекарите задължително да избират най-ниската цена, още повече че при различните пациенти едно и също лекарство може да има различен ефект. Изданието отбелязва, че списъкът с препаратите, които НЗОК поема, се актуализира на всеки две седмици и е малко вероятно лекарите да следят дали не се е появил по-евтин медикамент.
Друга мярка, която предстои да бъде предложена, е централизирано договаряне на онколекарствата в болниците. "Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерството на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките", коментира шефът на надзорния съвет Кирил Ананиев. "Сега" посочва, че ако се реши онкомедикаментите да се поръчват от Министерството на здравеопазването, това ще е връщане към системата, която бе отменена преди няколко години, защото водеше до постоянни липси на препарати.


НЗОК не се е отказала да предложи отново промяна, която веднъж бе отхвърлена заради острото недоволство на лекарското съсловие. Става дума за текст, според който договор на лечебно заведение може да бъде прекратен и преди съдебно решение, ако болницата обжалва.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Бравос - Българи Юнаци.Даже на тези над 80 години не им изписвайте,да не хабят парите.

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Не звучи добре като текст.
  Лекарите не трябва да бъдат задължавани да се ръководят от ценови ниво. Това не е супермаркет. По-скоро биха мигли да изписват две или три сходни лекарства, когато е възможно и пациентът да си избира кое да вземе. Важното, да не забравяме, е да ни излекуват...

 3. 3 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Глупости на търкалета. Аз не искам евтини лекарства, искам лекарства които действат. Виж, да ги задължат да ми обяснят за действието на лекартвото и евентуалната му цена, като ми обяснят за алтернативите - така бива.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Любопитно
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  "Здравната каса иска лекарите да бъдат задължени със закон да изписват евтини лекарства"
  Трябва да се изписват най-новите и най-силно/бързо/ действащите за да се помогне на пациента . Те често са най-скъпи

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  По-просто е да се въведе лимит колко пъти може да се разболява мит'ряла!

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това е геноцид,трябва да се изписва най-доброто лекарство,а не най-евтиното!

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Няма как и да е иначе след рИформите на Лостов-Семерджиев в родното "здравеопазване"...
  Разходите на бюджета за "здраве" скочиха над 4 пъти в периода на рИформите а всички пас са недоволни и в НЗОК парета пак няма.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Лекарите да си изписват лекарствата по съвест и да им се забранят безплатните семинари и форуми където ги черпят на корем вносителите на скъпи лекарства!
  Пък здравната каса да се бори срещи фарма-олигархията и да се свали най-тежкия данък за бедните и болните - ДДС НА ЛЕКАРСТВАТА!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":
  Има подобни лимити. Например в клиничните пътеки. Пожелавам Ви да не се запознавате с подробности!

 11. 11 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 230 Разстроено

  А здравната каса сигурно си има цяла дирекция, които ги мисли тези законови промени и им плаща на тези "умници" с парите от нашите застраховки...

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Правилно според мен!'Лекаря изписва генетиката по зк и те осведомява, че ако искаш скъп оригинал доплащаш разликата!

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  Точно защото съм запознат, затова предлагам да се опростят нещата!

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#11] от "стига толкова":
  И колко агенции, институти, дирекции и т.н., чиято основна дейност е усвояване на бюджетни средства при гарантирана абсолютна безполезност.

 15. 15 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  и ако задължат и лекарите да работят без пари ....

 16. 16 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Една част от лекарите са се превърнали във фарма сутеньори и нарочно изписват определени лекарства.
  Защо в България изписват масово търговското наименование, а не активното вещество?

 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, "
  Най-евтините лекарства далеч невинаги са с еднакъв състав с оригиналните .

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Егати идиотите- немедицински лица се намесват като партийните секретари от БКП и КПСС в строго специализираната работа на лекарите изискваща държавна диплома за лекар.?!?!? Ако поискаш да ти сложат турска полуоска на германския ти автомобил в сертифициран от германците български сервиз как ли ще те изгледат автомонтьорите . Подозирам шут в задника и възглас 'А бе я си майката' Как може да има такива нагли компромиси на институционално правителствено ниво. Пациентът и сега в аптеката може да си замени предписаното с каквото си иска. Това дефакто е НЕСПАЗВАНЕ НА ТЕРАПИЯТА , която е препоръчал лекаря и пациентът си носи лична отговорност за своеволията. При въвеждане на задължително изписване с INN обаче това вече е изначален компромис в терапията на ниво лекар, а не на ниво пациент какъвто е първия казус. В момента в който някой наглец иска лекаря да прави компромиси с терапията нали знаете къде отиват всички, другарки и другари ? Да, на майната си. Отговорността за назначената терапия е на лекаря. Тя е един вид авторски акт. Така че всяка замяна в елементите на терапията нарушава този авторски акт и отговорността на лекаря напълно отпада и става невалидна. Както вече им се каза многократно ГАРАНЦИЯТА ОТПАДА АКО СТЕ СЕ НАМЕСИЛИ В ОРИГИНАЛНАТА ТЕРАПИЯ, дами и господа, другарки и другари. Пък правете каквото си искате. Тъпата касичка иска да спести пари, здравните бакалии искат монопол над медикаментите и още по-баснословни печалби, фабриките пълначи на нишесте без активна субстанция в таблетката искат дял от пазара, тъпото правителство не му трябват толкова живи хора за да си отбремени социалните и здравни си разходи, семашковото здравеопазване не се интересува от пациента. Всичко това прозира в наредбите на келавото правителство на едно отвратително гето. Непонятно е как хора отиващи в магазините и подбиращи конкретна марка масло, олио или кисело мляко и не купуващи непознати и съмнителни неща от производител тип ЕТ 'Гунчо Мунчев' могат да отидат в аптеката и да купуват някаква боза наречена 'генерик' , която в 90% не отговаря по действие на оригинала и която боза изобщо не е препоръчана от лекаря. В момента в който пациент ми каже 'Това е скъпо ,искам нещо по-евтино му казвам 'Съжалявам това е терапията , която ви препоръчвам. Искате да се лекувате или искате да ви е евтино ?! Ако искате да ви е евтино пийте парацетамол и отправяйте молитви на 8 часа....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#12] от "ralita68":

  "ако искаш скъп оригинал доплащаш разликата!"

  Коя разлика се доплаща?
  Например Amlodipine, опаковка от 30 таблети от по 5 мг NORVASC (оригиналния) струва 4.84 лв., същата опаковкаTENOX (на Крка) струва 2.54 лв. И двата продукта (и всичките реимбурсирани 28 продукта на общо 14 фирми) се заплащат на 100% от НЗОК.
  Това го е приела Комисията по реимбурсацията. Очаквате лекарите (ОПЛ) да ревизират решенията на Комисията към МЗ? Някой да им плаща допълнително!?

  Ей тук
  http://www.mh.government.bg/bg/ministerstvo/komisii/savet-po-tseni-i-reimbursirane-na-lekarstvenite-produkti/
  може да видите първите два омепразоли http://portal.ncpr.bg/registers/pages/register/list-medicament.xhtml
  които се реимбурсират само 25% и НЗОК плаща за единия (БИОПРАЗОЛ -14 таблети) - 1.35, а за другия (Акорда 30 таблети) -2.90 лв. Ако лекарят иска пациента да го посещава през две седмици ( и да добавя листя в реимбурсната книжка), ще изпише евтиният. Ако иска да спести време (и на себе си, и на хронично болния от язва), ще изпише най-голямата опаковка (с риск пациентът да не я използва - загубване или друго заболяване, при което омепразола е противопоказен).

  Ако НЗОК смята, че я мамят (както Марешки - изписване на реимбурсирани лекарства с измислени рецепти, след което лекарствата се изнасят и се продават без реимбурсация (на по-високи цени)), да заплаща реимбурсацията директно на пациента след представяне на рецептата и касовата бележка (веднъж месечно или на три месеца при хронично болните). Така и пациентът ще знае колко всъщност му струва лечението (и дали здравната му осигуровка от 18.40 лв. месечно покрива плащанията на НЗОК).
  Но е абсолютна глупост на лекарите (и болниците) да им се вмени задължения по закон да се грижат за бюджета на НЗОК! В крайна сметка Надзорният съвет на НЗОК и директорът й за какво вземат заплати!? Някой друг да им върши работата!?

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  "Това дефакто е НЕСПАЗВАНЕ НА ТЕРАПИЯТА , която е препоръчал лекаря и пациентът си носи лична отговорност за своеволията."

  И да спазва, и да не спазва терапията, пациентът винаги си е ЛИЧНО отговорен ... докато си умре. Да не би лекарите (болниците) да имат застраховки, които да покриват уврежданията (смъртта) на пациента при спазена терапия!? Щото, ако имаше, щеше да се реши въпроса с инвалидните пенсии.

 21. 21 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Само си тракаме по клавиатурата. Това няма как да стане.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  "Например Amlodipine"

  От 2.06.2017 г. реимурсацията е намалена на 50% и цените са съответно са 5.66 лв. за NORVASC и 3.02 лв. за TENOX.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Значи става не става, лекува не лекува, само да е евтино.

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  По-просто е да се въведе лимит колко пъти може да се разболява мит'ряла!
  —цитат от коментар 6 на telqk


  Имаш лимит бе.
  360 дни за три години.
  Ако прехвърлиш те пенсионират насилствено по болест с 300 лева инвалидна пенсия.
  Или по-малко.
  Ако ли не - неплатена отпуска или те уволняват.
  Тва е.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "ralita68":

  "Лекаря изписва генетиката по зк "

  Ко речи?!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако иска да спести време (и на себе си, и на хронично болния от язва)

  Ако иска да му сшести време а и страдания ще го прати да се изследва за хеликобактер, ще му назначи съответните антибиотици и ще му прекрати хроничното страдание.
  След което ще го ограмоти как да не се заразява отново.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "ralita68":

  А?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Трябва да се дадат повече пари на психиатрите и на лудни...пардон на клиниките за душевно болни.
  Глей кви "генетики" тресат част от народа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK