До края на лятото затворниците в Бургас щели да имат по 4 кв. м. и достатъчен достъп до светлина

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов в ляво и началникът на затвора Бранимир Мангъров в средата

© Министерство на правосъдието

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов в ляво и началникът на затвора Бранимир Мангъров в средатаДо края на лятото ще бъде завършен мащабният ремонт на корпуса на затвора в Бургас. В това е бил уверен зам.-министърт на правосъдието Николай Продаванов от началника на затвора Бранимир Мангъров при посещение на място. Така скоро лишените от свобода в един от най-пренаселените затвори в България ще търпят своите наказания при условия, които отговарят на европейските изисквания, съобщи пресцентърът на правосъдното министерство.


Затворът в Бургас е последният, в чийто корпус не бяха изградени самостоятелни санитарни възли, спалните помещения не отговаряха на стандартите от 4 кв. м. на задържан, а достъпът до пряка слънчева светлина не навсякъде беше достатъчен. Със средства от бюджета в размер на около 1 млн. лв. и с доброволния труд на затворниците, той ще бъде напълно ремонтиран отвътре и отвън в най-скоро време. Цялата фасада на затвора също е в процес на саниране.


Условията в затвора са критикувани в редица доклади на международни и национални институции и неправителствени организации.
След ремонта в основния корпус, в затвора ще останат около 300 лишени от свобода. Част от затворниците поетапно ще бъдат премествани в най-модерното и ново затворническото общежитие от закрит тип - в Дебелт. То бе открито преди 3 месеца, след като по проект на Норвежкия финансов механизъм бяха отпуснати безвъзмездно 5 208 965 лв. за преустройство на бивши сгради на МВР в землището на селото. Към момента на територията на новото затворническо общежитие, в което са обособени над 100 килии, са настанени 273 лишени от свобода. Пълният капацитет на общежитието е до 450 затворници.


В краткосрочен план предстои откриването на реновирана сграда за настаняване на лишени от свобода от открит тип към затвора в Плевен, ремонт в затвора Пазарджик и затворническо общежитие "Черна гора" към затвора в Стара Загора, както и преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно, например в Сливен, Стара Загора и др., информират от министерството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK