Цацаров за Икономическа полиция: Бог високо, цар далеко

Главният прокурор Сотир Цацаров неведнъж досега е критикувал работата на МВР

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Сотир Цацаров неведнъж досега е критикувал работата на МВРГлавният прокурор Сотир Цацаров направи анализ, в който се съдържаше и оценка за работата на полицията, като в "класацията" на първо място е ГДБОП, с които прокуратурата "отчита добро взаимодействие", а в дъното е Икономическа полиция, за която Цацаров каза, че е изпаднала в летаргия и дълбок сън.


Това се случи на националното съвещание на МВР, на което присъстваше и премиерът Бойко Борисов. Цацаров неведнъж е критикувал работата на вътрешното министерство.


"По отношение на националните служби – отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. Икономическа полиция е в състояние на пълно заспиване и затишие. В пълна летаргия", заяви Цацаров на съвещанието.
После пред журналисти той заяви: "Когато не работиш, не си критикуван за нищо, не си забелязван, медиите нямат този интерес към теб. В крайна сметка и началниците нямат този интерес към теб. То така е във всяка система. Не критикувам само Икономическа полиция. Същите критики съм ги казал и на колегите си прокурори. Има териториални райони, има прокуратури, където, общо взето, е същият дълбок сън. Просто е по-удобно така – Бог високо, цар далеко", каза още Цацаров.


По думите му работата на областните дирекции на МВР може да бъде разделена на две групи. "Едната е работещи и другата – тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури."


Като добри примери той даде градовете Бургас, София и Пловдив, където се работи добре. "Има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно. Съществуват спокойно", добави главният прокурор.


Задача номер едно по думите на главния прокурор е справянето с корупцията. "Задача номер две е противодействието на контрабандата. Резултати могат да се постигнат, стига да има воля. Не деля типичните криминални престъпления на големи и малки. Убийството е новина за национален екран, но за нормалния български гражданин е престъпление", смята още Цацаров.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Е, тиха ми, тиха прокуратуро!
  Няма по мазно изказване!
  Щеше да е смешно,но...

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Икономическа полиция" е в състояние на пълно заспиване и затишие. В пълна летаргия", заяви Цацаров на съвещанието.
  ____________
  При положение ,че от 27 години сме основен коридор за контрабанда на ВСИЧКО, състоянието е доста деликатно за описване!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Това е по адрес на прокуратурите в Търговище и Силистра.
  За икономическа полиция нито цар е далеко , нито Бог е високо, за да служи като обяснение защо не работят.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  Задача номер едно е Цацаров да бъде отстранен. Може полицията да не действа много активно, но пък активните мероприятия на прокуратурата са тенденционно противозаконни!
  И затова - за да има добро съдействие между прокуратура и полиция в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, всички трябва да са под една шапка в изпълнителната власт. Както е в САЩ, Великобритания, Естония, Холандия, Германия, Полша, Чехия, Дания, Швеция, Малта, дори и в Русия.
  А ние (или по-точно Цацаров и задкулисието) все още не можем да се откажем от съветския комунистически модел.
  В Испания, Белгия и Румъния прокуратурата е към съдебната система, но контролът и управлението ѝ е на Министъра на правосъдието, който назначава и уволнява прокурорите.
  Единствено сме донякъде подобни на Австрия, Испания и Италия, които не са били комунистически. И трите държави не се славят с най-добри резултати в борбата с корупцията, особено Италия.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Спи и полицията, спи и прокуратурата - така е най-удобно за властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нима шумното хъркане, което съпровожда спането на икономическата полиция пречи или конкурира съня на заспалата прокуратура?!

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Весело

  а за хр.бисеров кой проспа, че така и не се разбра?

 8. 8 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  А съдиите защо галите с перце?
  Скандалите и наказанията с Янева, Ченалова, Тодорова, Крънчева и т.н. и т.н.
  Многото странни решения по знакови дела, отлагането на дела с години.
  Има много за ремонтиране в съдебната система, ама май тези които говорят за реформа, не са насно каква точно трябва да е тя...

 9. 9 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бог високо,цар далеко.....
  Ако и ти си на дълбоко,на нас ще ни е по-леко.

 10. 10 Профил на Костадинка Костадинова
  Костадинка Костадинова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има едно много известно заглавие на творба. - Престъпление и наказание. Не намеквам нищо за съдържанието на тази творба, наблягам само на заглавието. Просто трябва да има съответствие между тези две думи. Не само де юре, но и де факто. И не проточено във времето и пространството!

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  "Когато не работиш, не си критикуван за нищо, не си забелязван, медиите нямат този интерес към теб. В крайна сметка и началниците нямат този интерес към теб. То така е във всяка система. Не критикувам само Икономическа полиция. Същите критики съм ги казал и на колегите си прокурори. Има териториални райони, има прокуратури, където, общо взето, е същият дълбок сън. Просто е по-удобно така – Бог високо, цар далеко”, каза още Цацаров.”

  Цялата тази клоака си я имахме при соца - нарича се бюрокрация!
  Сега я маме в още по-голяма степен, гарнирана с тлъсти заплати и бонуси, каквито тогава не им даваха!
  Бюрокрацията няма цвят - колкото по-ефективно функциониращо е едно общество, толкова, по-малко място остава за бюрокрацията...

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  "Задача номер едно е Цацаров да бъде отстранен."
  Кой да го отстрани,като тези,които искат,не могат,а тези,които могат,са за отстраняване до един.Те така ще си цацарува 7 години.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  '' в дъното е Икономическа полиция, за която Цацаров каза, че е изпаднала в летаргия и дълбок сън.''
  Може и да не работи, но пак ще протестира за по-висока заплата.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  а за хр.бисеров кой проспа, че така и не се разбра?
  —цитат от коментар 7 на хм


  До коментар [#7] от "хм":

  Ако не ви мързи, четете и си систавете вашо мнение:
  scc.bg/wp-content/uploads/2016/01/МОТИВИ-БИСЕРОВ.doc

  От там съм си извадил претенциите на съда:
  "По делото липсват събрани непосредствено чрез надлежните швейцарски власти данни за номерата на сметките в Ш., лицата, открили сметките, дата на откриване, лицата с право да оперират по сметките, извършените операции и начин на нареждане на операциите, данни за наредители и бенефициенти, основания за операциите. Отсъстват първични документи, с които се извършват операциите; спесимени от подписите, банкови договори , документи или извлечения от счетоводните книги на Б.та в Ш. и т.н."

 16. 16 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе и вий спите, ама като се събудите си пиете кафето в Цум-а.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Разсекретете досиетата на приватизацията. Такъв шум ще се вдигне, че и икономическа полиция ще се събуди. А след като и Гочиту Гергов го иска, може да се постигне консенсус по въпроса.
  "Георги Гергов обяви, че е време да бъдат разсекретени икономическите досиета на българските политици. Призивът му дойде, след като чу как Румен Овчаров го поставя до Бойко Борисов и Делян Пеевски като олигарсите, които управляват държавата.

  "Групата на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Георги Гергов работи. Явно са решили, че аз съм човекът, който пречи и затова ми повдигат обвинение, а целта е да ми затворят устата", заяви в края на миналата седмица Овчаров пред Би Ти Ви. Според него Гергов е бил включен в групата, за да "укротява БСП". По думите му главният прокурор пази гърба на групата и няма да има обвинения нито срещу Пеевски, нито срещу Бойко Борисов, нито срещу Гергов.

  "Овчаров да ми говори за паралелна държава?! Точно той няма право да говори за мафия. Аз мога да го наредя до Сашо Дончев, "Да, България" и соросоидите", заяви бизнесменът."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/02/2963552_korneliia_ninova_sushto_imashe_sreshta_s_cacarov/?ref=id&_ga=2.6506170.962904015.1496417175-44397026.1394663719

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Икономическа полиция е в състояние на пълно заспиване и затишие" - и правилно, така се оцелява. В тази област каквото и да пипнеш, все на нещо голямо ще се натъкнеш - я депутат, я министър, я мастит бизнесмен и т.н. И от тук проблеми - натиск върху оперативни, разследващи полицаи, полицейски началници и други нагоре по веригата. Колко осъдени лица има, които заемат висши държавни длъжности! Как да работи икономическа полиция без прилагане на СРС, след като за осъдителни присъди по тези дела в съда искат двама свидетели-очевидци, да са с безупречна репутация и, за всеки случай, още един свидетел в резерва. Защо да работят - тези дела само вдигат мизата на лицата, които ще го решат случая по трасето по подходящия начин.
  А за ГДБОП - трябва само добри неща да се казват. Те са бъдещият основен партньор на Специализираната прокуратура. След няколко месеца там ще отиде всичко значимо като преписки и дела. Въпросът е, че заспиването на тези структури е дирижирано - както доскоро спеше и ГДБОП. Както спи БОРКОР. Както спят и много други институции.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  На Цацаров всички други са му виновни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK