Недопустимо поведение на член на СЕМ, казват от АЕЖ и БСП по повод заплахи към журналист

Бетина Жотева

© Юлия Лазарова

Бетина ЖотеваАсоциацията на европейските журналисти-България намира за недопустимо член на Съвета за електронни медии (СЕМ) да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод. Това се казва в позиция на асоциацията по повод публикуван в медиите запис на "изключително смущаващи реплики, отправени от Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова" по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии.


"Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи", се казва в позицията.


Въпросът на Къдринова към Жотева бил провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на решението за закриване чуждоезичната програма на БНР. При отговора Жотева казала, че я вкарват в интрига и предупредила журналиста, че "ще види какво става", ако си отворят устата срещу нея.
От Асоциацията на европейските журналисти-България призовават Жотева да даде обяснение за поведението си и вероятно извинение на Къдринова, както и да преосмисли дали след този случай може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ.


Днес депутатите от "БСП за България" също определиха поведението на Жотева като недопустимо и несъвместимо с мястото й в институция като СЕМ. В декларация на парламентарната група се посочва: "БСП ще следи случая изкъсо, защото само свободата на словото ни остана".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK