Автошколите и инструкторите настояха с протест изпитите за книжка да не се провеждат в държавни автомобили

Снимка: архив

© Цветелина Николаева, Капитал

Снимка: архивПредставители на автошколите и автоинструкторите излязоха на протест в София, като се обявиха против изпитите за книжка да се провеждат в държавни автомобили. В недоволството, което премина под мотото "Ние не сме корумпирани", се включиха над 200 коли. Целта на протеста беше да се потърси диалог с транспортното министерство, което предложи промени в провеждането на изпитите след скандалите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщава БНР.


На 8 юни бяха извършени арести и обиски в агенцията заради продажба на книжки. Сред задържаните имаше и двама собственици на автошколи, но на тях не бяха повдигнати обвинения. Те са привлечени като свидетели. Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите заедно с техни хора в ДАИ са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира.


Според протестиращите те са най-големите потърпевши от случващото се в автомобилната администрация. Твърденията им са, че корупция при обучението на кандидат-шофьорите няма. Представителите на автошколите и автоинструкторите са на мнение, че провеждането на изпитите в държавни автомобили няма да пресече корупцията, а ще се отрази на самите учебни центрове, тъй като ще им се наложи да закупят същите коли. Причината - няма как за 32 учебни часа да се реагира адекватно в превозно средство, различно от това, в което си се учил.
"Трябва да се засили контролът от автомобилната администрация и служителите ѝ да започнат да работят както трябва. Това е нещото, което ще спре продаването на шофьорски книжки", заяви пред БНТ автоинструкторът Юрослав Йорданов.


"Инструкторите пари не взимат. Ако някой взима, това са изпитващите. Те са си направили такива схеми, че ако курсистът не си плати, те ще го скъсат", добави пред БНР автоинструкторът Калин Вълов.


Представителите на бранша допълниха, че ще изразят исканията си в писмена позиция до всички институции, които могат да вземат отношение по казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK