Парламентът прие на първо четене по-високи такси за административно обжалване

Данаил Кирилов

© Надежда Чипева, Капитал

Данаил КириловНовият Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда по-високи такси за обжалване и отменя подаването на удостоверения на на ръка, бе приет на първо четене от парламента. Въвеждат се и мерки за електронно правосъдие, като електронизация на призовки, книжа и съобщения, което би трябвало предотврати случаите на неоснователно отлагане на делата в административните съдилища. Ако АПК бъде приет в този му вид, призовки и съобщения от съдилищата ще се изпращат чрез имейл и sms.


Спорове в парламента предизвика увеличаването на таксите за касационно обжалване. За граждани, еднолични търговци и държавни органи те са 90 лв. и 450 лв. за организации. Когато има правен интерес, таксата се предвижда да е 1 процент, но не повече от 3400 лв., а при материален интерес над 10 млн. лв. - 9000 лв. Социално слаби граждани ще бъдат освобождавани от такси.


Таксите при касационно обжалване не трябва да бъдат нито ограничаващи, нито поощряващи, а да почиват на здрав разум, каза Христиан Митев от "Обединени патриоти". Явор Божанков (БСП) обърна внимание, че в закона е ясно записано, че таксите покриват реално извършени разходи, което не може да се каже за предложения законопроект. За общини е 90 лв., а за организации е 450 лв., което е дискриминация, каза Божанков. "Трябва да помислим дали мястото на таксите е в закона. Досега бяха в тарифа и можеха да се обжалват. Така отнемаме правото на гражданите да обжалват таксите", каза Божанков. Според него, ако ВАС е претрупан с дела, това е заради лошата работа на администрацията, а не заради сегашните ниски такси.
Председателят на правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) попита Божанков да обясни разходоопределяща ли е сегашната таксата от 15 лв. за жалба и дали покрива хартията и пощенските разходи, без да се брои работата на хората в цяло едно съдебно производство. "Не мисля, че трудът и стойностите в България са чак толкова ниски", каза Кирилов и добави, че от ГЕРБ са отворени за дебат за размера на таксите.


Явор Божанков му отговори, че е съгласен, че една такса от 15 лв. не покрива разходите, но една такса от 9 хил. лв. също може да не покрива разходите, което е еднакво несправедливо.


В крайна сметка Кирилов обеща, че размерът на таксите ще бъде преразгледан преди второ четене. Ако може в закона да установим принципа, няма проблем размерите да са в тарифа, каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK