Ненужно изискване блокира е-услуга за половин милион лева за българите в чужбина

Екатерина Захариева

© Юлия Лазарова

Екатерина ЗахариеваАдминистрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. Това казва вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание, се разбира от стенограмата на част от него, по време на която се обсъждат мерки за намаляване на административната тежест за гражданите.


За документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца


Министерството на външните работи да престане да заверява подписа на заклет преводач, извършил превод на документи, предлага външният министър Екатерина Захариева.
Тя настоява да отпадне и изискването за електронен подпис при заявление за издаване на български документи за самоличност от чужбина. Внедряването на услугата е струвало 500 хил. лв., но в продължение на година и половина, откакто тя съществува, едва двама души са се възползвали от нея. Причината е именно изискването за електронен подпис, издаден в България. Издаването на документите за самоличност чрез заявление на гише пък става за 60 дни при бърза услуга и за 90 дни при обикновена, коментира Захариева. Според нея е-подписът трябва да отпадне категорично, защото така или иначе заявителят получава документите си лично. Услугата струвала около 90 евро - непосилно, по думите й.


Външният министър предлага срокът на действие на международния паспорт да се уеднакви с този на личната карта и вместо 5 г. той да важи 10 г.


Захариева предлага още услугата "апостил" да се предоставя не само във външното министерство, а и в изнесени центрове. Колегата й просветният министър Красимир Вълчев допълва, че може да отпадне полагането на "апостил" върху документи за завършен клас, завършена степен на училищно образование, издадени от училища на държави-членки на Европейския съюз.


От думите на външния министър се разбира, че ведомството няма пари за куриери, които да пътуват в чужбина и да събират пратките с документите. Това обаче няма да е необходимо, ако се премине на електронен обмен.


Три в едно в околната среда


Министърът на околната среда Нено Димов предлага да се обединят в една процедура трите най-тежки режима в ресора му - оценката по въздействие върху околната среда, издаването на комплексни разрешителни и докладът за предотвратяване на големи промишлени аварии. Това означава, първо – съкращаване на сроковете, защото ще бъдат правени паралелно, а не последователно. Второ – съкращаване на възможности за обжалване, защото ще има един акт, а няма да има три акта. Трето – намаляване оборота на документите, които се изискват последователно в момента, а ще бъдат изисквани общо", казва Димов.


21 неправомерни такси са събирани в икономиката


Министерството на икономиката намалява изискваните документи по 15 услуги, отменя 21 такси, събирани досега неправомерно, други 61 намалява с между 10 и 60%. По 23 процедури намаляваме сроковете, а по 14 процедури спираме да искаме документи, заявява министърът на икономиката Емил Караниколов.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  а банковите такси, банковите?

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  А кой е поръчал тази услуга за 500 000 лв?
  А - понеже е актуално в момента - нали ще отпадне обявяването в Агенция по вписвания на отчети?Можем да им превеждаме пари,на тях разчитат :),но инфото да си го вземат от НСИ?

 3. 3 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "За документи за самоличност от чужбина в чужбина се чака 3 месеца"

  В Германия ги изкарах за един календарен месец. Ако бях в България и трябваше да си получа международният паспорт от немското посолство, сигурно към 6 седмици.

  Es muß Geld fließen!
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Министерството на икономиката намалява изискваните документи по 15 услуги, отменя 21 такси, събирани досега неправомерно......."

  21 неправомерно събирани такси!!??? Държавата огладня и освирепя!

 5. 5 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Добре е това да отпаднат сума ти ненужни изисквания, такси, таксички, куп нотариални заверки и пари за легализации и т.н. Обаче има и друго. Имам чувството, че документите ни за самоличност са едни от най-скъпите в Европа (ако не и най-скъпи). Лична карта в Чехия струва 2 (ДВЕ) евро. Щофьорска книжка струва 2 (ДВЕ) евро.

  Да оставим нашите документи за самоличност. Документ за постоянно пребиваване на чужденец в България струва 1000 лева (поне преди 3 години беше толкова). В Чехия същото струва 100 евро. И още куп глупости и цени, които нямат абсолютно никаква икономическа обосновка.

 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Откриха топлата вода.. :)

  Олигофрените, които измислиха и въведоха системата за паспортите в чужбина, би следвало да ВЪРНАТ ПАРИТЕ !!! Но , как се връщат пари, когато далаверата е осигурена, а ефекта е 2 ма души.. ?? :)

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Освен това ако отпадне електронния подпис - какво ще правят горките малоумни далавераджии издаващи електронни подписи в България ? Аби ше им убиете "бизнеса" бе :)

 8. 8 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  На вниманието на Бай Ганю от остров Крит (той ще се сети сам): "Тя настоява да отпадне и изискването за електронен подпис при заявление за издаване на български документи за самоличност от чужбина. Внедряването на услугата е струвало 500 хил. лв., но в продължение на година и половина, откакто тя съществува, едва двама души са се възползвали от нея."

 9. 9 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  един пасаван (временен паспорт) струва 180 евро, какво ще кажете, а? Те това е тарифа, не като в България!

  Тия от МВнР имат една комична услуга: снемане на биометрични данни с преносимо устройство. Нека кажат колко хиляди евро за изхарчили за куфарите, които събират прах по послствата. Нека се отчетат как ги ползват и колко българи са обслужили с тях.

  Министъра е пряко отговорен за този бардак, да не се прави, че за пръв път чува.

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Държава, проядена от невежи и корумпирани политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Държава, проядена от невежи и корумпирани политици
  —цитат от коментар 10 на neut


  Е, и когато някой иска да пооправи същата тази държава, нека го потупаме по рамото, що ли?

  Поздрави
 12. 12 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За разлика от предишния слагач, Катето се опитва да направи нещо разумно за хората. Всяко оптимизиране на електронната система обаче, не спомага за разкриване на нови работни места за тунеядци. Слънцето какво ще каже, това е въпроса ?!
  По въпроса на колегата от пост # 1. Банковите такси , са проблем на банките и на клиентите разбира се :)

  Stupid people make me sick
 13. 13 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 802 Любопитно

  Пари ще се връщат ли от неправомерно събираните такси? Какво се случва и колко са в момента машините, изработващи личните ни карти след зелените паспорти? За едни комисионни колко СТОТИЦИ милиони се похарчиха тогава ? Някакви наказания или последствия въобще?

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  Не изобщо държавата. В последните 8 години гробарите не са управлявали една.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Весело

  А нема ли да се сетат, че основата на е-управлението са е-документи за самоличност? Или идеята е да се пълни гушата на раздаващите е-подписи? Или за неколко софтуерни фирми. Дет шъ направят е-нещо, дето нема се ползва?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Матрял прост и скучен,
  е-надолу управляван.

  Суверенът повели:
  е-поддръжка силна, мъжка!

  До коментар [#15] от "Цецо":

  А нема ли да се сетат, че основата на е-управлението
  са е-документи за самоличност? Или идеята е да се пълни гушата на раздаващите е-подписи? Или за неколко софтуерни фирми. Дет шъ направят е-нещо, дето нема се ползва?

 17. 17 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Време беше международния паспорт да стане 10 години, а не хора с 10-годишна американска виза след петата година да трябва да пътуват с два паспорта в джоба, единия от които продупчен...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Гениални гербаджии. Вместо да почнат да издават електронни подписи, те ще съсипят системата, за която са похарчени половин милион

 19. 19 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Странно, че след като само 1% от българите имат електронен подпис, са решили да направят система за половин милион?! Очевидно, корупция. Цацариадата да влезе в действие, ама надали...

  k.stefanov
 20. 20 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Нека да оценим факта, че се прави нещо в посока улесняване на гражданите, независимо кой колко е управлявал и т.н. Направо нечувано за българско правителство. Нека да се сложи добра основа и това да продължи с пълна скорост, като в един момент се позволи електронно гласуване. Ако се съкрати документоооборота, трябва да се съкрати и администрацията, която е една от най-раздутите в света на глава от населението.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#20] от "oziris7":

  Ъхъ... Прави се нещо, да знаеш....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Весело

  До коментар [#20] от "oziris7":"Ако се съкрати документоооборота, трябва да се съкрати и администрацията, която е една от най-раздутите в света на глава от населението."

  Те там е въпроса, раздутата администрация! Ще трябва да се направи "Фонд за опазване на "биоразнообразието" от съкратени калинки, шуробаджанаци и други кръвосмучещи". Може пък да ни излезе и по-ефтино!;)

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ЭВМ 0.1 имени Ленина

  Кви в чужбина бе!?!

  Това са невъзвращенци.
  "Красиви и умни" пратестари дисидентци.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Ако не за друго, Борисов разбута кашата с ненужно усложнените и множество услуги...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Ей го още един, дето говори небивалици...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  И пак няма да премахнат всичко ненужно. И пак ще има да се плащат такси, които не трябва.

 27. 27 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Внедряването на услугата е струвало 500 хил. лв., но в продължение на година и половина, откакто тя съществува, едва двама души са се възползвали от нея. "

  То не е правено за да се ползва, а за да могат наши хора да "усвоят" парите.
  Така действа българският чиновник и "държавник" от времето на БКП/БСП та до ГЕРБ.
  Хайде сега 1 милион за да стане услугата "използваема"... после пак така...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 28. 28 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Аз съм един от тези дето не ползват тази "е-услуга" понеже тя "не-е-услуга", т.е. няма как да бъде ползвана реално.
  Срокът на валидност на личната ми карта изтече преди години и нямам намерение да я подновявам, докато целта на службата в посолството е да ме направи на маймуна и да ме одръгне здраво да си платя за нещо формално! Реално трябва да посветя 2 цели дни на заниманието без да отчитам времето, необходимо да се свържа по телефона със службата в посолството за да си регистрирам час (това само по себе си се точи дни наред!). После в посолството на входа се сблъскваш с фатмак дето разпределя гражданите сякаш е овчар, а те са дръгливи овце. Когато накрая се добереш до заветното гише там те очаква нервозна лелка, дето си е подготвила скандала още преди седмица и те посреща със засилка! Попълваш идиотски бланки сякаш за компютър никога не са чували и си току що кацнал от друга планета и твоята собствена държава не знае нищо за теб! Накрая си плащаш нереално висока такса при положение, че всички документи си попълнил сам, а те просто са ги приели и са ти се накарали...

  За сравнение ще кажа, че когато трябва да подновя чуждестранната ми лична карта, отивам пеша да общината и там любезно отчитат факта, че трябва да ми издадат нова - плащам символична сума, служителката обработва заявката на компютъра си и ме изпраща с усмивка. Скоро след това си получавам повиквателната...
  За "Акт за раждане" и безброй други документи не плащам нищо и се издават моментално - имат си принтер хората, печати, подписи и т.н. Вършат си работата и служат на гражданите си.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 29. 29 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "няма пари за куриери, които да пътуват в чужбина и да събират пратките с документите. Това обаче няма да е необходимо, ако се премине на електронен обмен."

  Кажи честно..

  "Внедряването на услугата е струвало 500 хил. лв., но в продължение на година и половина, откакто тя съществува, едва двама души са се възползвали от нея. Причината е именно изискването за електронен подпис, издаден в България. "

  Кажи честно!

  "За документи за самоличност от чужбина се чака 3 месеца".

  Сега един пример да дам от личен опит: Трябва ми свидетелство за постоянен адрес, което се издава от общината. Отивам аз там, попълвам бланката и я давам на една жена, която я слага на една купчина. После ми казва "елате Сряда", а това се случва в Четвъртък. Аз питам не може ли по-бързо да стане, защото ми е спешно, след което тя ми се скарва с думите "Ами господине има си експресна поръчка като толкова бързате!". Следва разговора:
  - Добре супер! - казвам аз.
  - Ами 7 лева! Да знаете! - отговаря тя строснато.
  - Къде да платя? - питам учтиво, след което тя ме праща на съседното гише.
  Плащам си аз таксата от 7 лева и с бележката отивам пак при същата жена. Тя гледа бележката 20 секунди, след което грабна най-горния лист от купчината и ми го подпечата. Подава ми го и аз го взимам, питайки "А сега какво?".
  Жената ми се усмихна и ми каза "ами готов сте! Отивайте да си вършите работата!"

  За това нещо трябваше да чакам няколко дни!

  Не ми се обяснява за колко време ми изкараха сошъл секюрити в САЩ и какво беше отношението там.. Можете да се сетите сами!

 30. 30 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбалан":

  Като стана дума за лична карта, да вземат да я махнат, че специално в Швеция, това не го считат за официален документ. Пред институции и банки трябва паспорт. Имал съм случаи, когато и на летището в Стокхолм, не ми признаваха личната карта и то на път към България.
  Да не говорим и за качеството на личната карта, която не може да преживее "срока на годност", ама фатмака бюрократ ти се лензи - " Ей ся щъ глобя, щот не си я съхранявал както муй ред".

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":

  :) оптимистични

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 556 Неутрално

  А кога най-после ще отменят тази глупост да се събира данък наем на всеки 3 месеца а не веднаж годишно?

 33. 33 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#29] от "t0d0":

  Абсолютно същата случка имах със свидетелство за постоянен адрес. Има и още едно забавно свидетелство, не съм много сигурен как се казва, но там декларираш дали си женен, минаваш през две гишета, плащаш на трето и според таксата или ти го дават веднага или ходиш пак след три дни да си го вземеш. Редиш се общо на 4 опашки.
  В интерес на истината горното са услуги, които се предоставят от общините. На централно ниво е една идея по-добре. В общините е тотал щета.

 34. 34 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 285 Неутрално

  това за паспортите да станат 10 годишни ще е голямо облекчение , големи държави като Франция, Китай , Русия всички имат 10 годишни паспорти за техните граждани.
  само ние като политически затворници на собственната си държава трябва да се явяваме в паспортното на отчет всеки 5 години , недай си боже в периода когато ти изтича паспорта да си на дълго пътуване , визита при роднини в чужбина , специализация или дъглосрочен гурбет . И двете ми деца са родени в чужбина и издаването на български документ за да се завърнем в България беше истинско изпитание . 8-9 месеца и в двата случая , включващо и издаването на българско кръщелно . напрово за писане на книга по случаите .

 35. 35 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Не ми се обяснява за колко време ми изкараха сошъл секюрити в САЩ и какво беше отношението там.. Можете да се сетите сами!
  —цитат от коментар 29 на t0d0


  SSA и DMV в САЩ изобщо не отстъпват по тъпота на българските общини и други подобни институции, ако това си имал предвид.

 36. 36 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Не правомерно събирани такси!
  Като са неправомерно събирани ще ги върнат ли на хората?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 37. 37 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#34] от "kalin333":

  Една от причните да не си губим времето с българско гражданство за нашите деца.
  В Полското посолство в Токио всичко става за 20 до 30 минути.
  В Българското вендъж ме връщаха три пъти (а всяко пътуване е минимум 200$), докато ми приемат документите за нов чуждестранен паспорт.

  "Да, България"
 38. 38 Профил на cnu44483672
  cnu44483672
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам много за оправяне, да видим обаче какво ще свършат. Има един закон, който всички се правят че не са чели. Закон за административното обслужване. Та в тоя закон пише, че всяка услуга струва толкова колкото е найната себестойност. Обаче в общините се праят на ущипани и при приемане на общински съвет обосновката е 2 лв. цена на лист хаетия и 3 лв. за разпечатване и услугата струва 5 лв. Кой е виновен сега тоя дето яде баницата или тоя дето я купува. Нямали пари за заплати затова било така. Значи аз си плащам един път данаците после плащам и услуга която е 100 кратно завишена и къде са ниските данъци. За личните карти да не говорим. Пулен боклук. Сгъваш я леко и тя се цепи. Като отидеш да я сменят те те заплашват с глоба, че не си я пазил. Дела трябват не оплаквания.

 39. 39 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 285 Неутрално

  а банковите такси, банковите?
  —цитат от коментар 1 на bkstoja  браво , твоя коментар е право в целта. сигурно за затворниците в затворите има по малко такси от колкото " за нормалните граждани в България " клиенти на Банките.
  такса входящ превод от чужбина , ями 5 веро, ями 10 евро ... пладнешки обир пот опеката на държавата. такса теглене от собственната си сметка - да се анулира !
  по синхронно съвпадение , твоят коментар е и номер едно в поредицата от коментари.
  наистина си номер едно . ама кои да чете !

 40. 40 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  6000 видове документи и удостоверения... Ако сега успеят да кажат и колко от тях са свързани с взимането на управленски решения или с осигуряване безопастността и правата на хората и току виж я останали 300 документа, я не. А ни се хвалят, че махнали/намалили 10-20 такси. По толкова документа на седмица да разглеждат пак ще им трябват 6-7 години да остане само нужнатата бюрокрация.

 41. 41 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 592 Неутрално

  В последните дни на юни цялата ни икономика (мениджъри, управители, съдружници, счетоводители) се е юрнала да попълва и подписва документи за финансовите отчети на фирми и дружества. И да бърза с внасянето им в Търговския регистър. Но освен, че предоставят с толкова усилия и разходи тази информация за себе си на Търговския регистър, всички фирми при това си плащат, за да им регистрират отчетите . Излиза, че ТР е държавна фирма с особени привилегии, чрез която дори могат да те съсипят като ти откраднат фирмата.
  Нека Томислав Дончев като е захванал борбата с бюрокрацията да провери дали има подобна европейска такса "внесени отчети".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK