Прокуратурата обвини бивши председатели на енергийния регулатор за престъпления по служба

Снимката е от открито заседание на КЕВР в края на март 2017 г.

© Юлия Лазарова

Снимката е от открито заседание на КЕВР в края на март 2017 г.Специализираното звено "Антикорупция" е привлякла като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР, понастоящем КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова за престъпления по служба, съобщиха от пресцетъра на прокуратурата.


На 24 април прокуратурата образува досъдебно производство срещу членове на комисията и заедно с ДАНС започна проверка на енергийната комисия.


Събрани са доказателства за престъпления по служба, извършени от Светла Тодорова и Ангел Семерджиев, от които могат да настъпят немаловажни вредни последици за крайните потребители на природен газ, изразяващи се в заплащане на по-високи цени от реалните, се посочва в съобщението от прокуратурата.
От 19 декември 2014 година до 1 април 2015 година Тодорова е инициирала отмяната на решение,
с което са били намалени цените за пренос и продажба на природен газ, а това е облагодетелствало няколко частни дружества:


"Овергаз Изток" АД, "Овергаз Запад" АД, "Софиягаз" ЕАД, "Овергаз Юг" АД, "Овергаз север" АД, "Газинженеринг" ООД, "Прима газ" АД, "Каварна газ" ООД, "Комекес" АД, "Рила газ" ЕАД, "Промишлено газоснабдяване" ООД, "Камено-газ" ЕООД, "Неврокоп газ" АД, "Балкангаз 2000" АД, "Добруджа газ" АД, "Консорциум Варна Про Енерджи" ООД, "ЧТК" АД, "Костинбродгаз" ООД, "Свиленград-газ" АД, "Правецгаз 1" АД, "ТЕЦЕКО" ЕООД, "Ситигаз България" ЕАД, "Карлово Газ" ООД, "Кнежа газ" ООД, "Севлиевогаз – 2000" АД, "Си Ен Джи Марица ООД.


За Ангел Семерджиев, който беше начело на ДКЕВР преди Тодорова, разследването е установило, че непроизнасяне на комисията по жалба на "Овергаз Инк" срещу "Булгартрансгаз" за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до хранилището "Чирен", е станало причина Европейската комисия да образува дело за злоупотреба с господстващо положение срещу Българския енериен холдинг - а това е застрашило финансово-икономическата сигурност на енергийната система на България.


От прокуратурата напомнят, че се разследват действията и на длъжностните лица, които имат отношение към последното определяне на цените на газа, топлоенергията и водата, довело до значителен ценови скок за крайния потребител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK