Недопустимо поведение на член на СЕМ, казват от АЕЖ и БСП по повод заплахи към журналист

Бетина Жотева

© Юлия Лазарова

Бетина ЖотеваАсоциацията на европейските журналисти-България намира за недопустимо член на Съвета за електронни медии (СЕМ) да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод. Това се казва в позиция на асоциацията по повод публикуван в медиите запис на "изключително смущаващи реплики, отправени от Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова" по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии.


"Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи", се казва в позицията.


Въпросът на Къдринова към Жотева бил провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на решението за закриване чуждоезичната програма на БНР. При отговора Жотева казала, че я вкарват в интрига и предупредила журналиста, че "ще види какво става", ако си отворят устата срещу нея.
От Асоциацията на европейските журналисти-България призовават Жотева да даде обяснение за поведението си и вероятно извинение на Къдринова, както и да преосмисли дали след този случай може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ.


Днес депутатите от "БСП за България" също определиха поведението на Жотева като недопустимо и несъвместимо с мястото й в институция като СЕМ. В декларация на парламентарната група се посочва: "БСП ще следи случая изкъсо, защото само свободата на словото ни остана".

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3451 Любопитно

  Другари с две ръце ще гласувам само свободата на словото да ви остане!!!!А дано ама надали...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  БСП осъжда Бетина Жотева - да видим дали и видните форумци тук ще откликнат на поканата ?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Любопитно

  Сега като почнете да критикувате Бетина Жотева, да не забравите, че беше любимка на любимия Дянков и , че - Бетина Жотева става член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на държавния глава - Плевнелиев на 8.05.2015 г.?!

  [email protected]
 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Еха... колко в стил Дневник.

 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Скандалът е от вчера! Дневник по темата мълчи. Сума медии пуснаха записа едно към едно. Бетина се държи като мутра:

  "Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (сочейки към служители на СЕМ - по думите на Къдринова). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално", продължава разпрата Жотева, след което е попитана от Къдринова дали това е заплаха.

  "Абсолютно. Пред всички", отсича Жотева в близост до диктофона на журналистката, който записва разговора. Следва и последната й реплика: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!"
  ...

  Дневник преразказва, а не цитира. Йезуитски. И намесва БСП, за да се размие историята.
  Ама така мили мои, свобода на словото не се пази... утре ще сте вие... и ще търсите подкрепа.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  От офнюз прочетох стенограмата и там липсваха точно тези остри и като че ли извън самата среща фрази, но отново сме изправени пред две различни макар и свързани неща.
  Едното е вярно ли е това което пита журналистката и ако не, какъв друг смисъл има това питане освен провокация и хвърляне на дискусията в тъча.
  Другото е думите на Жотева, която без значение дали е засегната от интригата или тъй като въпроса е уместен, тя е раздразнена, че разговора излиза наяве, няма и не може да има право да отправя такива заплахи. А подобно поведение за член на СЕМ съвсем излиза от всякакви граници и скромното ми мнение е, че трябва да бъде изгонена от там.
  Но ако погледнем проблема по същество, т.е. да се закрива ли нещо, което НЕ работи от 2012...въпроса е риторичен и само за целите на популистко-синдикални ала-бала, може да се поддържа тезата да продължи да се издържа въшросната редакция или както там се казва тази служба.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  ... Дневник преразказва, а не цитира. Йезуитски. И намесва БСП, за да се размие историята.
  —цитат от коментар 5 на diegos


  ++++++++
  Много точен коментар!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 942 Неутрално

  някои калинки са по отвратителни от други

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  Жотева си изпуска нервите на наглед невинен въпрос. Каква е историята преди въпроса? Дали не искат да я "похарчат" предварително?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз проявявам разбиране към поведението на „Дневник“.
  Всички вие критикари бихте направили същото, ако сте на тяхно място.
  Бетина Жотева е в СЕМ от квотата на Плевнелиев и ако тя е заплашвала журналист сигурно ще се намери някой русофил, който да попита:
  „Защо Плевнелиев назначава хора, които заплашват журналисти?“
  „Защо не-демократи като Путин НЕ назначават такива журналисти в Русия“?
  Да повторя, че тези въпроси към Плевнелиев може да се зададат, ако се приеме, че Жотева е заплашвала Къдринова. Ама ако АБСОЛЮТНО е заплашвала.

  До коментар [#5] от "diegos":
  До коментар [#3] от "karabastun":
  До коментар [#7] от "2.5":
  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dоауnар":

  Те Дневник са много принципни... ама примерно ако скандалът беше произведен от друг член на СЕМ. Или друг журналист беше заплашен.... тогава щеше да има мега статии, челни страници, дискусии, мнения, въпроси...

  Сега срамежлив преразказ в сбита форма, все едно са се скарали в махалата, а не става въпрос за свободата на словото... много европейско, няма що... освен това новината не излиза никъде, освен като кликнеш в новините от днес...

  :)

  Жалка история.

 12. 12 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 233 Гневно

  Жотева!Ами, щом е казала това/виж е-vestnik.bg/то сгответе я най-после!Много обичаме свинско със зеле=Жотева със зеле....и марш от СЕМ,да отива на тръстиката...

 13. 13 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До колкото разбрах: Жотева ще съди Къдринова.

  За какво ще я съди?
  За това, че задава въпрос ли?

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. ..."

  "Въпросът": "Понеже един от народните представители тук спомена "посланици", ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела... Ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам - имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на "Радио България". Бихте ли обяснили откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. Това е." - https://clubz.bg/55438-betina_joteva_sem_ne_sym_zaplashvala_zaplashih_li_da

  Та от "въпроса" да извадим баш "ВЪПРОСА":
  "...имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на "Радио България"."

  Жотева: "Това е пар екселанс фалшива новина"

  Точна е!

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#4] от "diegos":

  Нека тези от Дневник,които "преразказват"да си зададат въпроса само от любов "към свободата на словото ли"БСП-то и неговите най-разгорещени апологети вдигат "врява до небето"???
  И дали др.Къдринка Къдринова само от "любов към свободата на словото"взима участие на драго сърце в злостните проносирано ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИ предавания на др.Волгин,и то по националното радио,за което плащаме всички!Не си измислям!За последно беше там,когато от висотата на "перфектното "си владеене на испански език възхваляваше Че Гевара,Фидел,Кубинската демокрация и свобода,лошата Америка,братската помощ на Русия и международната братска солидарност и всичко,което се сетите по темата !

 16. 16 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "diegos":...само от любов към свободата на словото ли"БСП-то и неговите най-разгорещени апологети вдигат "врява до небето"???...
  —цитат от коментар 15 на doroteus


  Да !
  Само от любов към свободата на словото !

  До коментар [#15] от "doroteus":

 17. 17 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 844 Неутрално

  На мен ми прилича на активно мероприятие за отстраняване на Жотева и назначаване на човек този път от квотата на новия президент.
  Лесно е първосигнално да се сипят обиди против нея, по-трудно е да се замисли човек.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 811 Неутрално

  моментална оставка на Жотева и публично извинение трябва, все пак още не сме станали Русия ! А сутринта колко глупости наприказва по Нова, направа не е истина, беше пред нервен срив и 10 пъти каза, че не виждала проблем, мега нагла

  а Дневник наистина освен, че мълчаха 2 дни, сега не разбирам какво сучат около БСП ?!? Не сме толкова глупави ебаси !

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Още една класика от раздел "журналистически въпроси":

  "Водеща /Полина Паунова, BIT/: Аз искам пак да ви върна към конкретния случай. Съжалявам, сигурно ви се струва досадно, защото вие сте го минали и сте го разказали. Но разбирам обаче, че има някакви много важни неща. Тъй като до голяма степен главният прокурор в България е безнаказан, вие знаете. Но все пак може ВСС да се опита да му потърси някаква отговорност, макар че аз не съм оптимист за това, като знам ВСС как се държи по принцип спрямо Стори Цацаров. Може ли обаче да кажете още някакви подробности от тази среща, които да изяснят неговата роля?"

  Та така, Къдринка Къдринова, заедно с Полина Паунова, просто доказват тезата:
  "Журналистиката става не просто „колатерална щета” - тя директно е мобилизирана като боец под прикритие, или дори без никакво прикритие, на тази или онази кауза." - http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=32855

  Само дето няма "тази или онази кауза", каузата на двете е една.

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Това, че едната задава провокационни въпроси, не оправдава заплашителното държане на другата. Това, че Волгин отдавна трябваше да бъде изхвърлен от общественото радио, а не е, не означава, че на Жотева й е мястото в СЕМ.

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 811 Неутрално

  На мен ми прилича на активно мероприятие за отстраняване на Жотева и назначаване на човек този път от квотата на новия президент.Лесно е първосигнално да се сипят обиди против нея, по-трудно е да се замисли човек.
  —цитат от коментар 17 на captainFill


  хехехех, и кое му е активното мероприятие ???? Той и Волен обясняваше че му правели активно мероприятие с клекшопа

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#5] от "diegos":

  Жотева е протестър от квота , държанието и днес по тв беше дори по арогантно . едно към едно с толерирани форумци .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#21] от "carmello":
  Ще разбереш ... изчакай развитието и ще видиш.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5771 Неутрално

  "БСП ще следи случая изкъсо, защото само свободата на словото ни остана"."
  ***
  Така е. Демокрацията ни отне всичко останало.
  Най-вече чинията на Бузлуджа.

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5771 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  То затова вие толкова се възмущавате.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5771 Любопитно

  До коментар [#5] от "diegos":
  До коментар [#7] от "2.5":
  Ей ги още двама възмУтени от Дневник, които обаче са тук дененощно.

 27. 27 Профил на @
  @
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Продължават изцепките на Жотева. Във Фейсбук Жотева коментира журналистката Ваня Григорова -

  Betina Joteva - "Туй моме Ваня е много елементарно. Такива ги рием с лопата и ги мятаме при картофите."

  Какъв изящен език! Все едно говори Ценко Чоков, Митьо Очите или Митьо Пищова!

  След като Григорова /прочитайки това за риенето с лопата/ я нарича "простакеса" и започва диалог между двете, Жотева пуска още един бисер - нарича Григорова /на френски!/ "моя малка мръснице"!


  И това е държавен служител! Простакеса от класа!


 28. 28 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Тя днес беше пред истерия. Явно женицата си вярва, че е права и не може да повярва, че хората виждат в поведението и държане на мутра.

  Искам защитниците и тук да прочетат какво тя изговаря и как го изговаря. Това е език на чиновник докопал пост от който зависи нещо. И се държи като разпасан дерибей...

 29. 29 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alarmstufe: Rot":

  Като гледам рейтинга- явно кой спи в медията :) :) :)

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#27] от "@":

  това вярно ли

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на @
  @
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  Да, вярно е. Има скрийншот на разговора във Фейсбука на Ваня Григорова. Споделен е и в много други профили. Сайтът Гласове го публикува. Не знам на коя Фейсбук-стена се води диалогът. То и няма значение. Важен е фактът, че Жотева се държи невероятно просташки. Да говориш за риене с лопата, мятане, "моя малка мръснице"... Тая е за психиатрия...

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#31] от "@":

  видях го ... еманация от квотата на един кръжец .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":Да, вярно е. Има скрийншот на разговора във Фейсбука на Ваня Григорова. Споделен е и в много други профили. Сайтът Гласове го публикува. Не знам на коя Фейсбук-стена се води диалогът. То и няма значение. Важен е фактът, че Жотева се държи невероятно просташки. Да говориш за риене с лопата, мятане, "моя малка мръснице"... Тая е за психиатрия...
  —цитат от коментар 31 на @


  Има значение единствено, че Бетинка е от нашите, т.е. "умните и красивите". Ама ние пишещите в този форум знаем, че Пеевски е виновен за локалните проблеми като този, а Путин за глобалните.

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 619 Неутрално  "От Асоциацията на европейските журналисти-България призовават Жотева да даде обяснение за поведението си и вероятно извинение на Къдринова, както и да преосмисли дали след този случай може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ."
  Жотева е пример за вопиюща шуробаджанащина. Беше говорителка в ТВ, и то доста некадърна говорителка. След това съпругът и започна да и намира добри местенца извън страната и у нас, за да удовлетвори големите и претенции. Но този път май се е взела много насериозно и си е превишила правата. Пак ще и намерят топло местенце някъде в Европа.

 35. 35 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всеки има право да заплашва всеки със закона. Иначе - за какво са законите? Бетина си е изпълнила заплахата, казусът е вече в съда, така че няма за какво да се пеним.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Слугинска история, наистина!! Слугинска!!!
  Нямало го е папионката да въведе ред при говоренето, нямало го е!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK