Автошколите и инструкторите излизат на протест

Автошколите и инструкторите излизат на протест

© Анелия НиколоваАвтошколите и инструкторите излизат на национален протест на 27 юни. Целта на недоволството им е да се постигне ефективен диалог с транспортното министерство, което обяви промени при провеждането на изпит за шофьорска книжка.


От бранша уточняват, че защитават професията инструктор и искат именно те да се включат в обсъжданията за бъдещите промени. Представители на автошколи от цяла България обявиха, че техните предложения и жалби не са чути. Според тях, за да бъдат ефективни промените, трябва да бъдат разглеждани и предложенията на хората с дългогодишен опит в бранша.


До протеста се стигна, след като на 8 юни вечерта бяха извършени арести и обиски в автомобилната администрация заради продажба на книжки. Сред задържаните имаше и двама собственици на автошколи, но на тях не бяха повдигнати обвинения. Те са привлечени като свидетели. Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите заедно с техни хора в ДАИ са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира.
От бранша поставиха няколко акцента на недоволството си. Според тях без реформи в обучението и изпитите няма как да има безопасност в движението по пътищата. Освен това те не искат държавата да им пречи на работата.


"Ние не сме източник на корупция. Ние не сме част от рекетьорска схема. Ние сме част от значим за обществото бранш. Ние сме обучаващи организации", пишат от автошколите.


Те настояват да има разделение между разрешителната, контролната и изпитната дейност. Съсредоточаването им в автомобилната администрация било предпоставка за корупция, административен произвол, рекет и некомпетентност.


"Смятаме , че съветници за необходимите и ефективни промени трябва да бъдат хората с дългогодишен опит в бранша", се казва още в съобщението до медиите.


Протестът е под надслов "Ние не сме корумпирани" и ще започне в 9 ч. сутринта. Инструкторите ще се съберат на паркинга на голям детски магазин, намиращ се на бул. "Ботевградско шосе".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK