Шефът на НДК за един ден: Дворецът е източван, имало е формални обществени поръчки

Борислав Велков

© Цветелина Белутова, Капитал

Борислав ВелковПредседателят на съвета на директорите на Националния дворец на културата Борислав Велков, който трябваше да замени Мирослав Боршош като директор на НДК, заяви, че културната институция е на практика във фалит, че е източвана, а ръководството ѝ е оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществени поръчки.


Велков направи твърдението публично във "Фейсбук" профила си, като заяви, че за НДК имало ясна цел - "дружеството да бъде източено по всевъзможни начини". Той упреква Боршош в управленски хаос и показва снимки от кореспонденция с Иван Беров, ръководител сектор "Електрозахранване" в НДК, който е бил в комисията, оценявала обществени поръчки. От тях се разбира, че са давани указания как да бъдат точкувани фирмите, участвали в търгове.


"Заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и културата в него е фалирала! Без визия, без бизнес план (а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини", написа Велков, който бе назначен в съвета на директорите на НДК през май тази година.
"Загубата на дружеството за 2015 г. - около 9.3 млн. лева, 2016 г. - 8.5 млн., 2017 г. - 3.4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има култура? Да, разбира се, но когато се управляват добре. Иначе са деградивен културен фактор", пише Борислав Велков. Проверка на "Дневник" в Търговския регистър показва, че за 2016 г. приходите на НДК са били 11.1 млн. лева, а разходите - 19.6 млн. лева, т.е. загубата е 8.5 млн. лева. Във финансовия отчет на дружеството обаче подробните приходни и разходни част са скрити. В регистъра липсва финансовият отчет за 2015 г.


Борислав Велков заявява, че именно Мирослав Боршош "е оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато два месеца не бяха от такова жизненоважно значение". Той има предвид обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг". Велков публикува снимки от разговор във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК. От разговора се разбира, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. Реално "Галчев инженеринг" печели поръчката със 75.51 точки, а "Главболгарстрой" получава 52.77. Макар и първоначалната максимална стойност на поръчката да е за 14 млн. лв без ДДС., само две от подадените 5 оферти спазват това изискване. "Галчев инженеринг" печели търга с оферта за 16.5 млн. лева без ДДС, като предложената от "Главболгарстрой" цена за близо 20 млн. лева без ДДС.


От снимките не се разбира кога е воден разговорът, нито от кого са давани инструкциите. Пред "Дневник" Велков каза, че е бил информиран за нередностите още преди заседанията на комисиите за обществената поръчка, а от кого са давани разпорежданията можело да се разбере по това кое е ръководството тогава. Попитан сигнализирал ли е компетентните органи, той отговори отрицателно и добави, че разпространява информацията във "Фейсбук", защото "сега е дошло времето".


Редакцията опитва да се свърже с Мирослав Боршош, но той не отговаря на мобилния си телефон. Директорът на пресцентъра на НДК също не може да бъде открита.

В публикацията си във "Фейсбук" Велков упреква директора на НДК, че са организирани продукции, чиито разходи са надвишавали в пъти възвращаемостта, че наличните пари в Двореца са предварително похарчени и дружеството "няма и стотинка отгоре", освен средствата за ремонта на сградата заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС, че е уволнявал служители "със смешни мотиви".


"Ако всичко това беше плод на некадърност, добре! Но всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия", заявява той. Според него създадените културни пространства в НДК са нещо обикновено за занаята, но това не означава, че има цялостен продукт. Дава пример, че в западните модели културата печели, за разлика от случая с НДК.


"Там културата печели, а тук културата губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите "Боршош", които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с "културата" и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича културна кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на "холивудски" хонорари във фалиралото НДК", пише още той.


Велков съобщава също, че вчера (27 юни) е имало опит дистанционно да бъде източена информация от сървъра, който е блокиран. "Днес издадох заповед да бъдат запечатани кабинетите на деловодството и юриста", казва още той.


Междувременно вчера в интервю за сайта "Медиапул" регионалният министър Лиляна Павлова, която до днес бе принципал на НДК заяви, че има увеличаващ се риск ремонтът в сградата да не приключи в срок. Заради закъсненията планираната за 26-27 октомври среща в областта "Правосъдие и вътрешен ред" ше трябва да се проведе в друга сграда. Тя упрекна Боршош, че не контролира изпълнителя на ремонта на НДК и че има незаконосъобразна дейност по отношение на обществените поръчки. Добавя, че е изискала проверките в НДК след сигнал от Съвета на директорите, че се работи без бизнес план.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Боршош го спасиха социалните мрежи, а Боце не обича много да се кара с протестната.
  Нека да видим на какво ще прилича догодина НДК и тогава да съдим.
  Колкото до обществените поръчки, ясно е че е сладко място това...

 2. 2 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бойко се осра тук. Не посмя да го махне заради предстоящото председателство, но май резултата ще е същия. Да ревизираш решение нс прекия му началник... И тая министърката...аз моментално напускам с пресконференция на която им изтипосвам далаверите...
  Мишоци, алчност, посредственост... това е политическата номенклатура днес. На ББ комунистическата закалка му личи отдалече

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  "Борислав Велков заявява, че именно Мирослав Боршош "е оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато два месеца не бяха от такова жизненоважно значение". Той има предвид обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг". Велков публикува снимки от разговор във Вайбър (Viber) с Иван Беров от НДК. От разговора се разбира, че екипът от НДК, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. Реално "Галчев инженеринг" печели поръчката със 75 точки, а "Главболгарстрой" получава 52.77."
  ===============================================
  ОСТАВКА и ЗАТВОР за ГЕРБерите

 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  Абе хора, този Мирослав Боршош на беше ли любовник на Р. Бъчварова?
  Що се чудите, защо и Баце неможе да го гътне???

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  ОСТАВКИ и по ЗАТВОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!
  Крайно време е!
  Матряле стига спа!

 6. 6 Профил на ВЕФ 206
  ВЕФ 206
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Разиграват ни тука некви сценки, та да има с какво Бойчо да се оправдава след време по телевизиите за провала на председателството. Не твърдя, че непременно ще е провал, но го правят ей така - за всеки случай.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това да даваш препоръки и да упражняваш контрол.
  Особено ако ти си този, който е натоварен да оправи всичките простотии и разтурии на предхождащите те.
  Да не забравяме, че става дума за културна институция, а в такива случаи не е много правилно да се търси само търговски интерес.

  http://clubz.bg/55587-znaem_kakvo_napravi_borshosh_s_ndk

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Чудесно, но от статията ,ако се пропусне информацията, че господинът е председател на СД , остава впечатлението, че идва отвън и сега е грозно изненадан. Та въпросът ми е къде е дремал толкова време в битността си на председател на СД.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Колкото по-голямо е безобразието в България, толкова по-малка е вероятността да бъде наказано

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 864 Любопитно

  междумилиционерската война се ужасточава със всеки изминал час ,жертвите са неизбежни

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Това тъпанарче е отрок на скандалния депутат от БКП Славчо Велков и пета колона на БКП в ГЕРБ !Ето защо кадрите трябва да се проверяват до пето коляно !Вълкът козината си мени,но нравът - не !
  Пример - Корнелия,която си спомни за седесарсото си ПРИВАТИЗАЦИОННО МИНАЛО ,защотавайки Боршош!
  Нямам нищо против него,но просто е недостойно за него да бъде обект на коментар и защита от БКП!Мисля,че трябва да излезе с позиция по въпросната защита,както и по констатациите на др.Велков!

 12. 12 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 467 Весело

  До коментар [#5] от "stenli1":

  Никаква оставка!
  В трудовата им книжка на цялото герберско воинство трябва да пише като основание за прекратяване на трудовия договор чл. 330, ал. 1 КТ - работникът или служителят е задържан за изпълнение на присъда.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  "Там културата печели, а тук културата губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите "Боршош", които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с "културата" и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича културна кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на "холивудски" хонорари във фалиралото НДК", пише още той.
  ===========================
  ОСТАВКИ и към ЗАТВОРА

 14. 14 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Жалка история. И Ваня Щерева , хукнала да го защоитава...с лайт мотива "сакън останахме без работа". Сладко местенце Ваня. Никой не е казал, че трябва да станеш филмов композитор, ама ти и певица не стана. И поетеса също.
  Борисов.. въобще живее още в соц-а. Не всички са зависими посредственяци бе баце. Не на всички можеш им затвориш устата. Фейсбук не е БНТ, да вдигнеш телефона и да прекъснеш предаването.
  И тая Лиляна ... еб... жалката история. Унижиха я публично и тя седи. И що? Що така бе Миме? Щото за друго не ставаш нали?
  Нещо ми подсказва че ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ни ще е по голям скандал и от кандидатстването ни за шеф на ООН. Ще поживеем , ше видим.

  ЕДНА ДЪРЖАВА СЕ ТЪРКАЛЯ ПО БАИРА НАДОЛУ...

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 512 Неутрално

  малее вече се чудих дали Дневник въобще ще отразят това и дали няма като с Бетина Жотева да се спести малко информация, щото участват някои от "нашите".

 17. 17 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сериозни обвинения..........във феѝсбук!
  Нова оперета, с известен сюжет!

 18. 18 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Поредното разкритие за кражбите на ГЕРБ, а още колко такива потъват в тишина ....
  Скандални неща се случват, скандални

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 19. 19 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Всичко това за "източване", "нагласени обществени поръчки" и т.н. форми на крадене вероятно е вярно.
  Проблемът обаче явно не е по същество в тези постъпки, а в това, че ГЕРБ-ерите са шунтирани от Боршош и за тях няма дял от плячката.
  За късмет на Боршош Лилито Павлова е допуснала глупостта официално да запише това в мотивите си да го уволни - Системно неизпълнение на указанията....
  И ББ-тко, като хитър играч, отмени заповедта.
  А Боршош, като умен човек, вероятно ще сподели благинките с хората на ББ-тко.

 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Тук има два въпроса. Защо е мълчал досега. И защо проговори след като му дръпнаха кокала?Изглежда назрява вътрешно партиен курупционен скандал.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всичкото червен трол строй се на баламатума!Дружно и организирано, без много, много да търсим причините да оплюем отново нашите най-големи конкуренти за властта!
  —цитат от коментар 15 на Храбър


  не е необходимо бе селски, вие се справяте перфектно и сами.
  1.премиер отменя решение на дългогодишен министър.
  2. Взема й основния обект на работа, като министър.
  3. Тя все още седи ? Що ? И в Никарагуа досега да си е била камшика?
  4. Говори се от НАП са върнали финансовите отчети щото не са подписани от принципала, тогава Т. Дончев. Когато му ги носят, оня е отказал да подпише, искал е договори, фактури , справки... Верно ли е?

  До ушите сте се осрали момчета. Странно е, че точно па вие да обуждате на червени?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Сериозни обвинения..........във феѝсбук!
  —цитат от коментар 17 на ralita68


  Да бе!
  Всеки необременен читател ще забележи как са изсмуквани из пръстите заключения нямащи нищо общо с действителността.
  Този...."борец за правдата" се появи твърде бързо, удобно и поръчково?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ако този господин, Борислав Велков, има сведения и доказателства за неправомерни и незаконни действия на Боршош в НДК, е длъжен да ги предостави на компетентните органи.
  И в качеството му на Председател на съвета на директорите на НДК(за което ние, данъкоплатците, му плащаме заплата), и като уважаващ закона гражданин.
  Ако не е предоставил тази информация подлежи на наказателно преследване!

 24. 24 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Има ли в територията нещо, което не е било източвано? Питам съвсем сериозно.

  k.stefanov
 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 432 Гневно

  Това е само повърхността на айсбергът. Помислете за всички държавни поръчки, нашите пари са хранили приятели вече трети мандат.
  БОЙКО, ОСТАВКА!!!

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1195 Весело

  Този...."борец за правдата" се появи твърде бързо, удобно и поръчково?
  —цитат от коментар 22 на Храбър


  е как така "появил", назначен си е съвсем редовно :)

 27. 27 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 656 Неутрално

  не заемам ничия страна.
  само си мисля, че те, патакламите в кражбите, далаверите, шуринайщината, тъпотията, лъжите все повече ще избуяват медийно. за което обвинявам и участници, и помагачи, и медийните ятаци.
  заради пустата стабилност никой така и не смее да пръдне, с извинение, а когато цирея заболи, чака хирургично решение от Вожд и Учител.
  оставам с впечатление, че най-лошото, което може да се случи на българската политическа каста е лош коментар във фб или дневник. на разследващи, прокуратура и съд отдавна не се надявам.
  със съжаление ще трябва да се примиря с фактите.
  в царството на глупци, умните се оказват най-големите врагове...
  ... единствената нация с народно творчество за преклонената глава и сабята...

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1375 Весело

  Баси, "натискали ги" да класират "Галчев" с оферта от 16 млн. пред "ГБС" с оферта от 20 млн.! Ако беше обратното - има скандал, но за това "натискалият" заслужава похвала ве!
  Не се ли усещате какви глупости пишете.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Ще направите обикновените ГЕРБ тролове разногледи и с разбити сърца :) Сега кои са лошите ? Как да вмъкнат темата комунизъм и Путин. Има две линии за комунизъм ..през ЛИЛА , но и през сина на С.Велков. Последната линия върви успешно вече 30 години ..ДС , някакви тайни хора , заговор на Путин ...и тн.
  Кой ,кой ..та КОЙ . За България са двама БУДА и ДОГАН. Кой да си избреем ?:)

 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  https://www.frognews.bg/obshtestvo/underground/sdelka-borshosh-bez-sad-malchi-politik-aktsii-vav-uikend.html
  Сделка: Боршош без съд, но мълчи за политик с акции във в. „Уикенд”?

  .
  Ще се сблъска ли Боршош с Радев, Цацаров и Борисов?
  Източник: БГНЕС
  Мирослав Боршош, довчерашен директор на НДК се съгласил да бъде отстранен от поста. Той обаче поставил условие да не бъде разследван от ДАНС и прокуратурата и да не бъде даден на съд. В замяна той щял да запази в тайна, на кой висш политик е бил подставено лице във вестниците „Уикенд” и „Всеки ден” в продължение на няколко години. Хора от кръга на издателите и политиката го считали за любимец на въпросния висш управленец дълго време. Става дума за притежание над 33% от акциите на „жълтите” вестници. Сделката с „Уикенд” и „Всеки ден” била осъществена с активното посредничество на Делян Пеевски, депутат от ДПС. Стане ли обществено достояние кой политик държи тези дялове, кариерата му ще бъде застрашена, а заемания висш пост – разклатен, смятат запознати със задкулисието.

  Още през 2009 г., когато ГЕРБ състави първото си правителство, собственичката на "Нова българска медийна група" Ирена Кръстева е купила най-тиражния жълт вестник или поне голям дял от него. По-късно стана ясно, че своя дял в изданието е продал само Недялко Недялков, а съдружникът му Мартин Радославов остава. Заговори се също, че парите Кръстева получила като кедит от КТБ. Веднага със „смяна на караула” в седмичника са били забранени критики и дори намек за критики към Бойко Борисов, прокуратурата, ДПС и ГЕРБ. Медийни експерти са категорични, че вече осма година за въпросните лица и партии се публикуват единствено възхваляващи ги текстове, а опонентите им биват оплювани и омаскарявани методично и брутално.

  Боршош е бил част от тази тайна завера и обещанието му да си държи езика зад зъбите го е спасило от прокурорско преследване и съд.

  9 млн. лв. от 2014 г. досега е загубата на НДК, твърди на свой ред министър Лиляна Павлова, която отговаря за председателствона на България на Ес през следващата година в София. С мотива за разхищения и хаос тя освободи Боршош.

  Самият Боршош написа във Фейсбук, че отказва да работи под натиск и неприемливи условия.

  Остава открит въпросът дали Павлова е уволнила Боршош по собствена преценка, или е изпълнила заповед на премиера Борисов. От друга страна е неясно дали Борисов и Боршош са се разбрали да спазят омертата за мълчание за собствеността на „Уикенд” и „Всеки ден” (Вече несъществащ). Не е ясно също в сделката за мълчание дали влиза и ролята, която е играла в ръководствата на двете издания Христина Емилова. Както и по чие нареждане е била въобще там.

  През 2005 г. медии съобщават, че тогавашният директор на в. "Новинар" Мирослав Боршош е сред водещите архитекти на партията, която планира да направи ген. Бойко Борисов. Другият партиен строител е шефът на предизборния щаб на генерала полк. Цветан Цветанов.

  Той и Боршош се подготвят за зам.-председатели на политическата формация на Борисов, разкриха пред "Политика" техни близки помощници.

  Преди да стане директор на в. "Новинар", Мирослав Боршош беше шеф на младежката организация на СДС до 2003 г. На този пост той бе яростен застъпник на смяната на Иван Костов с Надежда Михайлова като лидер на СДС.

  Боршош бе сред организаторите на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на генерала.

  Близоста му с Борисов проличава и при венчавката на Николай Бареков в сградата на Столична община – в кабинета на Борисов. Кум на Бареков е Боршош.

 33. 33 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "dejmos":

  Не бой се, за ГЕРБ троловете темата Путин е табу от години!
  В това отношение са същите като вас. Да си чул и нещо по въпроса от Баце?
  Да ви напомня ли мазненето му пред Москва?

 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1597 Гневно

  И баце върна Боршош, ЗАЩОТО?!
  Мого малко АКЪЛ трябва, за да си отговори човек на такъв въпрос.
  Но у нашата родина такива разсъждения можеш да си правиш на ракия, но не и при прокурора...
  Сеш'се?!!?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ясно е , че тоя полу-унгарец некой го пази. Интересно кой.
  И друго ми е смешно- преди години Станишев с шут изпрати младия мериджей-следовател-борд-директор и прочие от зам-министър г-н Пеевски - в заслужена пенсия и отдих. После трябваше да го връща обратно на работа, защото е изживял "катарзис."

  Борисов с години го подиграваше. Сега обаче май опита от собствените си г..вна.
  Баце нали беше мъжкарче, ко стана ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 36. 36 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мисля си, че НДК от десетилетия го източват, съсипват и прочие. Та даже и по соц време може би.

 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1195 Весело

  Поредното разкритие за кражбите на ГЕРБ, а още колко такива потъват в тишина ....Скандални неща се случват, скандални
  —цитат от коментар 18 на Канасубиги


  мъ той тоя на снимката е гербав :)

 38. 38 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Това тъпанарче е отрок на скандалния депутат от БКП Славчо Велков и пета колона на БКП в ГЕРБ !Ето защо кадрите трябва да се проверяват до пето коляно !Вълкът козината си мени,но нравът - не !Пример - Корнелия,която си спомни за седесарсото си ПРИВАТИЗАЦИОННО МИНАЛО ,защотавайки Боршош!Нямам нищо против него,но просто е недостойно за него да бъде обект на коментар и защита от БКП!Мисля,че трябва да излезе с позиция по въпросната защита,както и по констатациите на др.Велков!
  —цитат от коментар 11 на doroteus


  Пета колона на БКП в ГЕРБ няма - просто цялото ГЕРБ си е клонка на БКП

  Обичам да грухтя и плюскам.
 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Неутрално

  малее вече се чудих дали Дневник въобще ще отразят това и дали няма като с Бетина Жотева да се спести малко информация, щото участват някои от "нашите".
  —цитат от коментар 16 на Батков-вън


  До коментар [#16] от "Батков-вън":

  Това, което и Дневник, и БСП спестяват, досущ като въпроса на Къдринова, е позицията на Деница Златева:
  "Ремонтът на НДК е колективно решение, обяви Деница Златева
  ...
  "Ние не сме се занимавали с увеличение на капитала или възлагане на други допълнителни дейности по вече действащи обществени поръчки. Нашата основна задача беше в едно тясно сътрудничество с всички институции да финализираме допълнителни изисквания, защото обхватът на ремонта на НДК от 2016 г. е правен на базата на идеен, а не на технически проект, подчерта Деница Златева.

  По-думите ѝ, това е така, тъй като в предишното правителство на Бойко Борисов се е взело решение обществената поръчка, техническото задание, да бъде правено на базата на идеен проект.

  Тъй като технически проект не е бил правен, това наложи в рамките на три месеца и със строители, и с възложители, и с всички други институции да обсъдим и приемем необходимите допълнителни дейности. По този начин се отговаря на изискванията за провеждане на събития от председателството, обясни бившият вицепремиер за европредседателството.
  Обхватът, предложен от строителите и работната група, е по-голям, отколкото средствата, които са отпуснати, добави Златева.

  "Ако наистина има разлика между докладите на Междуведомствената работна група като обхват на дейностите и стойностите, то би трябвало сега пак Междуведомствената работна група - защото това не е еднолично решение на принципала или на изпълнителния директор, да определят при по-малките финансови средства, които са отпуснати на НДК спрямо исканите от Междуведомствената работна група какво точно да възложи - дали да правят допълнително стълбища, дали тавани, дали ВиК. Това е отговорност на всички страни по отношение на ремонта на сградата за нуждите на председателството", допълни Златева."
  https://news.bg/politics/remontat-na-ndk-e-kolektivno-reshenie-obyavi-denitsa-zlateva.html

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1715 Весело

  До коментар [#24] от "k.stefanov":

  Има!!! Лукойл - Нефтохим - Бургас, защото винаги са на загуба....
  И понеже са джентълмени, всички изявления им се вземат на доверие. А кога ще прочетем както в другата статия:
  "Лукойл" се готви да напусне българския пазар..."?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Нали никой не си въобразява, че Тиквътъ ще обясни, защо зшлеви така “любимата си министърка” ? Няма ли да накаже Павлова за своеволието да мести протежета без благословия от бащицата!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Какъв Боршош, каква Павлова? Рибата мирише откъм главата. Главата е на Д1. Тази глава разврати България, унизи я, поквари я, стъпка правосъдието, обгради се с пъпеши, тунеядци и боклуци, които през час му благодарят за ... поредната тъпотия. Така трябва да бъде натирен, че няма да го спасят и американците, и руснаците, и тъпите му поддръжници. То бива идиоти на власт, но такива боклуци идват в повече за малка България.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Весело

  "Там културата печели, а тук културата губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите "Боршош", които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с "културата" и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича културна кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на "холивудски" хонорари във фалиралото НДК", пише още той.===========================ОСТАВКИ и към ЗАТВОРА
  —цитат от коментар 13 на stenli1


  Толкова нашироко сте ни описали какви били "моделите "Боршош""!
  Сега ако успеете поименно да ни ги изброите, цена няма да имате!
  Поне три..."модела "Боршош"" ако обичате!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  Я се поинтересувай заради кого е сложен на този пост,после обвинявай ГЕРБ!

  sdg
 45. 45 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Бойко,опитват се да те клатят,брато.Вземай метлата,насмети и Лилето, и Борша,и Велковия изтърсак!

 46. 46 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#38] от "Свинчуга":

  Ако се съглася с Вашата логика, то БКП/БСП/ е разклонение на ДСБ на Костов,имайки предвид ТЕМПЕРАЕНТНАТА ПРИВАТИЗАТОРКА И ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА "ПАРТИЯТА" !

 47. 47 Профил на weatherman
  weatherman
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Някой вчера се е вбесеил, че беше директор само за няколко часа. Ако Велков беше честен човек, отдавна щеше да е показал тази кореспонденция...

 48. 48 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 217 Неутрално
 49. 49 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Колкото повече наближава председателствата, толкова ще зачестяват такива новини.
  Първите месеци - "кой да вземе парите".
  Следващите - компромати "защо той взе държавните поръчки, а не аз".
  И като дойде председателството - "защо нищо не е направено и защо се провалихме".
  Лили ще отече в канала при Руми, Искра и Цецка, а пухкавите бузки на ББ, Цацаров и Пеевски ще станат още по-пухкави от папкане.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 50. 50 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 269 Весело

  Чудесно, но от статията ,ако се пропусне информацията, че господинът е председател на СД , остава впечатлението, че идва отвън и сега е грозно изненадан. Та въпросът ми е къде е дремал толкова време в битността си на председател на СД.
  —цитат от коментар 8 на Цайко


  Хубаво е да се чете, преди да се пише. Цитат от статията: "...написа Велков, който бе назначен в съвета на директорите на НДК през май тази година."
  Никъде не е дрямал, назначен бе едва т.г. на 17 май:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/17/2972747_smenen_e_suvetut_na_direktorite_na_ndk/

  Вие не четете, но коментирате, това е ясно. Интересно къде дремят тези, които са Ви напляскали плюсове.

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  Крадеш, създаваш хаос и замиташ следите, но къде са доказателствата, г-н Велков

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Др. Боби Велков да ми посочи една-единствена ДЪРЖАВНА институция или фирма, която е ПЕЧЕЛИВША? БДЖ, Топлофикация, НЕК, БЕХ?
  В случая изобщо не симпатизирам на Боршош, но си представям колко хрантутници са били назначени на хранилка от партиите! И колко миски. Не е случайно, че ръководителите винаги са някакви политически фигури

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Спортистът - меринджей само за няколко часа направи подробен одит на НДК.
  Ега ти червените-вундеркинди!

 54. 54 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Като жител на София мога да кажа, че от няколко години в НДК има известно подобрение. Не е вече като магазин - няма сергии по етажите. Няма и реклами по фасадата, неподходящи за такава сграда.

  Като данъкоплатец мога да кажа, че лично аз съм съгласен част от моите данъци да отиват за субсидиране на НДК, така че да е в по-приличен вид - това е обичайната практика по света за сградите на културни институции.

  И все пак ми е чудно, че цялата тази подготовка на НДК се свързва точно с председателството на ЕС. Например когато това председателство се изпълняваше от Люксембург, това изобщо не промени графика на ремонтните работи в града - дори така се получи, че точно тогава разкопаха голяма част от центъра. Но сгради за различните прояви все пак се намериха. Нима в София няма друга подходяща сграда за подобни цели освен НДК? И по принцип свързването на председателството само с ремонта на НДК е все едно човек да покани хора на работна среща и после да се грижи само за почерпването, а не за същинската работа ...

  П

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#24] от "k.stefanov":Има ли в територията нещо, което не е било източвано?

  Щом крадат химическите тоалетни заедно с лайната!

 56. 56 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Този Велков защо се очудва,че НДК се източва? Той не вижда ли,че цялата държава се източва...

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  А защо трябва да вярвам на Борислав Велков. Нито съм го виждала, нито знам, какво е работил досега. Искал е мястото на Боршош, не му се получи, сега е бесен. Ако има престъпление, да го докажат и осъдят. Така, с махленски приказки, няма да стане.

 58. 58 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#50] от "stoyaniva":

  Аха, 40 дни не са му стигнали да се ориентира в обстановката, но една нощ на поста и вече му се изясниха нещата.

 59. 59 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#46] от "doroteus":

  Логиката не ви е силна страна на четирибуквието, но спокойно - важното е воля да има.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 60. 60 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  До коментар [#51] от "neut":

  "Крадеш, създаваш хаос и замиташ следите, но къде са доказателствата, г-н Велков"
  И аз мисля, че "сега му е дошло времето" този Велков да покаже докладните записки, които е написал и внесъл до принципала на дружеството и с които го информира за откритите нередности; да публикува свои заповеди, с които изисква от изп. директор /Боршош/ обяснения за икон. показатели, за липса на бизнес план и др. събрани за този месец данни. Ще излезе, че се е подготвял за смяната веднага след назначението си?
  Принципно ми е все едно кой точно от тези двамата ще е начело на НДК, но покрай жалките разправии за пари /защото става дума именно за много пари/, най-вероятно подготовката ще зацикли. Не е нормално всички ние да се срамуваме, ако Европредседателството у нас не премине нормално заради бакалски сметки.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 61. 61 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Какво лошо има НДК да бъде източван, или да прави загуби за някави си 20-25 млн за 2г? След това ще се наложи Пеевски да го купи, нали? За да спре обществото да плаща за загубите! Така де! Първо източване на входа и на изхода! После-приватизация от добрия Делян Пеевски! Защото знаете КОЙ идва след Бойко! Не е ли приватизацията и източването същност и значение на демокрацията? Онази демокрация, призната за "функционираща" такава от ДД на САЩ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK