Боян Петров: Пулсът вече се успокои, готови сме да поемем нагоре

Снегът започна да ни вали още от лагера Конкордия (4550м)

© Боян Петров

Снегът започна да ни вали още от лагера Конкордия (4550м)Българският алпинист Боян Петров вече са намира в лагер 1 под Гашербурм II. Това е вторият му опит да изкачи върха като част от проекта му "Българин на 14х8000", с което иска да влезе сред двайсетте алпинисти, успели да изкачат и 14-те най-високи върха на планетата без кислород. Този път той е в компанията на Слави Несторов, с когото ще атакуват пакистанския исполин. През 2009 г. Петров се наложи да се върне на 40 м под върха поради липса на въже и партньор.


Ето първата част от дневника на алпиниста преди достигането до лагер 1:


В серия от репортажи в следващите около 30 дни ще ви запознавам с напредъка, успехите и проблемите, с които ще се сблъскаме заедно със Слави Несторов по време на експедицията ни за изкачването на тринадесетия по височина връх в света - Гашербрум II (8035м) в Пакистан.
Част 1. След като успяхме да прелетим разстоянието от София, през Истанбул и Исламабад, прескочихме жегите в низините и за около 24 часа се озовахме в северните части на Пакистан в живописното планинско градче Скарду. Запознахме се с останалите членове на експедицията ни - поляците Яцек, Марчин и Марек. Само един ден ни отне да купим всичко липсващо, да наредим целия си багаж в 11 товара по 25 кг, да хапнем диня и череши за последно, да погалим една жертвена коза (традиция преди всяка експедиция) и да разгледаме Музея на италианците, изграден по случай 50-годишнината от първото изкачване на К2.


В продължение на 7 дни изминахме пеша малко над 100 км като се изкачихме от 3000 на 5050 метра височина. Керванът ни от 35 носачи и 12 мулета премина през прахоляка на първите три дни, постепенно напуснахме зелените оазиси, преминахме през живописни скални откоси и опряхме в челото на ледника Балторо.

Началото на трекинга по ледника Балторо преминава през прашни и почти лишени от растителност склонове.

© Боян Петров

Началото на трекинга по ледника Балторо преминава през прашни и почти лишени от растителност склонове.


По традиция, един ден починахме в лагера Пайю (3470 м), където носачите си изпекоха тестени питки (чапати), с които щяха да се хранят през следващите 4-5 дни. Нагоре продължихме по Балторо, като с многобройни серпентини, изкачвания и слизания напредвахме по маршрута, а гледките ни ставаха все по-снежни и ледени. Дневните преходи от 11 до 20 километра ни отнемаха между 5 и 8 часа. Организмът ни постепенно се адаптираше към височината и се подготвяше за дългия престой над 5 хил. метра.
Носачи пекат чапати в лагера Пайю (3470 м).

© Боян Петров

Носачи пекат чапати в лагера Пайю (3470 м).


По време на трека до базовия лагер Слави стана известен сред носачите като лекар и всеки ден се намираха по двама трима, които му показваха рани, главобол, навяхвания, зъбобол и искаха помощ. На един от лагерите поискаха дори помощ за надуто от трева муле, което Слави успя да възстанови с инжекция.
Слави оказа помощ на над 10 носача с различни проблеми.

© Боян Петров

Слави оказа помощ на над 10 носача с различни проблеми.


Въпреки че за седми път изминавах този забележителен трекинг, пак се удивих на суровостта и голотата на каракорумската природа. Последствията от промените в климата бяха очевидни навсякъде.
Със сателитен телефон може да предадеш информация от всяка точка, дори и в най-затънтените краища на големите планини.

© Боян Петров

Със сателитен телефон може да предадеш информация от всяка точка, дори и в най-затънтените краища на големите планини.


За последните само 16 години бях станал свидетел как страничните ледници над 4 хил. метра постепенно бяха отстъпили значително от предишните си размери, а дебелината им видимо се беше стопила.
Гашербрум IV (7925 м) е един от най-красивите върхове във веригата на Гашербрум.

© Боян Петров

Гашербрум IV (7925 м) е един от най-красивите върхове във веригата на Гашербрум.


За една седмица ходене времето се промени няколко пъти, като преминахме през облаци, вятър, силно слънце и сняг в последните дни. На 21.06., в първия ден от лятото, стигнахме до базовия лагер под Гашербрум I и Гашербрум II на височина 5050 м. Сняг и температури под нулата бяха обещаващо начало за сезона на изкачванията.


В лагера вече имаше две експедиции, които действаха към Гашербрум I и Гашербрум IV. Разположихме палатките, столовата и кухнята на същото място, където през 2009 г. бяхме заедно с Дойчин Боянов, Николай Петков и Николай Вълков.

Първата сутрин в базовия лагер ни посрещна с 20см нов сняг.

© Боян Петров

Първата сутрин в базовия лагер ни посрещна с 20см нов сняг.


Тогава основната ни цел беше първо българско изкачване на Гашербрум I (8068 м), което успешно реализирахме на 26 юли 2009 г.
Прегледът и подреждането на храната, екипировката и инвентара в базовия лагер отнема поне половин ден.

© Боян Петров

Прегледът и подреждането на храната, екипировката и инвентара в базовия лагер отнема поне половин ден.


След като починахме два дни, главоболът изчезна, пулсът започна да се успокоява и вече сме готови да поемем нагоре. Утре към 3:30 ч. сутринта ще започнем изкачването към лагер 1 на 5900 м. Засега всичко в експедицията ни се развива по план, условията в планината изглеждат благоприятни, така че очаквайте следващите новини;)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "... което иска да влезе сред двайсетте алпинисти, успели да изкачат и 14-те най-високи върха на планетата."

  Има 38 потвърдени "притежатели" на "хималайската корона", коригирайте си текста.

 2. 2 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Ако хапне някоя и друга мръвка може да не го боли главата :)

 3. 3 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Имам въпрос: и аз имам скъпи хобита, но си ги плащам сама. Ако на момчето спонсори му плащат, добре. Но ако му плаща държавата, не съм съгласна!

  Мърфи е оптимист!
 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Статия със снимки на всичките 14 осемхилядници:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eight-thousander #Climbers_with_verified_ascents_of_all_14_eight-thousanders

  Така на снимка май най-красиво изглеждат Лхотце, Нанга Парбат и Анапурна. Но всеки връх си има своя красота, разбира се.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#3] от "султана глаушева":
  Бабо Султано, сега не е като по твоето време, когато държавата плащаше такива експедиции, за да демонстрираме благотворното влияние на социализма върх,у спорта и в частност върух алпинизма. Не виждаш ли марките по екипировката му и пр. И накрая: преизчисли колко такива експедиции ни струва КТБ. По моята груба преценка около 35 000 експедиции. С това съгласна ли си? Или Партията ти казва да не мислиш за това.

 6. 6 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "cases":

  Може би става въпрос за тези покорили всички осемхилядника без кислород. Там цифрата е доста по спорна, защото има съмнения или липса на доказателства за доста претендиращи.

 7. 7 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "султана глаушева":Бабо Султано, сега не е като по твоето време, когато държавата плащаше такива експедиции, за да демонстрираме благотворното влияние на социализма върх,у спорта и в частност върух алпинизма. Не виждаш ли марките по екипировката му и пр. И накрая: преизчисли колко такива експедиции ни струва КТБ. По моята груба преценка около 35 000 експедиции. С това съгласна ли си? Или Партията ти казва да не мислиш за това.
  —цитат от коментар 5 на авторът


  Ми тогава можем да изпратим 35000 човека да се мандахерцат по баирите.Ше ни пишат в Гинес!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 8. 8 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "cases":

  След справка, написаното в статията е правилно, защото досега само 18 са покорили 14те върха без кислород.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Това, което прави Боян, а и колегата му веган, Скатов, е нещо, което душиците, които използват времето си за по-велики нещица, никога няма да разберат, да осъзнаят, да се докоснат поне до знанията, с които разполагат, придобиват, разпространяват. За разбиране е трудно, но само понякога и не само, че планините изграждат, раждат хора, не само, че средата, гледката, въздухът ТАМ са други, не само, че "високото започва от ниското", не само и заради това, че изпълняваш целите си, с усилия, непосилни за повечето хора, а заради "ниското" - явно то е виновно, че гледката към "високото" е трудна. Успех на Боян!!!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пожелавам успех на Боян и компания. Също така му пожелавам по-малко коментатори като първите трима. Все пак не е лошо първо да се поразходят из някоя планина и после да коментират.

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Весело

  Който имa върхове дa си ги изкaчвa

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Успех на Боян и партньора му и безопасно прибиране в базовия лагер след покоряването...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  Успех на Боян и успешно прибиране на родна земя.

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Свободата, Санчо, е на върха... не само на копието, но и на планината, т. е. свободата/ победата трябва да се извоюва. Свободата - в различни измерения, в т. ч. и свободата на мечтите.
  Затова съм сред многото фенове на Боян Петров - защото той не се сражава с неговите вятърни мелници, а с пресметнат риск поема към всеки свой връх. За пореден път доказва, че силата на духа може да победи тялото и физическите болки.
  Успех!!!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Успех на Боян и да се прибере жив и здрав.

 16. 16 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Успех, Бояне!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дано вторият опит на Боян Петров да изкачи Гашербурм II да е успешен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Успех на тези хора дръзнали да преодолеят предизвикателствата на природата.

  Жалко за онези форумни мислители принизяващи такъв подвиг на духа до самолетна разходка на квартален отбор с правителствен самолет.

 19. 19 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1118 Весело

  Който имa върхове дa си ги изкaчвa
  —цитат от коментар 11 на xali


  Ксали, пожелавам ти твоите върхове да имаш кой да ги изкачва и да не ги изкачваш сама :-)

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  Винаги съм се възхищавал не само на способността на някои хора да се качат там, където аз не бих могъл, но и да намерят начин да финансират начинанието си, което не е никак лесно.

  Еретик
 21. 21 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пожелавам успех на Боян и компания. Също така му пожелавам по-малко коментатори като първите трима. Все пак не е лошо първо да се поразходят из някоя планина и после да коментират.
  —цитат от коментар 10 на petarmoskov


  Отворко, какъв ти е проблема с мен, че ме цитираш?!
  И ще си мерим планините ли?! Да не се окаже, че съм ходил повече от теб?!

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#9] от "ЗаНи3А":

  Не случайно в нашия край (Стара планина) казват, че Балкана ражда герои, а полето - тикви.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":
  Намирането на пари може би е толкова трудно, колкото да се изкачиш. Но служителите на фирмите, които финансират Боян печелят много от срещите с него.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK