Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда

Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда

© Цветелина Белутова, КапиталОдит на Сметната палата за контрола върху осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд установи липса на кадри и ниско заплащане в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Изследването е за периода от началото на 2013 г. до края на 2015 г.


Резултатите от одита показват, че броят на загиналите при трудови злополуки продължава да е голям. Има и риск за контрола за безопасност заради текучество на инспектори в инспекцията по труда.


Установено е, че за последните осем години правомощията на агенцията непрекъснато се разширяват, а числеността на персонала се запазва. Средната брутна работна заплата за 2013 г. е 9 488 лв., за 2014 г. – 9 794 лв., а за 2015 г. – 9 356 лв. Текучеството на кадри пък се е увеличило почти наполовина за същия период. В инспекцията по труда работят общо 495 души, които отговарят за 300 хил. обекта.
"Непрекъснатият процес на наемане на нови служители, които не са обучени и нямат опит, създава риск за постигане на заложените цели и води до намаляване на ефикасността от дейността, тъй като нарастват разходите на средства и време за обучението им", пише в одита на Сметната палата.


Въпреки това се отбелязва добрата работа на инспекцията по труда. Оказваният от нея контрол давал "положителен ефект върху дейността на предприятията и подобряване условията на труд на работещите, с което доказва своята ефективност".


По данни на агенцията над 40 на сто от всички регистрирани нарушения по спазване на трудовото законодателство са в сферата на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд за работещите. При 571 проверки през 2014 г. в 510-те предприятия с рискови производства и дейности, подлежащи на контрол, са констатирани 3230 нарушения, от които 2697 са точно по този показател.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK