Българската проверка установи двоен стандарт в седем продукта, продавани в Германия и у нас

Българската проверка установи двоен стандарт в седем продукта, продавани в Германия и у нас

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи разминавания в съдържанието на част от изследваните продукти, които се продават на пазарите в Западна и Източна България. Въпреки това зам. изпълнителният директор на агенцията Тодорка Янковска-Стефанова заяви за БНТ, че няма никаква опасност за здравето на хората, които ги консумират.


Тя уточни, че от изследваните 31 идентични продукта, които са купени от едни и същи хранителни вериги в Германия, Австрия и България, са засечени разминавания в състава на седем от тях. Те са в четири от петте изследвани хранителни групи. Оказва се, че единствено в месните продукти няма никаква разлика в качеството спрямо храните в Западна Европа.


В една от газираните напитки е установено, че на германския пазар тя съдържа захар и въглеродна киселина, докато на българския - фруктозо-глюкозен сироп и въглероден диоксид. В едно от маслата от млечната група има 82% съдържание на мазнини на българския пазар, докато в Германия този процент е 80. Има и разлика при количеството какао, което се съдържа в някои от шоколадовите десерти. Тук разминаванията са и в двете посоки. Един от десертите е с повече какао в България, а друг - в Германия. Едно от детските пюрета в Западна Европа пък е с повече олио от това, което се продава у нас.
"Разминаванията са в обявената на етикетите на продуктите информация. Те са в рамките на допустимото по определените от Европейския съюз норми", каза още Тодорка Янковска-Стефанова.


Тя уточни, че са направени и допълнителни изследвания, за да се види дали няма някакви измами. При месните продукти е търсено съдържание на чужд вид белтък, но не е открит такъв. В млечните продукти не е установено да има съдържание на немлечни мазнини. При безалкохолните пък няма наличие на необявени оцветители или консерванти.


Предстои резултатите от изследването да бъдат обобщени, след което земеделският министър Румен Порожанов ще ги предостави на европейския комисар за защита на потребителите.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK