Организаторите на София Прайд канят Бойко Борисов на среща

Организаторите на София Прайд канят Бойко Борисов на среща

© Надежда Чипева, КапиталОрганизационният комитет на София Прайд е изпратил писмо - покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот, съобщиха организаторите на прайда.


Поводът за писмото, публикувано на сайта на София Прайд, е изказване на премиера в интервю за "Нова телевизия" на 22 юни, че "нито трябва толкова да се парадира", нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.


В писмото се посочва, че през годините без резултат остават опитите за диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии, както и с отделни министри. "Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна", се казва в текста.
В него се отбелязва, че необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Ето и останалата част от писмото:


"Основната и краткосрочна цел на София Прайд е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за:


- Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди.


- Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.


- Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.


- Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.


- Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.


- Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.


- Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние."


София Прайд 2017 беше десетото издание на шествието за равноправие, което се проведе на 10 юни под надслов "Да прогоним предразсъдъците" и в което взеха участие над 3000 души.


Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието. Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация, напомнят организаторите на проявата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK