Съюзът на съдиите запита депутатите: как излъчихте кандидатите си за Висшия съдебен съвет

Тържествено откриване на 44-ото Народно събрание.

© Юлия Лазарова

Тържествено откриване на 44-ото Народно събрание.По какъв начин и с какви критерии депутатите са излъчили своите представители за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Това питане отправя Съюзът на съдиите в България (ССБ) в обръщение към народните представители от 44-ото Народно събрание. За да има прозрачност и принципност във формирането на следващия ВСС, важно е номинираните от депутатите кандидати да отговорят на същите въпроси, на които отговаряха кандидатите на съдийската общност, от които миналата седмица бяха избрани 6-имата членове на съдийската колегия, призовава ССБ. ("Дневник" публикува въпросите отделно.)


"За нас като професионална организация е важно да научим как точно народните представители са избрали своите кандидати сред хилядите юристи в страната с 15-годишен стаж и високи професионални и нравствени качества. Много от тях са действащи съдии и прокурори. Номинацията им обективно трябва да се основава на високи качества, а не на партийни пристрастия", се казва в обръщението на ССБ. Съюзът призовава депутатите да решават по съвест и с принципни критерии, , а "не в името на криворазбран консенсус".


Миналата седмица приключи срокът за издигане на кандидатите за парламентарната квота, като за 11-места партиите излъчиха 18 кандидати, а гласуването ще се проведе през септември. Нито една парламентарна партия не се обърна към гражданските организации с покана и те да номинират кандидати.
Въпросите към номинираните от парламентарните партии кандидати за ВСС, на които отговаряха избраниците на съдиите преди избора им:


1. Считате ли, че сегашното устройство и структура на Висшия съдебен съвет гарантират осъществяването на възложените на този орган от Конституцията и Закона за съдебната власт функции?


2. Какво е становището Ви относно дейността на досегашния състав на ВСС в неговия мандат в следните области:
- защита на независимостта на съдебната власт и на нейния авторитет;
- осигуряване на прозрачно и предвидимо кадрово развитие на съдиите;
- избор на председатели на съдилища и техни заместници;
- дисциплинарна отговорност на съдиите;
- превенция на корупцията в органите на съдебната власт;
- обезпечаване на условията за работа на съдиите и на техните осигурителни и трудови права;
- реформа на съдебната карта.


3. Каква е оценката Ви за начина на вземане на решения в дейността на сега действащия ВСС, бихте ли променили и какво точно в този процес?


4. Какви конкретно качества считате, че следва да притежават бъдещите председател на ВКС, председател на ВАС и главният прокурор, така че профилът им да съответства на изискванията на закона за заемането на съответната длъжност?


5. Как бихте постъпили, ако стане невъзможно в следващия ВСС да осъществите концепцията, която сте защитили пред своите колеги - избиратели (бел. ред. - пред депутатите, които са Ви избрали)?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK