Как община Варна отговаря на "въпрос за един милион"

Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивнаЦял месец беше необходим на общинската администрация във Варна, за да намери отговор на "въпрос за един милион", зададен от "Дневник". Повод за него са съмнения в нарушаване на договора за почистване на битовата смет в града, сключен с дружествата "ЗМБГ" АД и консорциумът "Варна – 1" ДЗЗД. В няколко от градските райони те са поставили вместо изрично договорените метални и поцинковани контейнери пластмасови с доста по-ниска цена. За всички контейнери, договорени между общината и двете дружества разликата надхвърля 1 млн. лв.


Писмото, съдържащо отговори на зададените въпроси, е подписано от зам.-кмета на Варна Тодор Иванов. От атрибутите към него става ясно, че със съставянето му са били ангажирани общо четирима висши и средни общински служители. Въпреки това справянето със задачата им е отнело повече от 20 работни дни.


Метал или пластмаса?


Договорите между общинската администрация, "ЗМБГ" АД и "Варна – 1" ДЗЗД са сключени на 30 юни и 1 юли м.г., на базата на спечелен търг за възлагане на обществена поръчка. Нейната продължителност е 5 години, а стойността й надхвърля 60 млн. лв.
Неразделна част от договорите са технически спецификации и предложения, подписани от възложителя и изпълнителите. Според тях във Варна трябва да бъдат разположени около 6 хил. контейнера за битова смет т с вместимост 1100 л. Изрично условие е те да са "сиви, изработени от метал, със сертификат за качество". Но вместо тях по улиците на града са поставени черни контейнери от пластмаса.


Според офертите в сайтовете на няколко български фирми, предлагащи метални контейнери за смет тип "бобър", единичната им цена е от над 480 до 510 лв. Друга проверка показа, че цената на пластмасовите контейнери, поставени във Варна е точно 338 лв. за брой. Това прави разлика между 140 и 170 лв. за един контейнер или около 1 млн. лв. за всички 6 хил., които е трябвало да бъдат разположени според договора със "ЗМБГ" АД и "Варна – 1" ДЗЗД.


Кой е възложил подмяната?


В обяснението си за причините, довели до подмяната, Тодор Иванов твърди, че "съгласно Техническата спецификация на обществената поръчка възложителят (Община Варна) има правото да поиска промяна на броя и вида на контейнерите. В тази връзка, с цел естетизация на градската среда, и намаляване шумовото замърсяване при обслужването на контейнерите за битови отпадъци в определени микрорайони са поставени пластмасови съдове (...). Тяхното поставяне е прецизирано от районните администрации, като в районите с преобладаващо отопление на твърдо гориво са поставени метални такива".


В уточнение на този отговор в сряда поискахме да бъде посочен изходящ номер или линк към публикация в сайта на местната администрация на възлагателното писмо за подмяна на контейнерите. До края на работния ден вчера отговор на това искане не бе получен.


Каква е разликата между "микро" и "макро"?


Какво точно е имал предвид зам.-кметът на Варна, твърдейки, че по-евтини контейнери са поставени само "в определени микрорайони" от писмото му не става ясно.


Бърза проверка на територията на централния градски район "Одесос" показва, че там всички контейнери са полиетиленови. Същият тип съдове за събиране на битовата смет са разположени и в район "Приморски", край магистралата Варна - "Златни пясъци", дълга около 20 км., в кварталите край нея, както и на територията на туристическите комплекси край града. Любопитна подробност е, че според сайта на района "той е разположен на 5110 хектара и заедно с прилежащите 12 селищни образувания е най – големият по територия в страната".


Колко струват контейнерите?


Цената от 338 лв. за един пластмасов контейнер, цитирана по-горе, е записана в постановление на Варненската окръжна прокуратура от 14 март т.г. То е по повод на няколко случая с автомобили, изгорели заради подпалени пластмасови съдове за събиране на смет в централния район "Приморски".


Цената, която зам.-кметът на Варна е посочил в отговорите си до "Дневник" обаче е съвсем различна. Позовавайки се на информация от изпълнителите на обществената поръчка "ЗМБГ" АД и "Варна – 1" ДЗЗД той твърди, че металните и пластмасови съдове струват съответно 450 лв. и 429 лв. с ДДС. С други думи, разлика в цената на полиетилена и обработената, горещо поцинкована ламарина почти няма.


Дали община Варна е проверила реални ли са тези цени, от писмото на варненския зам.-кмет не става ясно. Но установената практика в други подобни случаи показва, че местна администрация не проверява верността на документите, които й се предоставят.


Кой проверява проверяващите?


Според записаното в договорите за почистване и извозване на сметта във Варна отговорността за спазването и изпълнението на клаузите им е поделена между няколко управленски нива.
Първа в списъка е дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". Тази дейност е в ресора именно на зам.-кмета Тодор Иванов. Така излиза, че проверката, която би трябвало да е извършена по сигнала на "Дневник" е направена от същия общински служител, който упражнява и контрола по спазването на договорите със "ЗМБГ" АД и "Варна – 1" ДЗЗД.
Останалите, отговорни лица са упълномощени от кмета на община Варна Иван Портних. В конкретния случай става дума за кметовете на районните кметства.


Кой пази Варна чиста?


"Консорциум Варна 1" и "ЗМБГ", свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви. При обявяването на процедурата Варна беше разделена на пет зони, като фаворитите не се състезаваха заедно за нито една от тях.


В "Консорциум Варна 1" влизат дружествата "Ай Ес Ви трейд" и "Нелсен чистота". Първата е собственост на две физически лица, но от публикуваните й финансови отчети става ясно, че се финансира от свързаното с Домусчиеви дружество "Есте пропъртис". През 2009 г. то е отпуснало заем от 9.7 млн. евро на "Ай Ес Ви трейд", а за контакти е посочен e-mail с разширение huvepharma.com, съвпадащо с името на компания, която също е от групата на братята.


"ЗМБГ" АД също има връзки с Домусчиеви. В капитала й с 40% участва дружеството "Бул инвест груп 2009", което е собственик на футболния клуб "Лудогорец".

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Пускайте материала на прокуратурата, поне и шоу да гледаме.

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Портних си е ИзПортних!
  За Домусите е ясно!
  Гел; Ботокс и чувство на безнаказаност!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  След тази статия очаквам поредна порция от истерии на Домусчиев по телевизиите. Той не е свикнал така.

 4. 4 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Дай ми - един милион
  Дай ми - за да го запаля

  МИЛЕНА

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Някой каза, че работата на Портних се свежда до това да разписва ведомостта за заплатите в общината. Старите кадри, които Киро, ГЕРБ и ТИМ си отгледаха правят каквото си искат.

 7. 7 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това че някой сложил пластмасови контейнери вместо метални е бял кахър, поне са сложили нови контейнери.

  До коментар [#6] от "edmund0":

  Администрацията като цяло е проблем. Схеми с боклука се правят във всяка община, ама в Пловдив и София просто няма кой да се разрови. Не им стиска на журналята, чадърите са големи. В столицата особено. Още от времето на Софиянски, че и преди това се правят страшни врътки. Всички знаем кой го работи софийския боклук и защо никой не смее дума да каже по темата, пък и там става въпрос за доста повече пари и сериозни схеми.

 8. 8 Профил на Любомир Попов
  Любомир Попов
  Рейтинг: 463 Гневно

  До коментар [#7] от "Rob Roy":

  По времето на Софиянски, София се чисти за 50 млн. лева от "лошия" Вълк. Сега се чисти за 170 млн. лева. Сигурно от поне 3-4 добри вълци. Освен това вече си имаме и един "страхотен завод за боклук". Да не дава господ да заработи на пълен капацитет, че това ще ни струва още едни 40 млн. лева годишно. Да не дава господ да тръгне и новата инсталация за РДФ гориво, че и там ни се прибавят едни 10 млн. лева. И всичко това от нашия джоб.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ограбват варналии бандитите. Не е зле подобни материали с имена на грабителите да излязат и за София и другите големи градове на страната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Как община Варна отговаря на "въпрос за един милион"" - e kak - с отговор за 1 лев :) Допълнен с типичното бюрократско дебелокожие и гьонсурат, гарниран с лека насмешка от типа "и да ме питат, и да не ме питат, мен не ми пука, схемата си тече ... ". Тези всичките, писали обясненията, са за незабавна оставка, но ... да очакваш от български чиновник, който е в корупционна схема, да си подаде оставката или да понесе каквато и да е отговорност за своя вина/грешка, е все едно да чакаш Халеевата комета да минава над Земята на всеки 2 часа :)

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  където и да разровиш - една и съща стабилна ОПГ прозира.

  Добро журналистичско разследване на Дневник, поздравления!

  Не че оаквам някакви последствия - прокур(в)атурата е за едни майка, за други мащеха!

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Мдааа, схемички в родният ми град колкото щеш. Сигурно тази е от дребните. Добре е все пак че поне се показа и доказа пълното безхаберие и корумпираност на разни общинари. Дали ще има последствия...българските държавни и общински чиновници в едно с кметове, депутати, министри и прочее, са известни с дебелокожието и дебелоочието си.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на Plamen Dochev
  Plamen Dochev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това че някой сложил пластмасови контейнери вместо метални е бял кахър, поне са сложили нови контейнери.
  —цитат от коментар 7 на Rob Roy


  Изобщо не е бял кахър подмяната на контейнерите. Именно, защото пластмасовите са горими, затова трябва да са метални. В статията е написано, че вече десетки случаи има на запалени контейнери и изгорели автомобили намиращи се наблизо. Тук става въпрос за пълно безхаберие и липса на безопасност в името на "усвояването" на лякой лев.

 15. 15 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Тези няма ли кой да ги разстреля публично.. гореспоменатите търгаши кметове заместници и темп подобни ненужни кърлежи... аз ако бях нямаше да му мисля много влизам в община и от стая в стая ... скоро и това

 16. 16 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Във всеки случай чистят поне една идея по-добре от "Титан"АС.
  Варна не можа да си намери идеални чистачи, но тези със сигурност са за предпочитане пред предишните.

  И при последното ми ходене в Бургас и Пловдив не видях нещо по-различно.
  За София не знам как е.

  .
 17. 17 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Вие за някой осъден за корупция или за присвояване на средства в България чували ли сте?

  Fail with honour then succeed by fraud
 18. 18 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "edmund0":

  Не съм много съгласен и то основно защото за мен проблемът се корени в обвързаността с Янко Станев. Не само кадрите в общината, а и в това, че се запазиха старите фирми изпълнители. Където се вижда ново име, то е за прикритие на старото и зад всичките седи д-р Станев.

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Като цяло чистят добре и контейнерите изглеждат по-добре от ламаринените.

 20. 20 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И ако в България прокуратурата работеше, а не обслужваше партийни поръчки щеше да се самосезира и образува проверка по случая, но тъй като живеем в България, съм сигурен, че такава няма да се направи, нито ще се накажат виновните.

  Добре дошли в България!

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ...Старите кадри, които Киро, ГЕРБ и ТИМ си отгледаха правят каквото си искат.
  —цитат от коментар 6 на edmund0

  А защо забравяш Гуцанчо?

 22. 22 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "edmund0":Не съм много съгласен и то основно защото за мен проблемът се корени в обвързаността с Янко Станев. Не само кадрите в общината, а и в това, че се запазиха старите фирми изпълнители. Където се вижда ново име, то е за прикритие на старото и зад всичките седи д-р Станев.
  —цитат от коментар 18 на Тарасконски


  Д-ра ти Янко отдавна не го бръснат в общината, това са други схеми, ама ти го напиши още два-три пъти, да може да се индексира, зер и лев да вземеш.

 23. 23 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#6] от "edmund0":

  Този "някой" хал хабер си няма, за какво става дума. ТИМ отдавна се ометоха от общината. Още при последния мандат на Киро. Имат един единствен проект свързан с нея и той е стопиран. Масовата психоза, че те продължават да управляват се поддържа изкуствено, за да бъдат прикрити истинските интереси. Лапачите на мухи продължават да блеят "ТИМ, ТИМ, ТИМ...", докато кръговете около Пеевски, Домусчиев и някои софийски "бизнес-политици" свързани с ГЕРБ омитат паницата...

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Този проблем не е само във Варна.

 25. 25 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#24] от "Роси":

  Конкретизирай! С факти, естествено!

  Sic transit..
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#23] от "quasimodo":

  Ако говориш за алея първа, поне аз като си бях във Варна покрай коледните и новогодишни празници, не видях да се извършват никакви строително-монтажни работи. ТИМ обаче са собственици на имота, придобит чрез очевадна корупционна схема със съдействието не само на общината, но и на държават в лицето на тогавашния областен управител който деактува парцелите от публична държавна, в частна държавна за да могат да бъдат продадени. По закон публична държавна собственост не може да бъде продавана, заменяна или дарявана ( за последното не съм сигурен ).

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 27. 27 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Хубаво е че си сложил с скоби, че не си сигурен. Чел съм, че сделката е преминала през много проверки и ако наистина имаше нещо незаконно, тя отдавна щеше да бъде развалена. А quasimodo е прав за масовата психоза но как във Варна никой не се интересува от баш лапача на държавни поръчки - Янко Станев, така и не ми стана ясно.

 28. 28 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Разстроено

  Тези всичките, писали обясненията, са за незабавна оставка,
  —цитат от коментар 11 на dedo_goshko

  Не за оставка, за линч са... ама няма кой да се развълнува....

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  работят хората и по Алея първа и по други места ,въпроса е ,че срещу данъците поне да направят дупките по главните булеварди ,онзи ден гледах по пътя за Виница ,оправяха кратерите , хвала на Портних ,хвала на партията ,ура ,от колко години не са го правили ,въпреки ,че събират от кварталите край морето над 30 милиона ,кво им стана не знам ,закърпиха цели 200 квадрата дупки бе ,невиждано за ВАРНА .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK