Следователят Петьо Петров - Пепи Еврото, имал право да напусне по свое желание съдебната система

Бившият следовател Петьо Петров

© Красимир Юскеселиев

Бившият следовател Петьо ПетровПетчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно се произнесе, че следователят Петьо Петров напуска съдебната система след подадена от него оставка, независимо че е имало предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него, когато е подал молбата за напускане.


Предисторията на казуса с прочутия следовател с красноречивия прякор , който дори беше шеф на Столичното следствие и му бяха възлагани от прокуратурата за разследване дела с най-голям обществен интерес като това за КТБ, е богата. Той подаде оставка от съдебната система точно когато срещу него беше предложено дисциплинарно производство през 2015 г. от министъра на правосъдието Христо Иванов.


Поводът за дисциплинарното производство беше решение на Върховния касационен съд (ВКС) по делото "Цонев, Сантиров, Попов", в което съдът каза, че основният свидетел Петьо Петров е извършил престъпление – провокация към подкуп. Прокуратурата обаче не предприе нищо и изчака да изтече давността за наказателно преследване срещу него. Мнозинството на ВСС отказа да образува дисциплинарно прозиводство, а главният прокурор Сотир Цацаров предложи молбата на следователя за напускане по негово собствено желание да бъде уважена от Висшия съдебен съвет. Така Пепи Еврото се отърва и от дисципнлирано наказание, и от наказателно преследване и напусна съдебната система с полагаемите му се 17 заплати.
По-късно правосъдният министър заведе дело във ВАС срещу решението на ВСС за освобождаването на следователя и тричленният състав отсъди, че правото е на страната на министъра и отмени отказа на ВСС да преследва дисциплинарно Петров. Тричленнният състав отмени и оставката на следователя с мотив, че ВСС е трябвало да изчака съдът да се произнесе по първото дело.


Делото стигна до петчленен състав на ВАС, и тогава стана ясно, че съставът е бил формиран в противоречия с правилата за случайния избор.


Новият петчленен състав с днешния си акт, отменяйки решението на Тричлениня състав, казва окончателно, че Петров може да напусне съдебната система независимо от всичко сторено от него и ВСС досега.


Петчленният състав се мотивира с решението на Конституционния съд (Решение № 1 от 2017 г.) с което е обявен за противоконституционен текстът от Закона за съдебната власт, който гласеше, че магистрат не може да напусне съдебната система при наличието на висящо дисциплинарно производство. А съгласно чл. 151, ал. 2 от Конституцията, обявеният за противоконституционен акт не се прилага от деня на влизането на решението в сила. Това означава , че съответният текст престава да бъде нормативен регулатор /.../ докато законодателният орган не се произнесе с последваща норма, която да я отмени. От друга страна, съгласно разпоредби в ГПК и в АПК, съдът бил длъжен да вземе предвид и фактите, които са настъпили след предявяване на иска, ако са значение за спора.
Така решението на КС стана основание за решаване на спор, , въпреки че спорът е възникнал по-рано.


Решението е взето от съдиите Милка Панчева - председател на петчленния състав, Димана Йосифова - докладчик, Румяна Папазова, Сибила Димова и Георги Георгиев.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Делото стигна до петчленен състав на ВАС, и тогава стана ясно, че съставът е бил формиран в противоречия с правилата за случайния избор."

  Това ако е вярно хвърля голямо съмнение върху решението на съда.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пепи има вид на мноо честен и свестен човек.Дано да го не урочасам.

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Пепи има достатъчно евро явно за да си почива вече.
  А другото как беше - Гарван гарвану...

 4. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  " Прокуратурата обаче не предприе нищо и изчака да изтече давността за наказателно преследване срещу него. Мнозинството на ВСС отказа да образува дисциплинарно прозиводство, а главният прокурор Сотир Цацаров предложи молбата на следователя за напускане по негово собствено желание да бъде уважена от Висшия съдебен съвет"

  Приятелят на мнозинството във ВСС и главния прокурор

 5. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Весело

  Вече е напуснал. Значи може парламента да го постави във ВСС.

  подпис
 6. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2649 Весело

  Този следовател е избран само, защото физиономията му обърква заподозрените. Те си мислят, че им е съучастник, а то се оказва следовател. Щатен агент под прикритие.

  подпис
 7. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  ъйц... леко изръсихме матряла с по към 5 хилки/ агнешка главичка... браво тавариш Цацаров, вел дон

 8. 9 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1050 Гневно

  Нека резюмираме:

  1) Изпитаният и кален в битките милицейски кадър Жоро Фатмака назначава без конкурс Димана Йосифова – бивша инспекторка от ИВСС, която „провери“ и „миропомаза“ петчленките във ВАС.

  2) Същата тази госпожа някак се оказа докладчик в най-новата петчленка по делото за Петьо Еврото.

  3) Еврото е оправдан, след като делото за забавя достатъчно, за да излезе „правилното“ решение от КС.

  4) Всичко е жик-так, няма виновни, Еврото е пак герой, Жоро – и той.
  Волята на Сотирът е изпълнена на 100%, човекът-евро вече може да си отдъхне и да се подготви за лятото – моренце, слънце, тия три неща.

  В заключение: докато за шефове на ВАС се спускат такива подли и цинични гниди като Георги Колев, ще гледаме още и още такива изпълнения. Справка: новият Георги, дето го гласят за наследник на Фатмака. Името е същото – и манталитетът е същият. Той беше и човекът, който в предишната петчленка забави с близо 10 месеца делото на Еврото. Защо е било бавенето – сега вече стана ясно. Амин.

  Остава само да пожелаем успех на Еврото и в СГС, където го съдят за 100,000 лева. Да видим Главният Търбух Сотир как ще му помогне и там. Може би, като образува дисциплинарка срещу съдията по делото?...

 9. 10 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Каквото и да говорим за решението на ВАС, то е правилно и законосъобразно. Няма значение кога е постановено обжалваното решение на ВСС. От постановяване на решението на КС то е задължително. Не може да се иска отмяна, понеже решението на ВСС е постановено в противоречие с разпоредба от закона, която е обявена за противоконституционна. Така че Дневник, вземете се ограмотете малко и после пишете глупости от типа "Така решението на КС стана основание за решаване на спор, , въпреки че спорът е възникнал по-рано.". Поне логика да бяхте приложили - ВАС отменя решението на ВСС и връща въпроса за решаване на същия орган, който отново да се произнесе по искането за оставка. Как според вас ще произнесе ВСС при наличието на решение на КСРБ, че не могат да откажат да го освободят по негово желание до приключване на дисциплинарното производство, тъй като тази разпоредба на ЗСВ е противоконституционна?

 10. 11 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  17 заплатки по 3000 лв брутно колко са дръпнали от Нас!???абе вместо еврото да ги даде на Нас-държавата еврото ни ги взима и момата цацарка пак на масонски сборове и сбирки!!

  Долу рушистите и фашистите
 11. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Което и трябваше да се докаже. :)
  Хора с интегритета на Пепи Еврото са любимите на Цацаров, Г. Колев, Борисов и мнозинството на ВСС.
  Счупени са всички везни на Темида, а за превръзката и да не говоря.
  "Кажи ми кой си и ше получиш своето в съда ми..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Да направим едно разследване:
  1. ВКС в свое решение е посочил данни за извършено престъпление от общ характер от Петьо Петров, който е магистрат. Решението на ВКС е на сайта им - Решение Nr 189/03.02.2015 г. по дело 515/2014 г. (делото на Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров) - http://www.vks.bg/vks_p10_01.htm
  Явно имаме и жалба в тази посока от засегнато лице (Петър Сантиров -http://www.mediapool.bg/sadat-vss-e-tryabvalo-da-razsledva-distsiplinarno-pepi-evroto-news237219.html ) .
  2. Проверките и разследванията срещу магистрати се осъществяват от Софийска градска прокуратура, като всички материали по тези преписки и досъдебни производства минават през главния прокурор.
  3. Случаят, за който говорим, е от 2015 г. Разпределен е за решаване на прокурор Явор Димитров , който на 6 февруари 2014 г. ВСС избира за заместник административен ръководител на СГП (http://www.prb.bg/bg/sgp/prokuratura/gradski-prokuror/ ).
  4. Проверките и разследванията срещу магистрати през този период се извършват от Специализирано звено "Антикорупция" ( http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/glavniyat-prokuror-i-evrokomisaryat-po-pravosdie-o/ ).
  И на тази база да зададем реторични въпроси:
  - след като е заместник на градския прокурор, т.е. след като не е в състава на това Специализирано звено "Антикорупция" - защо прокурор Явор Димитров решава преписката по същество;
  - кой му е разпределил преписката, за да я реши по същество;
  - главният прокурор ли му я е разпределил чрез градския прокурор!!!
  ИЗВОД: изискайте постановлението за отказ по реда на Закона за достъп до обществена информация, за да се види на какво основание е отказано да се образува досъдебно производство и кога точно е станало това.
  Сигурен съм, че целта е била да има отказ на ръба на изтичането на погасителната давност за наказателно преследване. А след като е обжалван отказът и е отменен - мачът вече е бил свирен, давността е била изтекла. Наздраве на печелившите. Кой е нарушил случайното разпределение? Във връзка с произнасянето по това постановление имаме ли извършено престъпление от друг(и) магистрат(и). Може ли да ги посочим отдолу-нагоре, според настоящото "разследване"!

 13. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Извън всякакви юридически витиеватости за нас, обикновените граждани и данъкоплатци въпросът не е как това лице ще напусне съдебната система.
  Въпросът е как въобще е бил там.

 14. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Всички имаме права, но някои имат повече.

 15. 16 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#13] от "hammurabi":

  БРАВО!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK