Армията се отказва от F-16, ще преговаря за "Грипен" и "Еврофайтър"

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.

© Грипен

Снимката е от 2011 г., когато тогавашният началник на българските ВВС генерал-майор Константин Попов летя с изтребител "Грипен" в Швеция. Сега Попов е депутат от ГЕРБ.Министерството на отбраната ще преговаря със Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, които предлагат употребявани "Еврофайтър Тайфун". Третата възможност за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ не е била класирана, "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение б.а.)", се разбира от доклад на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов. При процедурата завършена от служебното правителство на първо място е класиран "Грипен" с оценка 0,90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61.


Парламентът ще решава пак


В доклада се предлага двата приети от парламента инвестиционни проекта – за купуване на нови за армията ни самолети и за нови кораби да бъдат преразгледани и разсрочени, както и да се приеме трети проект за купуване на нови бойни машини за пехотата. Той е разработен за времеви интервал от 12 години, като в рамките на 1.22 млрд. лв. е предвидено "придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи. В проекта са включени прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти." Според предложението на Каракачанов бойните машини трябва да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години. Към тази процедура има голям интерес, като поне две от предложенията са за производство или сглобяване на бойните машини в България - на обединение на щатската Textron и немската Rheinmetall, както и на финландската Patria.
Офертата за F-16 не отговаря на заданието


Миналогодишния проект за "придобиване на нов тип боен самолет" се предвиждаше да бъде реализиран на два етапа, като по време на първия етап трябваше да бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022 г. – 2023 г. Стойността му е останала същата в новия вариант, който ще бъде предложен за гласуване на парламента – 1.5 млрд. лв., но вече ще се изплаща от 2017-а до 2025 година, като вноските варират от 100 млн. до 260 млн. лв. Втори етап, което означава купуване на втора ескадрила, не е предвиден в доклада на Каракачанов. От "Грипен" вече коментираха, че са готови да участват в процедурата при по-дълъг период на плащане, а 3 италиански изтребителя "Еврофайтър Тайфун" ще участват в съвместна мисия с българските ВВС за охрана на въздушното пространство.


Инвестиционният проект за "придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" пак е за строителството и купуването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба с оборудването, но изплащането е удължено от 5 на 6 години на намаляващи от 171 млн. лв до 30 млн. лв. Сумата, която се планира за корабите е 820 млн. лв. Срокът за строителството на корабите е 5 г.


Общата прогнозна стойност на трите проекта за превъоръжаване и модернизиране на армията е 3.54 млрд. лв.


Решението за спешната модернизация на армията беше взето на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. "Извършеният анализ на средата за сигурност, на съществуващите рискове и заплахи показа, че превъоръжаването на Въоръжените сили на Република България с нова бойна техника ще осигури по-ефективно командване и управление, повишаване на мобилността и маневреността, бойната ефективност и защитеността на силите", пише още в доклада на Красимир Каракачанов.

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Освен ако няма политическа причина за мен е доста любопитно отпадането на ф 16.
  Въпреки че е малко вероятно ще е много забавно ако се изрепчиме с еврофайтъри.Ако са с адекватен ресурс и оборудване аз съм с двете ръце за.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Според предложението на Каракачанов бойните машини трябва да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години."

  Само дано това разсрочване не се окаже твърде дълго ...

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  Разумът все пак наделя!Имаше смисъл за Ф-16 само ако САЩ(правителството държи правата) ни бяха предложили да ни произведат последната версия F-16V на приемлива цена!"Грипен" е разумният избор!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Купувайте нов и от една фирма.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  Банкянското махало пак отиде в "другата" посока.
  Или шведите са обещали нещо повече от тройки(кюфтета) и шведски маси със столове.
  Явно са разбрали намека за мотивиращата документация !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 496 Неутрално
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо бе другарЮ?какъв самолет трябва да купим?Или си говорите нахалост.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Освен ако няма политическа причина за мен е доста любопитно отпадането на ф 16.Въпреки че е малко вероятно ще е много забавно ако се изрепчиме с еврофайтъри.Ако са с адекватен ресурс и оборудване аз съм с двете ръце за.
  —цитат от коментар 1 на rwe33471675


  Заданието е направено така, че да не купим американски. Все-пак сме пленена от Русия държава, с разяден от КГБ и рубли политически "елит", деградирал до нивото на национални предатели. Ще въртят, ще сучат и старите руски кочини ще ги поддържат, до като не се разпаднат сами. Русия преди 100 години изяде такъв бой от българската армия, че от тогава винаги е хвърляла, колкото е необходимо усилия, за да нямаме читава армия. Даже в годините на комунизма, до като им бяхме васали, армията ни си беше смешка. Голяма, но небоеспособна.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Но може би има смисъл да се проучи колко би струвал новият модел Е на Грипен, който е в производство от 2016 г. Подобренията при него са свързани с радара, използване на нови видове въортъжение и намаление на експлоатационните разходи:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_JAS_39_Gripen #Further_developments

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Разстроено

  Ужас! Мурзилките пак са направИли някоя далавера, за да не купим самолет произведен от държава членка на НАТО!
  Не разбрахте ли, че плащането на милиарди левове на Швеция е.все едно да подарите парите на Путин? Ако не ми вярвате на мен, питайте ЕуДефендера

 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Защо не Ф-35???
  —цитат от коментар 6 на ial


  Такъв самолет никога няма да позволят да попадне в ръцете на корумпиран, прорушлямски политически и военен елит. Все-пак военният ни министър, е бил съветски шпионин. Президента и той се оказа на кончета от Кремъл. Американците не са толкова луди, че да дадат най-модерният си самолет, на индивиди способни и майка си да продадат, за шепа кирливи, инфлационни, рубли.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  това познато ли ти е милиционерче мамино "умно" ?
  http://www.webcafe.bg/newscafe/politika/id_727526192_GERB_dade_zaden_po_sdelkata_za_nov_iztrebitel

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#6] от "ial":

  Хехе,в този случай президента ще подаде оставка и пак става действащ пилот

 14. 14 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Защо не Ф-35???
  —цитат от коментар 6 на ial


  Много скъпи, много скъпа подръжка. Твърде сме бедни за подобен самолет - на свинче звънче.

  Every cradle is a grave.
 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Разстроено

  До коментар [#6] от "ial":

  Защото линиите за производство са заети до 2024...и цената от 165млн.$само за самолета ,без въоръжение,без обучение на екипажи,без логистика,хангари....и ПОДРЪЖКА е твърде висока!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#8] от "Георги":

  Е*аси му, Италия и Швеция от кога са под руска егида? Или ви е долна пропагандата и искаш да убедиш хората, че е по-добре да купим втора ръка изтребители с незнайно какъв ресурс, или просто сте под влиянието на някакви вещества.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДругарЮ каскет на сянка ,попитах Ви какъв точно самолет според фатмашкото Ви мислена трябва да си купим?А Вие като типичен кадър на Партията ме обиждате......Както се казва по-умният,винаги отстъпва!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Грипена е добър избор. Въпреки че ако бяхме по-амбициозни можехме да играем за Еврофайтър, самолет от друг клас и други възможности.

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#16] от "zztop11":

  Е, че не знаеш ли, че е така? 0ще повече има и съвсем резонни доводи. Всички знаем, че Швеция е далече и поради това шофьорите каращи СААБ никога не са засичали по време на работа съветски возила, камо ли да ги прехващат.
  Пък и на шведите не вярвам нещо. Те не стига, че не откриха подводницата, която беше до техния бряг, пък на самолетите ли да им разчитаме? Още един не маловажен довод. Шведите не са никакви европартньори. Един съюзник изповядващ евроатлантическите ценности бива ли така да ни бие националния отбор по футбол! И не само да бие, ами и да се гаври с по 3 - 4 гола!.
  Но най-важния довод! Г-н Президента Плевнелиев ни предупреди да мислим, а това е трудно, с изключение на някои добре познати ни форумци, които много уважавам.
  Абе къде е Янчо?

 21. 21 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#9] от "ijj":

  Ако можем да си го позволим, това е относително добър избор.

  Eddie lives... somewhere in time!
 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Весело

  "Парламентът ще решава пак”

  Пак? - Тези не се наиграха!
  Ще се изкефя ако накрая купим португалските кочини, разбира се след поредната експертиза!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 858 Неутрално

  така или иначе няма да ги получим утре,затова ако ще е Грипен да е последния Е-модел...ама едва ли,,,

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#18] от "Messerschmitt":

  привел съм ти факти. за махалото на Буко. (познай кой е аФторът) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#8] от "Георги":

  Не мисля че нещата са толкова прости както ги описваш.

  ПС: Не мога да се съглася с последното изречение на коментара ти.Не съм запознат подробно , но боеспособноста е горе долу на стандартното ниво на блока.А и де не пропускаме детаилите - България е една от страните които получиха миг 29 годни да носят ядрено оръжие/вътрешния ляв пилон е специално усилен за целта/.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 26. 26 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#13] от "le_bigmac":

  Това няма да зависи от него, а от жена му.

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  До коментар [#25] от "rwe33471675":

  Това което си натворил е пълна глупост!!!Миг-29 е последният в света АНАЛОГОВ изтребител!Създаден е за въздушен бой!Във най-масовата версия 9-12 НЕ може да носи високоточно оръжие подари ЛИПСА на оръжеен КОМПЮТЪР!!!Та камо ли ядрено такова!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#25] от "rwe33471675":

  имахме ракетни носители. това със самолетите пбеше малко несериозно и самио за тактически цели

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#27] от "Messerschmitt":

  Има много информация поинтересуваи се.
  Това е фронтови изтребител , които може да носи до 2000кг. въоражение за атака по земни цели.Става въпрос за неуправляеми ракети и бомби.Както вече посочих нашите самолети са част от тези от Вършавския договор , които могат да носят на вътрешния усилен пилон една атомна бомба РН-40 с тротилов есвивалент около 30 килотона.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 30. 30 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Коментирам само че е имало техническата възможност това да се случи , а че вероятноста е астрономически малка е ясно.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#30] от "rwe33471675":

  и по-добре, че не се случи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Аз мисля,че F16 и то НОВ трябва да е самолетът.Както казва Форд,най-добрата кола е НОВАТА!

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#32] от "Cara Mia":

  с кои пари Скъпа моя ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Миг-29 е последният в света АНАЛОГОВ изтребител!Създаден е за въздушен бой!Във най-масовата версия 9-12 НЕ може да носи високоточно оръжие подари ЛИПСА на оръжеен КОМПЮТЪР!!!Та камо ли ядрено такова!!!
  —цитат от коментар 27 на Messerschmitt


  Първо, съвецкия МиГ-29 е безаналогов изтребител, второ, може да носи атомна бомба РН-40.

 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  МиГ-29 е морално остарял, но сме го платили и е хубаво да го ползваме докато можем (2030-та). Дотогава я камилата, я камиларя. На Ф-16 ще му е паднала цената заради навлизането на Ф-35. Което би поставило и Грипен под натиск. Иначе Грипен-ите определено са по-икономичния избор. Но пак си струва да опитаме да смъкнем малко цената.

  Що се отнася до машините за пехотата - имаме над 400 БМП-та, което е достатъчно за 2-те ни бригади (а имаме и друга техника, като Текстрон-ите). Защо ги оставяме да ръждясват? Полша има над 1000-та такива и си ги ползва. И Гърция дори има няколкостотин. И Финландия има. Просто на нашите трябва да им се смени руския двигател със западен (Deutz струва 30 хиляди долара) и скоростната кутия. Хубаво е да се добави и applique armour. Има дори опции за динамична защита. Та с малко ъпгрейд-ове БМП-тата са си ОК. Предимството е, че освен, че ще е по-евтино всички тези ъпгрейди могат да се направят в БГ и така да помогнат на нашия военно-промишлен комплекс.

 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  След 7 години тук няма да има население бе. какви самолети. Я разгледайте офертите за безпилотни системи ха-ха-ха

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  До коментар [#34] от "gianni":

  На версията 9-12Б и специални пригоден пилон ,пусков механизъм и др.Такива е имало само в Чехословакия..а днес са в Словакия.Доколкото аз знам в България по време на соца-ядрено оръжие под каквато и да е форма и вид не е имало!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#37] от "Messerschmitt":

  Тук става въпрос дали МиГ-29 може да носи атомно оръжия. За какво време може да се преоборудва един самолет и дали изобщо някой е мислил български самолети да носят ядрено оръжие, никой не може да каже. Има обаче български летци, които твърдят, че са минали обучение за хвърляне на атомни бомби.

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  България да се възползва максимално от огромната нужда на шведите да продадът !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#32] от "Cara Mia":

  F16 вече не се произвежда. Даже му предстои снемане от въоръжение.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  В ЕС се произвежда един много добър изтребител, Рафал. Какво толкова са се хванали за Грипен, който май освен за еър полисинг за друго не става?
  А пък Ф-35 никога няма да имаме, защото за подръжката му нашите блядове сигурно ще поканят руски безаналогови специалисти.

 42. 42 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#21] от "tigervi":

  Би трябвало да можем. Това не е най-скъпият възможен избор. Страни като Унгария и Чехия също купиха шведски изтребители. Вярно, по-богати са от нас, но в близост до нас има потенциални опасности. Изобщо цялата програма за превъоръжаване сега е нещо необходимо, дори и да е за сметка на финансиране на други неща.

 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "zztop11":

  мисълта на г-на беше, че на фактичските слуги на Кремъл няма да бъде продаден най-модерният самолет на САЩ, в най-добрия случай някой стар шведски самолет. Иначе рашистите ще дойдат да копират

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Рафал е един много модерен самолет но и той не ни е по джоба уви.Не случаино изборът е между Грипен и самолет втора употреба.То вече се изтърка да го повтаряме :/

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 45. 45 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А истината, всъщност, е, че дори по някаква ирационална и метафизична причина ей сега цялата ни армия вземе, че изчезне, никой няма да разбере.... чак до следващия псевдопарад.

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#8:"Георги"][/quote]

  Даже самия Вие на съзнавате колко сте щастлив!
  Такива небивалици може да напише само некой достигнал Нирвана...

 47. 47 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Едно интересно сравнение по въпроса:

  http://www.aviatia.net/dassault-rafale-vs-saab-gripen/

 48. 48 Профил на diomede
  diomede
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Поддръжката на Юрофайтъра е безумно скъпа. Италианците са ги приземили, карат Ф16, тези самолети, които изпращат да патрулрират, са с „рекламна” цел.
  „Грипен” си е учебен самолет. Най-добрият вариант за нас е Ф16, но да е поне втора употреба.
  Относно Ф35 – никой няма да ни го даде, дори да имаме приготвени пари кеш, за да го платим. В НАТО са наясно, че в момента, в който Ф35 пристигне в България, все едно е пристигнал в Русия.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  Жоре, съвсем си изтървал козитеДо коментар [#8] от "Георги":

 51. 51 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 509 Неутрално  До коментар [#48] от "diomede":


  Поддръжката на Юрофайтъра е безумно скъпа. Италианците са ги приземили, карат Ф16, тези самолети, които изпращат да патрулрират, са с „рекламна” цел.„Грипен” си е учебен самолет. Най-добрият вариант за нас е Ф16, но да е поне втора употреба.Относно Ф35 – никой няма да ни го даде, дори да имаме приготвени пари кеш, за да го платим. В НАТО са наясно, че в момента, в който Ф35 пристигне в България, все едно е пристигнал в Русия.
  —цитат от коментар 48 на diomede  А какво му е лошото да си купим учебен самолет? Именно това ни трябва, да не би да искате да воювате с някого? С Турция? С Гърция? Този самолет ни трябва с пъдарска цел. Да обикаля и да следи за нарушения. Какво друго?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Хора, не можете да бъдете специалисти по всичко. Няколко експертни сравнения детайл по детайл показаха, че Грипените са нашият самолет в момента.

 54. 54 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Който и да е, все пак е западен модел и все пак най- накрая трябва да се осободим от руските трахалясници!

  И все пак, лично из си мисля, че нови (или втора ръка) Ф-16 е най- доброто решение за професионалната ни армия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 55. 55 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#48] от "diomede":

  Италия няма на въоръжение Фъ16, всички са изведени вече. Иначе си прав, Еврофайтъра е доста капризен самолет с много скъпа поддръжка. В официален доклад от 2014 г. в Германия изправни са само 38,5%. Към настоящия момент този процент е още по-нисък. А това е Германия! В България ще е не повече от 20% - 1-2 самолета най-много. Само една -две години , като дойде време за подмени на агрегати по състояние и вече няма изобщо да ги видим във въздуха освен чрез канибализъм (т.е. части от един на друг). От трите варианта - само Грипен горе-долу се вписва в картинката и верочтно поради това е получил най-много точки.

 56. 56 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#40] от "Морски":

  Не е съвсем вярно..свалят от въоръжение най-старите Block 15-20!Версиите С и Д могат да лятят спокойно до 2030-2035!написах че има нова версия Block 70 която при кандидасване и одобрение от Конгреса на САЩ може да бъде произведена!!При цена от 56млн$ на брой.И живот 35-40 години.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма американски боен самолет под $100 млн. А покупката на една ескадрила(12 самолета) по никакъв начин няма да е по-малко от $2-2.5млрд.
  На румънците, 35 годишните 12 бр самоилети им излязоха $1.5млрд.
  Грипена също е много скъп, ама не чак толкоз.

 59. 59 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Гневно

  Общата прогнозна стойност на трите проекта за превъоръжаване и модернизиране на армията е 3.54 млрд. лв.

  Или иначе казано - ако не бяха окрали 4 млрд. лв. от КТБ, сега България можеше да си превъоръжи веднага армията и за 460 млн лв. да я обучи. Откъде нашите ,,политици" са сигурни, че ще има 12 спокойни години да се превъоръжаваме? Открадването на тези 4 млрд. нови български левчета трябва да се третира като заплаха за националната сигурност а хората замесени в това трябва да бъдат съдени като национални предатели.

 60. 60 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#16] от "zztop11":мисълта на г-на беше, че на фактичските слуги на Кремъл няма да бъде продаден най-модерният самолет на САЩ, в най-добрия случай някой стар шведски самолет. Иначе рашистите ще дойдат да копират
  —цитат от коментар 43 на Xumpomo name


  С неизмеримо прискърбие искам да Ви кажа, че основателните Ви страхове се оказаха и закъснели.
  Преди няколко дни беше доказано, че блядовете - руските хакери и Нощните вълци са успели да копират всички еф-ки, вкл., 22, 29, 31 и 35.Именно поради това бяха наложени тези брутални и безпрецедентни санкции, които принудиха Ношните вълци спешно да се преименуват на Срамежливите и непорочнин девици

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Какъвто ще да е, важното да не е съветски таралясник..

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 850 Любопитно

  F-16 се правят по лиценз и от "моя приятел Ердо"!
  Интересно ми е защо се отказваме от тия самолети!

  Да разлая троловете!!
 64. 64 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#37] от "Messerschmitt":

  имаше ракети, модификации на СКЪД с твърдо гориво и ядрена бойна глава. Не съм сигурен къде ги държаха, някъде в подбалкана и Родопите, на самоходни платформи. Аз лично съм присъствал на натоварването им - руснаците си ги прибраха с един курс на Антей, мисля 1995-а година. Имаха четири ескортиращи изтребителя, кацнаха и излетяха на ромб - много ефектно. Те така или иначе попадаха под СТАРТ контракта за забрана на тактическо ядрено оръжие в континентална Европа. Не мисля някога в БГ да е имало авиационни атомни бомби.

 65. 65 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Чудесно, че са европейски, а не американски самолети.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 66. 66 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#63] от "lone_wolf"
  Достъпната информация е, че ценовата оферта не отговаря на изискванията на Възложителя, т.е. или са прекалено скъпи (което е нагло) или не ги дават на достатъчно дълго разсрочено плащане. На практика са били дисквалифицирани заради това несъответствие, които означава в прав текст (като се има предвид, че върху тези оферти се работи много внимателно) , че не им се занимава с нас.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Уникална армия, уникален военен министър и изобщо всичко ни е уникално.

 69. 69 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 327 Неутрално

  ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН, ГРИПЕН,

 70. 70 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Любопитно

  До коментар [#68] от "Роси":


  Уникална армия, уникален военен министър и изобщо всичко ни е уникално.
  —цитат от коментар 68 на Роси


  Само от любопитство питам - Къде виждате военен министър? (Български)

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Купувайте нов и от една фирма.
  —цитат от коментар 4 на chicago514


  Грипен-Е?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 73. 73 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Любопитно

  НЕНЧЕВ: ИЗБОРЪТ НА ГРИПЕН Е РУСКИ ИНТЕРЕС! ГРИПЕН ИМАТ ПРОБЛЕМ С ВЪОРЪЖЕНИЕТО! ГРИПЕН НЕ СТАВА ЗА НАЗЕМНИ ЦЕЛИ! АКО БЕ F-16 НИЕ ИМАХМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ "АВИОНАМС" ДА СТАНЕ АМЕРИКАНСКИ!!!
  http://www.pan.bg/view_article-1-385818-NENChEV-IZBORYT-NA-GRIPEN-E-RUSKI-INTERES-GRIPEN-IMAT-PROBLEM-S-VYORYZhENIE.html

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Весело

  F-16 ги хвана лепилото ... С-300 , сирийско

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Николов":

  мисля че никога не сме имали толкова много машини от тоя тип бмп -1,гърция купи бмп -3 от източна германия и май от русия също,ние бмп -2 никога не сме имали а като ги знам колко са стари едва ли ще са в състояние годно за нещо повече от скрап...а и самите руснаци още 80-те години рабират че бмп 1-2 са много остаряли и платформата не напразно е заменена с бмп-3 което няма нищо общо с единица и двойка...така че наливането на пари в тия мъртъвци освен да вкара някой лев в родния ВПК друга реална полза няма да има,поне според мен..при някакъв конфликт ще са трагедия...винаги е по добре нова машина от това да се мъчиш да възкресяваш мъртъвци..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 76. 76 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Любопитно

  F-16 се правят по лиценз и от "моя приятел Ердо"!Интересно ми е защо се отказваме от тия самолети!
  —цитат от коментар 63 на lone_wolf


  Ми щото са португалски, а не турски. Турските са първа ръка, а португалските - трета или четвърта.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Весело

  Какъвто ще да е, важното да не е съветски таралясник..
  —цитат от коментар 62 на EU defender
  По-добре Китайски или Индийски :-) Аз пък съм за Грифон - Шведски

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  В ЕС се произвежда един много добър изтребител, Рафал. Какво толкова са се хванали за Грипен, който май освен за еър полисинг за друго не става?А пък Ф-35 никога няма да имаме, защото за подръжката му нашите блядове сигурно ще поканят руски безаналогови специалисти.
  —цитат от коментар 41 на historama


  За Рафал съм съгласен,но Ф-35 няма да ни свърши работа.Основното му предимство е ,че е СТЕЛТ,но за да се използва това предимство трябва системите на самолета да работят в пасивен режим и целите да се облъчват от друг самолет за далечно радиолокационно разузнаване и управление AWACS,който да е извън обсега на противника или от кораб.А самолети за далечно радиолокационно разузнаване и управление не се предвижда да се купуват и правилно,доколкото при нашият размер на територията и пресечен терен това би било неефективно

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Весело

  По-добре Китайски или Индийски
  —цитат от коментар 77 на dark'star


  Те и индийците скоро купиха бая Ф-16 и Локхийд ще строи завод за същите самолети. Там, на място. Иначе, Китай купува руски трахалясници по простата причина, че не може да купи западни.


  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Грипен съвсем не е предназначен само за "ер полисинг". И квалификацията "учебен самолет" донякъде го подценява. Той всъщност е лек многоцелеви изтребител. Има и учебен вариант, който е двуместен.

  При все че е проектиран за нуждите на Швеция главно с отбранителна цел (да може да излита от къси заснежени писти и бързо да се презарежда на земята), той може да носи също ракети въздух-въздух, въздух-земя и въздух-кораб. Категоричното му предимство пред останалите са ниските експлоатационно-ремонтни разходи за час полет (4700 долара на час - което включва горивото, предполетната подготовка, плановите ремонти и разходите за персонал).

  Едно интересно сравнение между техническите показатели на различни многоцелеви изтребители има на следния сайт:

  https://www.google.lu/search?q=Comparison +of+Gripen+vs.+Eurofighter+vs.+Rafale&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjW7ujaltLUAhUC2hoKHRMeBFMQsAQIQA&biw=1343&bih=651#imgdii=pSwPHbesslSuyM:&imgrc=j6yw7KNbYKv9sM

 81. 81 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Весело

  Заводът в който Локхийд ще произвежда Ф-16 в Индия е съвместен с Тата.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 82. 82 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Към комнтар 80:

  Извинявам се - нещо не съм копирал добре линка. Той е:

  https://www.google.lu/search?q=Comparison +of+Gripen+vs.+Eurofighter+vs.+Rafale&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjW7ujaltLUAhUC2hoKHRMeBFMQsAQIQA&biw=1343&bih=651#imgdii=pSwPHbesslSuyM:&imgrc=j6yw7KNbYKv9sM:

 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#75] от "не на безразличието":

  Правим прилични БМП-23 а и имаме доста от тях.Те се представиха добре на мисията ни в Ирак и се върнаха без загуби.

 84. 84 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3574 Весело

  Между другото, Индия ще замени в близките години своите Миг 29 с Ф-16. Руските бракми може в началото да са евтини, но нали знаете колко "тънко" се минава с йовтинкото, накрая излиза десеторно по- скъпо и нефункциониращо.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 85. 85 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "Messerschmitt":

  В България е имало ядрено оръжие, разположено в три съветски бази.
  Те са били в Дъбовица, Сливенско, Калофер и Ново Село, Самоковско.
  На викимапиа,орг са показани съвсем точно.

 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  "Според предложението на Каракачанов бойните машини трябва да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години."Само дано това разсрочване не се окаже твърде дълго ...
  —цитат от коментар 2 на ijj


  Всяко разсрочване е свързано с повече лихва, която оскъпява покупката.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#64] от "mirohero":
  "Ракетата Р-400 Ока (название на НАТО: SS-23 Spider) е съветска тактическа балистична ракета, създадена в края на Студената война. Била е на въоръжение за кратко, тъй като обсегът ѝ не е бил съобразен с Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег между САЩ и СССР. Бивши оператори на ракетата са Русия, България, ГДР и Чехословакия. Стандартният модел на ракетата има обсег от 480 км и носи една ядрена бойна глава АА-60. Също така използва и конвенциални бойни глави. Българските ракети са били базирани в село Телиш в близост до град Плевен."

  "Не мисля някога в БГ да е имало авиационни атомни бомби."
  Абсолютно вярно. Не е имало.

  "Във Варшавския договор единствено съветската армия има стратегическо ядрено оръжие. То е под командването на съветския върховен главнокомандващ, но оперативно една или повече от шестте ракетни армии могат да бъдат подчинени на ГК на стратегическо направление. Източноевропейските армии имат оперативно-тактическо и тактическо ядрено оръжие, което е под съветски контрол.

  В началото на 60-те съветското ръководство решава към всяка от армиите на източноевропейските въоръжени сили да бъде създадена ракетна бригада с оперативно-тактически ракети Р-11 (SCUD), а към всяка дивизия и танкова бригада - отделен ракетен дивизион с тактически ракетни комплекси "Луна" (FROG).

  Първата българска ракетна бригада е създадена през март 1961 край Самоков. Ракетните комплекси са доставени през първата половина на 1961, а българските ракетчици завършват обучението си в СССР и се завръщат в България през септември 1961. Съветските военни специалисти, които ръководят създаването на Ракетни войски, пристигат в България през август 1961. Техен ръководител е генералът от артилерията и представител на главното командване на ОВС Г.С. Надисев. Обучението на ракетчиците, инструкциите и документите са на руски език.

  Ракетните бригади на 2-а армия в Марино поле, Карловско, и на 3-а армия в Кабиле, Ямболско, са създадени през лятото на 1962. През 1964 в Телиш, Плевенско, е създаден ракетен полк, резерв на Главното командване.

  В началото на 80-те в Полша, Чехословакия и България са разположени новите оперативно-тактически комплекси SS-21 ("Точка" ), а в Чехословакия, ГДР и България (в Телиш) - тактическите ракетни комплекси SS-23 (Р 400 "Ока").

  Ядрените боеприпаси се съхраняват на териториите на източноевропейските страни в секретни арсенали под контрола и охраната на специални съветски части от 12 Главно управление на МО на СССР (Ядрено-техническо осигуряване и безопасност). В Полша са създадени два арсенала със 180 ядрени заряда, в Чехословакия през 1966 - три арсенала. Ядрените бойни части остават под съветски контрол до момента на изстрелването на ракетите. Решението за използване на ядреното оръжие се взима от съветския върховен главнокомандващ - генералния секретар на ЦК на КПСС, а оперативното използване на оперативно-тактическите и тактическите ядрени оръжия се планира от командващите фронтовете.

  В България секретен съветски ядрен арсенал е разположен край Боровец, вероятно през първата половина на 1963. Разформирован е през 1989. Въпреки информацията за него в руски източници, у нас съществуването му продължава да се отрича. Вероятно са съществували още два арсенала за останалите две ракетни бригади. Според доклад на ЦРУ те са били разположени в Карловския и в Карнобатския Балкан."

 88. 88 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  А какво му е лошото да си купим учебен самолет? Именно това ни трябва, да не би да искате да воювате с някого? С Турция? С Гърция? Този самолет ни трябва с пъдарска цел. Да обикаля и да следи за нарушения. Какво друго?
  —цитат от коментар 51 на gavrilov

  Поздравления! Считам, че мнението ви е много разумно и адекватно.

 89. 89 Профил на htu01524831
  htu01524831
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилно, на кой са му притрябвали старите американски таралясници ... Да гледаш как грантовите подлоги квичат до небесата - неповторимо.

  Не че другите марки са кой знае какво, но поне на книга ще се води че имаме там некакви бойни самолети.

 90. 90 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Нови самолети е разумното решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 91. 91 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#6] от "ial":Хехе,в този случай президента ще подаде оставка и пак става действащ пилот
  —цитат от коментар 13 на le_bigmac


  На самолета на президента, дали му се развиват болтовете от некачествения въздух в България?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Грипен бил боклук, да сме купили Ф-16, Ф-35...
  Аман от специалисти, направо да си купим няколко X-wing-a, като на Люк Скайуокър, та дано всички са доволни... :)
  Грипен-а си е съвсем модерен изстребител, абсолютно достатъчен за целите на ВВС на България. И очевидно е единствения, който криво-ляво ни е по джоба и с ниски разходи за поддръжка.

 94. 94 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  От Грипен май най-има смисъл. Русия ще се пукне от яд, че ще имаме нови изтребители няма да могат да ни изразходват ресурса. Шведски, Американски, НАТО-вски, не-НАТО-вски - няма никакво значение, стига да не са "безаналоговите" руски димящи крилати кошници, които са една финансова бездъмна яма, и които една страна дето ни е включила в докстрината си като "враг" използва за да ни контролира и оказва натиск.

  Едно интересно четиво за Австрия:

  http://warisboring.com/austria-has-no-business-flying-these-high-performance-fighters/


  С две думи, Тайфуните за скъпи за експлоатация и следователно пилотите летят по-рядко. Аз искам да летим по-често, че пилотите ни са забравили какво е изтребител.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 95. 95 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#40] от "Морски":

  Ф-16 се произвежда и ще се произвежда поне до края на тази година.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 96. 96 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#22] от "2.5":

  Румънците не си ли взеха от "португалските кочини"? Чувам, че тъпи били, нямали си Цацаров и турско-руски партии. А, върха на наглостта - направили и съдебна реформа. Глупаци!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 97. 97 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Неутрално

  нещастници!
  Ако стане война не искам да съм част от това посмешище, проектирано от некомпетентни селяндури - ще се бия сам.

 98. 98 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#64] от "mirohero":

  4 ракетни бригади - Телиш ,Самоков , Кабиле и Подбалкана. Без ядрени глави. Имаше конвенционални,с опция за доставка от руснаците и подготвени подземни складови бази за съхранение и претоварване. И са ОТР - оперативно-тактически с обсег 430 км.

  Не отговарям на хейтъри.
 99. 99 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Иначе, Китай купува руски трахалясници по простата причина, че не може да купи западни.
  —цитат от коментар 79 на Realist


  Причината е друга. Просто руските "трахалясници " са най-маневрено-гарциозните самолети в света. Ф-ките са щайги натъпкани с електроника, но тромави. Без нея и в близък бой руските ще ги гърмят като бирени капачки.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 100. 100 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#87] от "objektivist96":
  "В България секретен съветски ядрен арсенал е разположен край Боровец, вероятно през първата половина на 1963" - само за уточнение : не ядрен арсенал , а подземна база за временно оперативно съхранение на бойни глави,които трябва да пристигнат от Съюза при съответната степен на бойна готовност. Базата си съществува като подземно съоръжение и в момента . Влизано е в нея ,снимана е и даже е проверявана с гайгеров брояч.

  Не отговарям на хейтъри.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK