Данаил Кирилов поиска съдиите да не се месят в избора на парламента за нов съдебен съвет

Данаил Кирилов поиска съдиите да не се месят в избора на парламента за нов съдебен съвет

© Надежда Чипева, КапиталНикой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Нека никой да не се меси на парламента при неговия избор. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.


Той добави, че има "огромни съмнения в състезанието в професионалната квота", но уточни, че това е негово лично мнение. Депутатът от ГЕРБ призова да няма вмешателство в работата на трите институции, които избират новите членове на ВСС.


Мандатът на този съдебен съвет изтича на 3 октомври. Той се състои от 25 членове, трима от които са членове по право и това са председателите на върховните съдилища и главният прокурор. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкова, като те вече излъчиха своите представители.
Впечатляващ беше изборът на съдиите, които, от една страна, демонстрираха висока избирателна активност, а, от друга, направиха своеобразен бунт срещу статуквото, като излъчиха предимно върховни магистрати. Изборът на съдиите беше съпътстван от информация за списък с кандидати, които трябва да бъдат избрани. От него само един влезе в следващия състав на съвета.


Депутатите посочиха 18 души, които да се борят за 11-те места. Изборът и изслушването им ще са през септември, а Кирилов уточни, че може да бъдат препитани предварително преди официалното изслушване.


Той каза още, че до края на годината трябва да е готов новият единен орган за борба с корупцията. По думите му това няма да е мега структура, тъй като не се предвижда увеличение на работния състав спрямо този, който имат в момента институциите, които ще попаднат във въпросния антикорупционен орган.


Предвижда се начело на структурата да бъде комисия от не повече от 5 души. Трима от тях ще са от квотата на Народното събрание, а по един ще посочат президентът и премиерът. Това се прави, за да няма концентрация на властта в едно лице.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  НОВИНА(
  Това е нещо, което/когато се случва „нормално“!???!
  Така е в „Абсурдистан“ .... за съжаление!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Но за сметка на това няКОЙ друг се опита да се намеси.

 3. 3 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Хмм, на фона на този блестящ ум г-н Борисов и г-н Цвсетанов сияят като супернови.

 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Критериите по които са избрани кандидатите, не е намеса.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  Кирилов пак нещо се прави на сляп!

  Политиците (управляващи + ДПС) не само че посмяха, ами направо се намесиха в избора на професионалната магистратска квота за новия ВСС. Посмяха, но не успяха изцяло .... Затова и Кирилов сега имал съмнения, щото някои правилни кандидати спуснати от шефа на ВАС Колев с имейли, не намериха място ....

  Всъщност, политиците от ГЕРБ и ДПС си избраха хората в прокурорската квота, благодарение на Цацаров, за който едва ли има някакво съмнение чии интереси обслужва. За съдийската квота отговаряше шефа на ВАС Колев, който спускаше "окръжни", пък се опитаха по места председатели на съдилища да организират "спонтанни" общи събрания на съдии в съответния съд за "правилните" кандидати, пък се опитваха да противопоставят София на провинция, да разделят хората, да манипулират - стари милиционерски номера ....

  Но не им се получи на политиците и техните слуги в съдебната система. Съдиите масово гласувах и то гласуваха по съвест за хора, които уважават, а не за спуснати отгоре кандидати. И това беше поредното доказателство за разликата между съдии и прокурори. Съдиите са независими магистрати, а прокурорите са послушковци, в по-голямата си част бивши милиционери или завършили в ЮЗУ (МВР служители влизат без изпит) и Бургаски свободен.

  Затова Данито Кирилов е толкова кахърен!

 6. 6 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Съдиите от отбора на агнешките главички да не се месят

 7. 7 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Смешник, парламентът не трябва да се бърка в избора на съдии! Но вие сте нагли да се месите.

 8. 8 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "pulchinela":

  А съдиите да не се бъркат в избора на парламента за тяхната си квота. Панимаеш?

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Така, така, никаква намеса в изборът на парламента. Ще се намесим само в числото. Преди време - "ти си ГО избра", сега - "той си ГИ избра". Наследникът на Бай Тодор ще надмине с няколко обиколки и Бай Тодор и Бай Ганьо и Лъжлив Съби, взети заедно.

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Правилно, още като видях призива на съдиите си го помислих. да не се опитват да оказват натиск, ако обичат, че не са пример за ангели небесни или морални стожери. А и по принцип никоя власт не бива да се меси на друга.

 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Парламентът защо не започне да избира и председателите на читалища и кооперации?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  А съдиите да не се бъркат в избора на парламента за тяхната си квота. Панимаеш?
  —цитат от коментар 8 на Иван Иванов


  Въпроса по какви критерии са подбрани кандидатите не е намеса в избора. Освен ако г-н Кирилов не се притеснява че критерий като "ми тоя ми е брат'чед" или "той каза че ще слушка, още повече че имам тука едно документче за него" могат да намалят шансовете за избора им.

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Той добави, че има "огромни съмнения в състезанието в професионалната квота", но уточни, че това е негово лично мнение."

  Дразнещо е да се говори за " огромни съмнения " и в следващия момент за заявяваш , че това е твое лично мнение . Това говори или за " огромно " самолюбие да представяш себе си като изразител на огромна група хора , или неглижиране на българския език като начин на общуване . И в двата случая прозира ниво на интелигентност . Нисичко , за съжаление . От "водещ " експерт по нещо си .

 14. 14 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 503 Неутрално

  "Предвижда се начело на структурата да бъде комисия от не повече от 5 души. Трима от тях ще са от квотата на Народното събрание, а по един ще посочат президентът и премиерът. Това се прави, за да няма концентрация на властта в едно лице."

  И как няма да има концентрация на власт в едно лице, когато ГЕРБ+"патриотите" гласуват каквото им спусне премиерът, който пък има и отделен представител. Ясно, че квотата на президента е за измиване на ръцете. Ако се целеше да няма концентрация - 4 души - 1 от съд, 1 президент, 1 МС и 1 от парламента избран с 2/3 мнозинство, някак по ми изглежда на липса на концентрация.

 15. 15 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 784 Любопитно

  Чудно ми е, защо съдебната власт няма квота в законодателната, след като го има в обратния вариант? Отделно, на всеки заинтересован от процеса на избор на членове на ВСС му ясно, че предложените кандидати от парламента са договорени на тъмно и ще бъдат гласувани набързо без много много коментари. А духа на закона не е такъв - все едно имаме два отбора, които се противопоставят - този на съдиите и този на депутатите. Духа е друг - че депутатите за това имат квота, за да гарантират, че във ВСС ще попаднат наистина качествени хора с визия за реформа и просперитет на законовия ред в държавата. За това самите съдии искат мотивирани кандидати, за да е ясно на цялото общество, че наистина предложените от тях хора за членове, са най-най-добрите, каймака на съдийската гилдия, хора, които всички в системата уважават за професионализма и нравствените им качества. За съжаление, предложените кандидати масово са непознати не само за редовия гражданин, но дори и за съдийското съсловие, което предизвиква логичния въпрос, по какъв критерий, аджеба, са избрани тези хора за кандидати. В представянето им в парламента са използвани едни и същи клишета, копи-пейст глупости без никакъв смисъл.
  Всеки един гражданин, като избирател, би трябвало наистина да получи тази информация - как ги избрахте тези ВЕ?

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Той човекът си го каза онзи ден съвсем искрено миналата седмица: Разсъждавам примитивно от позицията на депутатско кюфте.

  http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/21/2993541_citat_na_denia_razsujdavam_primitivno_ot_poziciiata_na/

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  "Никой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)." Данаил Кирилов
  Ето това са истински fake news :)
  Особено след фразата "Ти си го избра" ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Не му се връзвайте на тоя. Той е просто наемник, кукла на конци без собствено мнение. цецка цачева с панталони. Сложили са го да изгори като бушон ако от Европа нещо ни разкритикуват. След няколко години отново ще е абсолютно никой и ще говори само пред жена си.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  По думите му това няма да е мега структура, тъй като не се предвижда увеличение на работния състав спрямо този, който имат в момента институциите, които ще попаднат във въпросния антикорупционен орган."

  Мега структурата не се определя отброя на служителите , а от броя на СЪСТАВНИТЕ звена и институции , които се ликвидират , за да се състави ЕДНО , което да се занимава с безброй задачи , изпълнявани от предишните . Такива примери имаме от така наречените мега министерства , каквото меше това на икономиката . Резултата - икономиката ни си остана както си беше - на последно място в Европа . Надежди като на сега предвиждания орган за борба на корупцията по високите етажи , се възлагаха и на Бор кор. Институция , создадено по чужд терк , от чужди експерти . Резултата - кръгла нула . Сега същият ще бъде сигурно в основата на новата надежда . И резултата ще бъде сигурно различен - две нули . А се знае постулата , че две е повече от едно . Но не и втоя случай . Тъй като Кирилов ясно заявява - служителите и работещите в новия орган НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ. В смисъл - ще са си същите . Е в такива случай хората си спомнят за Илия , който се преоблякъл .

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Предвижда се начело на структурата да бъде комисия от не повече от 5 души. Трима от тях ще са от квотата на Народното събрание, а по един ще посочат президентът и премиерът. Това се прави, за да няма концентрация на властта в едно лице."

  От това което изтече по масмедиите , се подразбира , че мераците на инициаторите за подобен орган , са почерпени повече от филмови продукции , отколкото от подровни анализи на съществуващия проблем ,подлежащ на масово унищожение . Такава продукция третираше американския проблем с със забраната на алкохолното производство някъде през тридесетте години по-миналия век . Когато за борбата с контрабандата бил създадена структура на така наречените Недосегаемите . С огромни пълномощия и права . Е , на кина - като на кино . Недосегаемите останаха недосегаеми и свършиха работа - скапака контрабандата, напълниха бюджета и опандизиха босовете на корупцията . Сценария вече го има , остава управата да си подбере актьорите . Е да чака два- три милиарда допълнителни приходи . Не от входни билети , разбира се .

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#18] от "event_horizon":

  Така е, но или е много глупав, или е лошо инструктиран или без да иска казва истини от типа, че се чуди/чудят ка да "угодят".
  Направо малоумно изказване - че нали ако въобще такова лице като него и другите депутати са на тези места и с тези заплати и правомощия, то е по една единствена причина, да "угодят", ако думата въобще е подходяща, на колкото може повече данъкоплатци.
  Иначе да хваща гората и да си търси място под слънцето, а не да се държи като дебил.

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Марионетката или куклата на конци е една от разновидностите кукли за куклен театър, задвижвана с конци. Често марионетка се използва в преносно значение.
  Истината е, че сред политиците има много такива, но успяват да изкажат нещата някак си леко, тънко, префинено. А този дразни.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Една проста сметка.
  От 25 членове на ВСС, 11 се избират от парламента (т.е. от политиците), а трима влизат по право (т.е. също политически назначени личности)....
  Без да се интересуваме как се избират другите, можем спокойно да кажем, че мозинството във ВСС се избира от политиците. С други думи ВСС е политически подчинен на управляващите.......
  Е, не чакайте честност, безпристрастност и справедливост от този съвет! Неговата зависимост е заложена още в закона за неговия избор.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  .... Духа е друг - че депутатите за това имат квота, за да гарантират, че във ВСС ще попаднат наистина качествени хора с визия за реформа и просперитет на законовия ред в държавата....
  —цитат от коментар 15 на Putarak


  Ъ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 671 Неутрално

  То, по тази логика не трябва и електоратът да се намесва в избора на депутати.
  Направо Баце, Корни , Агата , Валерката да посочват с пръст и готово. То, не че не така до голяма степен , ама е малко нагло да си признаваш.

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  Данаил Кирилов излъчва посредстве.ос Как е възможно да е председател на правната комисия?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Този олигофрен пак взе думата. Как няма да се месят, като избирате разни корумпирани послушковци, които винаги решават така, както им казват тези, дето са ги избрали. Изобщо не трябва да има парламентарна квота.

 28. 28 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#7] от "pulchinela":А съдиите да не се бъркат в избора на парламента за тяхната си квота. Панимаеш?
  —цитат от коментар 8 на Иван Иванов


  Иронията ти с панимаеш е неуместна и изтъркана. Но ти си знаеш. Не знам кои съдии се бъркат в избора в народното събрание, явно си вътре в нещата. Но трябва не съдиите, а прокурорите да не се бъркат в избора на парламента за съдии. Панимайш? - казвам го, за да ме разбереш, не защото обичам руския.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK