Искания за обезщетения за безработица ще се подават онлайн от 1 юли

Онлайн услугата допълва списъка от над 65 програмни продукти на НОИ, които вече работят в услуга на потребителите.

© Анелия Николова

Онлайн услугата допълва списъка от над 65 програмни продукти на НОИ, които вече работят в услуга на потребителите.От 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица може да се подава и по електронен път, съобщи Националният осигурителен институт (НОИ).


Това ще става чрез сайта на институцията (www.noi.bg) с квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя, издаден от НОИ. Безработният трябва да приложи като прикачен файл акта за прекратяване на правоотношението.


След 30 юни НОИ няма да изисква документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица, тъй като данните за времето след 31.12.2001 г. ще се извличат от информационната система на НОИ.
В новия образец на заявлението безработният трябва да посочи един от трите възможни начина за получаване на документите, които НОИ издава във връзка с исканото обезщетение. С оглед защита на личните данни получаването им по електронен път на посочен електронен адрес е възможно, само ако лицето притежава квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код. В тези случаи документите се смятат за връчени с изтеглянето им.


Новият образец на заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица е публикувано на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), в рубриката "За потребителя"/ "Формуляри"/ "Формуляри и образци за безработица".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  За тези които могат сами да се справят онлайн с документите е улеснение, най малкото не висиш по опашки.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Хората ще си спестяват висенето в НОИ, но това ще им спести ли висенето в съотв. бюро по труда, което предхожда регистрацията в НОИ?

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK