През 2016 г. всеки десети работещ в България вече е бил беден

През 2016 г. всеки десети работещ в България вече е бил беден

© Цветелина Николаева, КапиталРаботещите бедни в България са се увеличили близо два пъти през 2016 г. до 11.6% от населението. За сравнение през предходната година заетите, които са били под линията на бедността българи са били 7.7%. Това показват данните от Индикатора за бедност и социално включване на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 г.


При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време, посочва НСИ. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е по-нисък с 3.5 процентни пункта от риска при мъжете. Степента на получено образование оказва съществено влияние върху риска от бедност при работещите. Очаквано, най--висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 68.8%. С нарастване на образователното равнище този дял намалява приблизително 2 пъти за хората с основно образование и над 4 пъти за тези със средно. Работещите бедни с висше образование са 5.4 на сто.


Линията на бедност за миналата година е 308.17 лв. средно месечно на човек от домакинство.
Под прага на бедност са били 1 638 700 българи, или 22.9%


от населението. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 5.4% (през 2015 г. линията на бедност е била 325.8 лева), а същевременно относителният дял на бедните население с 0.9 процентни пункта.


НСИ отбелязва, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.9 до 27.9%, или с 5 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.5%, или с 22.5 процентни пункта.


Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (54.6%), като


рискът от бедност при безработните мъже е по-висок


с 6.7 процентни пункта в сравнение с безработните жени.


Според типа домакинство, най-висок е делът на бедните сред едночленните домакинства с лице над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.


Най-голямо нарастване на риска от бедност през миналата година се наблюдава при домакинствата с един родител със зависими деца - с 12.2 процентни пункта в сравнение с 2015 г. до 47.4%. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете – 12.4%, и в домакинства с двама възрастни под 65 години – 16%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK