Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда

Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда

© Цветелина Белутова, КапиталОдит на Сметната палата за контрола върху осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд установи липса на кадри и ниско заплащане в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Изследването е за периода от началото на 2013 г. до края на 2015 г.


Резултатите от одита показват, че броят на загиналите при трудови злополуки продължава да е голям. Има и риск за контрола за безопасност заради текучество на инспектори в инспекцията по труда.


Установено е, че за последните осем години правомощията на агенцията непрекъснато се разширяват, а числеността на персонала се запазва. Средната брутна работна заплата за 2013 г. е 9 488 лв., за 2014 г. – 9 794 лв., а за 2015 г. – 9 356 лв. Текучеството на кадри пък се е увеличило почти наполовина за същия период. В инспекцията по труда работят общо 495 души, които отговарят за 300 хил. обекта.
"Непрекъснатият процес на наемане на нови служители, които не са обучени и нямат опит, създава риск за постигане на заложените цели и води до намаляване на ефикасността от дейността, тъй като нарастват разходите на средства и време за обучението им", пише в одита на Сметната палата.


Въпреки това се отбелязва добрата работа на инспекцията по труда. Оказваният от нея контрол давал "положителен ефект върху дейността на предприятията и подобряване условията на труд на работещите, с което доказва своята ефективност".


По данни на агенцията над 40 на сто от всички регистрирани нарушения по спазване на трудовото законодателство са в сферата на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд за работещите. При 571 проверки през 2014 г. в 510-те предприятия с рискови производства и дейности, подлежащи на контрол, са констатирани 3230 нарушения, от които 2697 са точно по този показател.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Мутрите робовладелци не харесват такива структури и са се погрижили ЦЕНТРАЛНО за това.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не вервам в България да има нарушения на трудовите норми!
  Сметната палата е излишна!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Тези захлебват не от заплати.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5160 Неутрално

  780 лв. месечна заплата в провинцията не е за пренебрегване. Текучеството ще е на друга основа.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 402 Любопитно

  как нещо се увеличава наполовина? може да е двойно или с 50%, или да намалее наполовина, но да се увеличи наполовина...

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK