Съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух, защото и тя е потърпевша

Съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух, защото и тя е потърпевша

© Асен ТоневОпределеният съдия докладчик по делото за мръсния въздух в Софийския градски съд Божана Желязкова си е направила отвод, научи "Дневник". Причината - фактът, че тя и семейството й са увредени от същия въздух, поставят под съмнение нейната безпристрастност.


Делото е заведено от няколко неправителствени организации, които съдят Столична община заради бездействието й през годините за борба със замърсяването на въздуха.


"Определеният съдия-докладчик след като детайлно се запозна с материалите по делото, намира, че с оглед предмета на делото е налице основателно съмнение в неговата безпристрастност, тъй като той и семейството му са сред живущите и работещите на територията на Столична община, като ежедневно търпят твърдяното нарушение - съдията докладчик и семейството му също са сред увредените от мръсния въздух в гр. София през цитирания в исковата молба период, продължават да живеят и работят в нездравословна и неблагоприятна околна среда, която е в несъответствие с установените стандарти и нормативи", пише съдия Желязкова и отказва да гледа делото.
Делото е пуснато отново за разпределение и се е паднало на съдия Богдана Желявска,


Под исковата молба, подадена в края на май, са се подписали от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот. Адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов също се включиха в кампанията.


Организациите, обединени под името "Група за чист въздух", твърдят, че в периода 2015-2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от общината не предприемат никакви мерки, за да предпазят населението на града. Според тях София е била управлявана в продължение на две години без приета стратегия за справяне с проблема.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK