Конституционният съд отказа да се занимава с реформата в МВР

Конституционният съд отказа да се занимава с реформата в МВР

© Цветелина Белутова, КапиталКонституционният съд отказа да се занимава с административната реформа в МВР, която е в сила от началото на февруари тази година. Въпросът стигна до КС след като беше сезиран от националния омбудсман Мая Манолова.


Със свое решение от 27 юни конституционните съдии са отхвърлили искането ѝ за установяване на противоконституционност на два параграфа от измененията в Закона за МВР. Те предвиждат, че отношенията на част от служителите в системата преминаха към Закона за държавния служител, а на други по Кодекса на труда, вместо по Закона за МВР. Това трябваше да отнеме някои от привилегиите им.


На практика обаче това създаде напрежение в системата, след като служители със средно образование, които са във ведомството по трудово правоотношение, започнаха да вземат по-високи заплати от служителите с оперативни функции.
Повече за тази част от реформата четете тук.


"Повод за искането е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР, в резултат на което в институцията се проведе дискусия с участието и на двамата зам.-министри Маринела Белева и Венцислав Катинов. Още тогава омбудсманът обяви, че ще се застъпи за отнетите вече предоставени социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в МВР", съобщи в началото на март пресцентърът на националния омбудсман.


"На практика техните правоотношения се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост", аргументира се още Манолова.


"Реформата на Румяна Бъчварова е спорна, но не е в противоречие с Конституцията". Това становище е застъпил пред съда бившият вътрешен министър Веселин Вучков, който е професор по наказателно право. Той е предоставил мнението си пред сайта defakto.bg.


"Споделям своето разбиране, че коментираните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР от есента на 2016 г. не се намират в противоречие с разпоредите на българския Основен закон, а твърденията на вносителя на искането, че обявяването на тези разпоредби за противоречащи на Конституцията ще имат за последица "укрепване на правовата държава" и "гарантиране правата на личността" не са подкрепени със съответните аргументи", коментира Вучков.


"Длъжен съм да споделя разбирането си: ако се възприеме, че предприети административни реформи, които в крайна сметка не водят до отнемане на социално-икономически права, могат да бъдат отменяни от Конституционния съд заради твърдени нарушения на положения от Преамбюла и принципа на правовата държава – това би поставило под угроза предприети реформаторски усилия", обяснява още вътрешният министър. Според него омбудсманът едва ли би могъл да оспорва всяка административна реформа, без да преценява характера на правата и свободите на гражданите и без да преценява дали става дума за непосредствена конституционна уредба.


"Струва ми се, че стимулираното чрез искането на Омбудсмана очакване при евентуална отмяна на двата параграфа автоматично да бъдат възстановени служебните правоотношения по Закона за МВР на тези (около) 4 000 служителя, е подвеждащо и лишено от правна и житейска логика. А такова очакване е култивирано у синдикалните организации в системата на МВР", допълва Вучков.


По думите му въпреки несъвършенствата на проведената реформа, твърдението, че преобразуването на правоотношенията на малка част от служителите се намира в противоречие с Конституцията е пресилено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK