Цацаров: Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"

Цацаров: Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"

© Юлия Лазарова"Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"... Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на въпрос на "Дневник" какво мисли за опровержението от дистрибутора на автомобилната компания, в което се казва, че прокуратурата е цензурирала компанията.


Преди седмица стана известно, че военноокръжната прокуратура в София отказа да образува разследване по случая с липсващите и развити болтове на задната гума на колата на НСО, която ползва председателят на ВКС Лозан Панов. Държавното обвинение се аргументира с липса на престъпление, позовавайки се на две експертни становища, след които прие, че болтовете вероятно са се саморазвили заради "дрифт на място", неравности по пътя или остри завои.


Два дни по-късно от отговорите на официалния представител на "Мерцедес" за България - фирмата "Силвър стар", до "Капитал" се разбра, че прокуратурата е манипулирала становището на фирмата. От отговорите на дилъра на "Мерцедес" стана известно, че мнението на компанията е било орязано, за да пасне на тезата на прокуратурата.
В позицията на "Силвър стар" се казва, че, ако болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и много завои. Прокуратурата е оставила само втората част от изречението, т.е. че е възможно болтовете да се развият по път с неравности, без уточнението, че за да се случи това, те трябва да не са били затегнати.


Въпреки че отговорите на компанията бяха разпространени в медиите, от прокуратурата не последва изявление дали и защо е цензурирала становището, както и дали ще премисли отказа от разследване.


Днес главният прокурор Сотир Цацаров продължи линията да не дава отговор по темата, като попита реторично: "Ако мислите, че следя становищата на "Мерцедес"? Той присъстваше на национално съвещание на ръководството на МВР. Какво бе казано там от него, от премиера Бойко Борисов и от вътрешния министър Валентин Радев - четете тук, тук и тук.


Лозан Панов сам спомена за случая след срещата си с президента Румен Радев на 6 юни. После стана известно, че на 1 юни Панов и шофьорът му от НСО са установили на връщане от Берковица към София, че два от болтовете на задната лява гума на служебния автомобил липсват, а останалите три са развити.


По-късно председателят на ВКС коментира, че не се страхува за живота си, но и не смята да бъде безразсъден, като остави случилото се без проверка. Той информирал за инцидента лично началника на НСО Ангел Антонов и президента Румен Радев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK