Жалба срещу изборите за съдебния съвет показа дупки в закона

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обжалва избора на членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, като по този начин поиска да се провери електронната система за гласуване,

© Юлия Лазарова

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обжалва избора на членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, като по този начин поиска да се провери електронната система за гласуване,Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди днес няколко въпроса, свързани с подадената жалба от бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов срещу избора на членове на новия ВСС от съдийската квота. Как да се излъчат членовете на смесения съдебен състав, който ще я разгледа; кой ще я администрира; къде и как да бъде изпратена; по кой ред ще се гледа делото бяха въпросите - тема на дебат сред кадровците.


В крайна сметка колегията единодушно реши само да изпрати жалбата на председателите на двете върховни съдилища. Лалов атакува избора заради съмненията в електронната система за гласуване.


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обясни днес, че се е срещал с шефа на другия върховен съд - Георги Колев, за обсъждане на тази нова в закона процедура.
Според промените в Закона за съдебната власт решенията на избирателната комисия, с които се обявява резултатът от избора, се обжалват в 7-дневен срок от обявяването им, като жалбата се подава от съответната колегия на ВСС, която в тридневен срок изпраща цялата преписка на съдебния състав. В друга разпоредба на закона се казва, че жалбите се разглеждат от състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС, определени на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение.


Според Панов колегията единствено следва да препрати жалбата, но не е в нейно правомощие да решава по кой ред ще се гледа делото. Освен това тя трябва да се администрира от ВКС, понеже повечето съдии в смесения състав са от този съд. Добави и че от случайното разпределение на делото ще бъдат изключени магистратите, участвали в процедурата за избор като кандидати или членове на комисии.


Председателят на ВАС Георги Колев призова и останалите от съвета да се изкажат по поставените от него въпроси, защото в закона имало сериозни празноти. "Къде и как ще бъдат избрани членовете на състава - във ВКС, във ВАС или във ВСС? Как ще бъде определен докладчикът, необходимо ли е въобще да има такъв. По кой ред ще се гледа делото - по ГПК, по АПК или по Изборния кодекс? Искам да чуя вашите становища", попита той, цитиран от "Правен свят".


Панов заяви, че двете върховни съдилища имат смесени състави по тълкувателни дела и при спорове за подсъдност и по аналогия може да се приложи тази процедура. Той не бе съгласен с възможността ВСС да формира съдебния състав, който ще разглежда делото, защото съветът не е правораздавателен орган. Предложи председателят на състава да бъде избиран по старшинство от определените на случаен принцип съдии.


Юлия Ковачева предложи жалбата да бъде изпратена на двамата председатели, които да издадат разпореждане за образуване на делото. Тя заяви, че за всичко друго компетентни са съдиите. "Ние няма как да даваме указания и да разписваме правила по отношение на съдебния състав", заяви тя и допълни, че съдиите ще преценят кого да включат и изключат от състава по делото, а съветът не може да определя по кой ред ще се гледа делото.


Калин Калпакчиев заяви, че единственото, което може да направи колегията, е да препрати жалбата. По думите му друго мнение от колегията е някаква форма на влияние върху съдебния състав.


Галя Георгиева пък предложи съставът да се избере във ВСС, за да имало по-голяма публичност и прозрачност, въпреки че това е орган по управление и няма компетентност да правораздава и определя съдебни състави. Другият ѝ аргумент беше, че в двете върховни съдилища няма специален модул за случаен избор, с който да бъдат посочени съдиите, които ще гледат делото.


По думите ѝ имената на съдиите, които ще участват в състава, трябва да се изтеглят като листчета от Панов и Колев. Председателят на ВКС ѝ отговори с цитат от закона, според който случайният избор трябва да е чрез електронна система и това изключва купи, шапки или други начини са събиране на листчета с имена за теглене.


Соня Найденова и Галина Карагьозова заявиха, че съветът не може да направи нищо друго, освен да препрати жалбата на двамата председатели.


Според Светла Петкова този смесен съдебен състав е трябвало отдавна да бъде формиран, за да е в готовност да разгледа евентуални жалби, както и въпроси по допустимостта на кандидатите. По думите ѝ жалбата не трябва да се изпраща на двамата председатели, а на състава, когато бъде формиран. Тя заяви, че няма нужда от повече обсъждане, а двете съдилища трябва незабавно да изберат такъв състав.


"Това желаех да чуя. Във всяко от съдилищата ще бъдат определени съдии, които да влязат в състава, който ще реши по кой ред да гледа делото", каза за финал Георги Колев.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Смешниците са навсякъде по върховете на управлението в България. Депутатите, самите некадърни, създават некадърни текстове. ВСС не иска да изтърве контрола и сътворява глупости.
  "Това исках да чуя..." :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Дали един път ще са на едно мнение?

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Ми не става само с обвързаности, трябва и акъл, а той и моралът са ярък дефицит за ВСС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK