Румен Радев поиска газовата връзка с Гърция да е готова в срок и повече гранични пунктове

Румен Радев поиска газовата връзка с Гърция да е готова в срок и повече гранични пунктове

© Прессекретариат на държавния главаПрезидентът Румен Радев, който е на посещение в Гърция, поиска двете страни да изградят в предвидените срокове газовата връзка помежду си. Освен това той предложи да се направят още няколко гранични пункта с южната ни съседка, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.


В първото си официално посещение в страна от региона на Югоизточна Европа Радев се срещна с колегата си Прокопис Павлопулос. Той посочи, че двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. Тези показатели задължавали двете държави да продължат да насърчават контактите между бизнеса.


"Развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма", посочи още българският държавен глава и призова за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за строежа на нови такива.
През миналата година страната ни е била посетена от 1.1 млн. гръцки граждани, а 1.2 млн. българи са избрали да почиват в Гърция. Това според Радев било знак за добросъседските отношения между двете страни.


"Изграждането на междусистемна връзка, свързваща газопреносните мрежи на Гърция и България, е от значение не само за страната ни, но и за региона. Този проект трябва дa да се реализира в предвидените срокове, което ще позволи диверсификация на източниците и на маршрутите за пренос на природен газ както за България, така и за държавите от Централна и Югоизточна Европа", добави Радев.


Румен Радев поиска газовата връзка с Гърция да е готова в срок и повече гранични пунктове

© Прессекретариат на държавния глава


Гръцкият президент Павловулос потвърди подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Той допълни, че двете страни ще продължат да подкрепят процеса на европейска интеграция на съседите си от Западните Балкани.


В Атина Румен Радев положи венец на гроба на Незнайния воин, а по-късно беше посрещнат с официална церемония в президентския дворец. В рамките на посещението си той ще проведе срещи с председателя на парламента Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK