Армията се отказва от F-16, ще преговаря за "Грипен" и "Еврофайтър"

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.

© Грипен

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.Министерството на отбраната ще преговаря със Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, които предлагат употребявани "Еврофайтър Тайфун". Третата възможност за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ не е била класирана, "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение б.а.)", се разбира от доклад на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов. При процедурата завършена от служебното правителство на първо място е класиран "Грипен" с оценка 0,90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61.


Парламентът ще решава пак


В доклада се предлага двата приети от парламента инвестиционни проекта – за купуване на нови за армията ни самолети и за нови кораби да бъдат преразгледани и разсрочени, както и да се приеме трети проект за купуване на нови бойни машини за пехотата. Той е разработен за времеви интервал от 12 години, като в рамките на 1.22 млрд. лв. е предвидено "придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи. В проекта са включени прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти." Според предложението на Каракачанов бойните машини трябва да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години. Към тази процедура има голям интерес, като поне две от предложенията са за производство или сглобяване на бойните машини в България - на обединение на щатската Textron и немската Rheinmetall, както и на финландската Patria.
Офертата за F-16 не отговаря на заданието


Миналогодишния проект за "придобиване на нов тип боен самолет" се предвиждаше да бъде реализиран на два етапа, като по време на първия етап трябваше да бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022 г. – 2023 г. Стойността му е останала същата в новия вариант, който ще бъде предложен за гласуване на парламента – 1.5 млрд. лв., но вече ще се изплаща от 2017-а до 2025 година, като вноските варират от 100 млн. до 260 млн. лв. Втори етап, което означава купуване на втора ескадрила, не е предвиден в доклада на Каракачанов. От "Грипен" вече коментираха, че са готови да участват в процедурата при по-дълъг период на плащане, а 3 италиански изтребителя "Еврофайтър Тайфун" ще участват в съвместна мисия с българските ВВС за охрана на въздушното пространство.


Инвестиционният проект за "придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" пак е за строителството и купуването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба с оборудването, но изплащането е удължено от 5 на 6 години на намаляващи от 171 млн. лв до 30 млн. лв. Сумата, която се планира за корабите е 820 млн. лв. Срокът за строителството на корабите е 5 г.


Общата прогнозна стойност на трите проекта за превъоръжаване и модернизиране на армията е 3.54 млрд. лв.


Решението за спешната модернизация на армията беше взето на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. "Извършеният анализ на средата за сигурност, на съществуващите рискове и заплахи показа, че превъоръжаването на Въоръжените сили на Република България с нова бойна техника ще осигури по-ефективно командване и управление, повишаване на мобилността и маневреността, бойната ефективност и защитеността на силите", пише още в доклада на Красимир Каракачанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK