България не покрива минималните стандарти за спиране трафика на хора, обяви Вашингтон

България не покрива минималните стандарти за спиране трафика на хора, обяви Вашингтон

© Юлия ЛазароваБългарското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но прави значителни усилия в тази насока, се казва в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на този проблем, съобщава БТА.


Американското външнополитическо ведомство отбелязва усилията, положени от българските власти през отчетния период, включително разследването на повече случаи с трафик на хора с цел трудова експлоатация, оказването на подкрепа на жертви на трафик, приемането на национална стратегия за борба с тези престъпления за периода 2017-2021 г. и действията на правоохранителните органи срещу държавни служители и полицаи, станали съучастници в схеми за трафик на хора.


Въпреки това правителството не демонстрира по-големи усилия, в сравнение с предишния отчетен период, казва Държавният департамент. Въпреки че общият брой разследвания и съдебни преследвания срещу трафикантите отчита леко повишение, съдилищата са осъдили по-малко трафиканти и са издали условни присъди за повечето от признатите за виновни. Капацитетът на правителството да осигури подслон и да предостави специализирани услуги на жертвите остава малък, предвид установения брой на пострадалите от това престъпление, допълва ведомството.
Тъй като правителството е отделило достатъчно ресурси за план, който, ако бъде приложен, би бил достатъчен за покриване на минималните стандарти, България няма да бъде понижена в Група 3, както би следвало по силата на Закона за защита на жертвите на трафик, а ще остане в списъка за наблюдение към Група 2 за трета поредна година, се казва в доклада, публикуван на уебсайта на Държавния департамент.


Към страната ни се отправят няколко препоръки, включително да положи повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти, особено в областта на трафика на хора с цел трудова експлоатация, да дава ефективни присъди в затвора на признатите за виновни лица и да оказва повече помощ на жени и деца, станали жертви на трафик.


България е източник и в по-малка степен транзитна страна и крайна дестинация за мъже, жени и деца, жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация. Български жени и деца са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в страната, в Европа и Близкия изток. Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите.


Български деца и възрастни са принуждавани да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Словения, Швеция и Обединеното кралство. Румънски момичета стават жертви на секстрафик в България. Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, казва Държавният департамент в заключение в частта си за България.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 904 Весело

  Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, казва Държавният департамент в заключение в частта си за България...


  Баце ще ви еве мамата...Каква корупция в правителството бе?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 632 Любопитно

  Тръмпи, вервам ти! Ама моля те дай малко фрий ноу-хау като как се оправяш с тия проблеми по южната си граница?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Нема Шенген !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 711 Любопитно


  България не покрива минималните стандарти за спиране трафика на хора, обяви Вашингтон

  Как така? Имаме ограда на два, че даже и на един ред - и то телена! По цялата граница с изключение на местата където я няма. Как може Вашингтон да обявява такива неща за нас?

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Е какво очаквате в страната на мафията, където съдебната система е просто някакво параванче с табелка

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  България не покрива минималните стандарти за спиране трафика на хора, обяви Вашингтон
  ==============================================================
  Вашингтон в качеството си на какво или на какъв обявява такива работи за суверенна страна? Или не сме съвсем суверенна, щом сме на пряк отчет по стандартите на Държавния департамент? Това някои истински велики атланти(ци) с български имена като ....му казват "либерална демокрация".

 8. 8 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  То само тези ли минимални стандарти не покрива.
  Я да се появи сега слеващия папагал за ресора, да обясни, както Горанов, че ще се прави анализ на нещо, което не се случва в територията.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  опс... дилърчето на Марийка Капон нещо се изпокатастрофирвало, м... барабар с прокуратурката... ъгейн

  "...Пламен Темелков, кмет на септемврийското село Семчиново, област Пазарджик, е арестуван тази сутрин, заедно с още шестима души, в изпълнение на европейска заповед за арест, научи ДАРИК от свои източници. Заповедта е издадена от Испания, а според текста Темелков е разследван за трафик на хора и сводничество.

  Пламен Темелков е първи мандат на поста. През 2015 г. бе издигнат от Единната народна партия и спечели местните избори. Последваха протести, в които се включиха стотици местни хора. Те поискаха проверка на резултатите от вота. Чуха се твърдения за платени гласове, като бе посочена и тарифа – 30 лева. Така бе предизвикана прокурорска проверка на имотното му състояние, която обаче не установи нищо и не се стигна до касиране на изборите."

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-kmet-za-trafik-na-hora-i-svodnichestvo-2033210

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  "Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, казва Държавният департамент в заключение в частта си за България."

  кой бе, в Барисов 3 корупция... НИКОГАШ!!!!

 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора"

  Поне това което видях при село Резово на турско-българската граница, може нелегално да се премине от Турция в България. Българска гранична полиция контролира пьтищата оттам кьм Царево , ако каналджията ги натовари в ТИР примерно. В Германия, преди да влезе Чехия в ЕС, имаше в горичката , която беше граница между Чехия и Германия, камери реагиращи на движение и така ги хващаха нелегалните бежанци, през 1996 г.

  "Български деца и възрастни са принуждавани да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Словения, Швеция и Обединеното кралство. Румънски момичета стават жертви на секстрафик в България."

  В публичният дом 1/4 от проституращите са български циганки. С един приятел бяхме там и той преспа с нея, след това тя беше недоволна от него, прекалено малък му бил и не била задоволена. С нас двамата едновременно не искаше, затова го чаках пред вратата, след думите и се отказах да имам нещо обшо с нея.

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "Български жени и деца са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в страната, в Европа и Близкия изток"
  Голям брой от проститутките в Западна Европа идват от България, това не е случайно. Освен мизерното заплащане и ниският стандарт на живот тук, влияние оказва и абсолютната незаинтересованост на властите в България за съдбата на нейните граждани.

 13. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Голям брой от проститутките в Западна Европа идват от България, това не е случайно. Освен мизерното заплащане и ниският стандарт на живот тук, влияние оказва и абсолютната незаинтересованост на властите в България за съдбата на нейните граждани.
  —цитат от коментар 12 на proza


  В България съм "изневерявал" на германката само веднъж с българска проститутка в Стара Загора. Платих и 50 лв, преди 12 години беше си сума. Тя е била досега на "работа" в Италия и завръщайки се в България имаше много клиенти. Поради огромното чакане за среща с нея, близо 4 часа, нямах желание да предприема нещо с нея, само се обарвахме голи и си поговорихме надълго и широко. И баща ми почна да звъни, къде съм бил, така че трябваше бързо да се върна вкъщи. Той ме издържаше с пари в началото, за да мога да остана в Западна Европа, след това му платих част от парите, 1/4 от цялата сума. Не ми е искал досега всичкото, но и му пращам телевизори, блюрей плеъри безплатно.

  При правителството на БСП в България беше много зле ситуацията в България. Но пък пенсионерите бяха доста добре, с пенсия по-висока от средното заплащане тогава. През 1996 г. при хиперинфлацията при БСП в България, една проститутка струваше 4.000 тогавашни лева, около 4€ сега. Бяха предимно възрастни, на над 40 години. С пазарджилийци обиколихме тогава София. Аз бях доста срамежлив навремето, но те и по-късно други ме промениха.

  Es muß Geld fließen!
 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "В България съм "изневерявал" на германката само веднъж"

  това е истина, затова пък е различно в Германия или Испания.

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  САЩ откъде имат ноу-хау за трафика на хора, та дават оценки за държавата, през която са минали най-малко емигранти на път за Европа? Гърция и Италия покриват ли минималните стандарти за спиране трафика на хора?

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  САЩ откъде имат ноу-хау за трафика на хора, та дават оценки за държавата, през която са минали най-малко емигранти на път за Европа? Гърция и Италия покриват ли минималните стандарти за спиране трафика на хора?
  —цитат от коментар 15 на vankata1


  В момента върви дело за умрелите бежанци в хладилният камион, извършено от български гражданин. "Sie schreien die ganze Zeit, Du kannst Dir gar nicht vorstellen, was hier los ist“, говори по телефона с шефа си каналджията.Според указания на афганистанският шеф трябвало да умрат и да бъдат изкарани в някоя гора в Германия.

  Колко струва бежанец в Австрия? До 150€ за наем, до 200€ месечно за самоиздръжка, до 150€ годишно за дрехи, до 200€ за учебни материали годишно. Това важи за еднолично семейство, за двулично не е малко по-ралично.

  Източник: http://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.prozessauftakt-71-fluechtlinge-starben-in-kuehlwagen-die-schlepper-hoerten-ihre-schreie.1c0f2149-fe63-4d3b-8610-65da235b92d6.html

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Не харесвам много американските власти и институци, но в случая са напълно прави да ни критикуват. Българските власти трябва да направят много повече в борбата срещу този отвратителен и мръсен бизнес!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  И какво ни интересува оценката външното министерство на САЩ, Суринам или Кения!?
  Ако външното министерство на България направи оценка на тези държави тя ще е доста по негативна от действителността в нашата родина.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":


  България не покрива минималните стандарти за спиране трафика на хора, обяви Вашингтон==============================================================Вашингтон в качеството си на какво или на какъв обявява такива работи за суверенна страна? Или не сме съвсем суверенна, щом сме на пряк отчет по стандартите на Държавния департамент? Това някои истински велики атланти(ци) с български имена като ....му казват "либерална демокрация".
  —цитат от коментар 7 на Каишков - Системен нарушител


  Елементарно Каишков - в качеството ни на просители за безвизов режим.
  Може да не ни интересуват въобще какво ще кажат зад океана и да си висим ( защо ли??) в посолствата за визи, аможе, ако покрием въпросния МИНИМАЛЕН стандарт, да ни паднат визите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK